Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι της εστίασης

Χανιώτικα Νέα
17 Μαρτίου 2020 / 16:33

ΧΑΝΙΑ.υνάδελφοι στον επισιτισμό όπως και οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν μείνει χωρίς εργασία και χωρίς χρήματα»

είπε ο κ. Σ. Αποστολάκης από το Σωματείο Επισιτισμού.
Χωρίς εργασία και χωρίς χρήματα έχει μείνει το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης και στα Χανιά με το τοπικό σωματείο τους να ζητάει την άμεση στήριξη τους! Χθες μέλη του σωματείου επισιτισμού όπως επίσης και των εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση κατέθεσαν ψηφίσματα στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, όπως είχαν κάνει νωρίτερα και στο Υπουργείο Εργασίας.
«Δεν είχε συμβολικό χαρακτήρα η παρουσία μας στον αντιπεριφερειάρχη. Θέλουμε να κλιμακώσουμε την προσπάθεια μας, που ξεκίνησε εδώ και αρκετές ημέρες με υπόμνημα που καταθέσαμε στο Υπουργό Εργασίας μια σειρά σωματεία πανελλαδικά» τόνισε ο κ. Σήφης Αποστολάκης από το σωματείο επισιτισμού.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως «οι συνάδελφοι μας στον ξενοδοχειακό κλάδο σε όλη τη χώρα βρίσκονται χωρίς χρήματα στην τσέπη. Έχει τελειώσει για αυτούς το ταμείο ανεργίας από την αρχή της χρονιάς και ζητάμε την παράταση του ταμείου ανεργίας για όλους τους εποχιακούς εργαζόμενους και για τον καθαρά δικό μας χώρο του επισιτισμού λέμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό να υποστηριχθούν. Ένα βοήθημα σε αυτούς πρέπει να καταβληθεί άμεσα, αλλά δεν βλέπουμε τις μέρες αυτές κάτι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση. Θέλουμε να δοθεί ένα βοήθημα που να είναι ουσιαστικό και όχι αντίδωρο. Ακούμε για μέτρα ελάφρυνσης της μεγαλοεργοδοσίας αλλά θέλουμε στήριξη και των εργαζομένων».
Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης επισήμανε την ανάγκη στήριξης των Νοσοκομείων και των υγιειονομικών του δημόσιου συστήματος.
Για το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση η κ. Κατερίνα Νικολοπούλου τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. «”Όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση αν δεν δούμε να εξασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι κενό γράμμα. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, έναν κλάδο πλήττεται με ωράρια λάστιχο, με ανασφάλιστη εργασία, εμείς λέμε οι συνάδελφοι να μην δεχθούν καμία απόλυση – γιατί δυστυχώς έχουμε και τέτοια εικόνα από τα Χανιά και την υπόλοιπη Ελλάδα – να μην δεχθούν καμία αλλαγή στη σύμβαση τους, σε περίπτωση τηλεργασίας να τηρηθεί απαρέγκλιτα η σύμβαση που υπάρχει και να παρθούν άμεσα μέτρα για την Γ΄ λυκείου ».
«Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, άλλες υπολειτουργούν και κάποιες που ήταν έτοιμες να ανοίξουν το μεταθέτουν για πολύ αργότερα. Έχω την αίσθηση ότι το κοιτάνε αυτό κεντρικά, γιατί και οι επιχειρήσεις θέλουν φροντίδα και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις και έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι και ανησυχούν. Αλλά αυτήν την περίοδο έχουν παραμεριστεί τα πάντα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η πανδημία» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.