Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για μέτρα προστασίας κατά τον επαναπατρισμό

Επαναπατρισμός
26 Μαρτίου 2020 / 14:09

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των οικείων από τυχόν μολυσμένο οικογενειακό μέλος που επιστρέφει από το εξωτερικό, αλλά και πώς μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος για την κατάσταση της υγείας όσων επαναπατρίζονται

ΑΘΗΝΑ.  Ερώτηση κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τα μέτρα ελέγχου όσων επιστρέφουν από το εξωτερικό, προστασία των οικείων τους και μη περαιτέρω διάδοση του ιού.

Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ως εξής:

«Μέτρα ελέγχου όσων επιστρέφουν από το εξωτερικό, προστασία των οικείων τους και μη περαιτέρω διάδοση του ιού»

Πολύ σωστά στους ερχόμενους από το εξωτερικό, προτείνεται η οικειοθελής καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών. Όμως δεν υπάρχει άλλος χώρος για τη διαμονή τους αυτές τις δεκατέσσερις ημέρες, εκτός από την οικία τους. Εκεί όμως διαμένει η υπόλοιπη οικογένεια στην οποία πιθανότατα συμπεριλαμβάνονται και ηλικιωμένα μέλη.

Εάν, ο μη γένοιτο, ο νεοαφιχθείς έχει μολυνθεί από τον ιό, πιθανότατα θα τον μεταφέρει και στην οικογένεια. Στη συνέχεια, η μετάβαση κάποιου μέλους της οικογένειας σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία, εμπεριέχει τον φόβο να μεταφερθεί ευρύτερα ο ιός.

Δυστυχώς, δεν δίδεται καμία οδηγία για την συγκατοίκηση με τους από το εξωτερικό ερχόμενους και πιθανούς φορείς της νόσου.

Επιπροσθέτως, μαρτυρίες ταξιδιωτών, υποστηρίζουν πως δεν δίνονται πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατά την άφιξη τους.

Θερμομετρήσεις δεν γίνονται στο αεροδρόμιο, ούτε βέβαια τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για την προστασία των οικείων από τυχόν μολυσμένο οικογενειακό μέλος που έρχεται από το εξωτερικό;

• Τι πρόκειται να πράξει ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για την κατάσταση της υγείας τους πέρα από την καταγραφή του ονόματος τους, του mail και του σταθερού τηλεφώνου τους;