Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Task Force σε κάθε νησί του Ιονίου για τον κορωνοϊό θέλει η Κράτσα

Π.Ι.Ν.
13 Μαρτίου 2020 / 14:45

Σύσκεψη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων -με τηλεδιάσκεψη- με θέμα τον κορωνοϊό. Από την Αθήνα η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία είχε στο πλευρό της τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σύσκεψη, με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και της Περιφερειάρχη, Ροδης Κράτσα-Τσαγακροπούλου, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη μάλιστα, κάποια στιγμή συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κάθισε δίπλα στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων συνομιλώντας με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αποκάλυψε, εξάλλου, ο κος Πατούλης, έχει ήδη ληφθεί απόφαση από την Κυβέρνηση για προσλήψεις προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, τετράμηνης διάρκειας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και ακούστηκαν πολλά απο΄τους συμμετέχοντες, αυτό ωστόσο, που μένει είναι η απόφαση της Περιφερειάρχη να συσταθεί μια task force σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία θα μετέχουν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και οι Δ/νσεις Υγείας, Πρόνοιας, όπως και η Πολιτική Προστασία, με γενικό συντονιστή τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Π.Ι.Ν.

Αυτές οι ομάδες εργασίας θα αποφασίζουν σε καθημερινή βάση για το πλαίσιο των δράσεων, που θα πρέπει να γίνονται στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Δημόσιας Υγείας, Κώστας Ζορμπάς, ενημέρωσε επίσημα ότι μέχρι σήμερα στην Κέρκυρα δεν έχει υπάρξει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, παρά την περί αντιθέτου φημολογία των τελευταίων ημερών.

Συζήτηση έγινε ακόμα για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, που ήδη έχουν ληφθεί σε επίπεδο υπηρεσιών και εργαζόμενων, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη, ενημέρωσε ότι έχει προγραμματίσει απολύμανση του κτιρίου της Παλαιάς Νομαρχίας, των γραφείων και των υπηρεσιών, που στεγάζονται σ' αυτό, ενώ προτάθηκε και ο περιορισμός των επισκέψεων του κοινού στις υπηρεσίες και η εξυπηρέτησή του με ραντεβού, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Επίσης, τέθηκε το θέμα των εξεταστών για τα διπλώματα οδήγησης του Τμήματος Συγκοινωνιών, με την αναστολή των εξετάσεων, να θεωρείται αρκετά πιθανή για λόγους πρόληψης.



Ένα από τα θέματα, που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν κι αυτό της επίσκεψης των νησιών του Ιονίου δια θαλάσσης από την Ιταλία ή την Αλβανία. Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη ενημέρωσε ότι από σήμερα, Παρασκευή, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας θα ζητά πιστοποιητικό υγείας των επιβατών και των μελών του πληρώματος στα δύο φέρι μποτ, που πιάνουν Κέρκυρα από τους Αγίος Σαράντα της Αλβανίας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν προβλέπεται να συμβαίνει με τα ιδιωτικά σκάφη, καθώς δεν υπάρχει τέτοια οδηγία από τις Αρχές, όπως επεσήμανε και η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφερειάχης Ιονίων Νήσων, εξάλλου, έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και να δίνει βάρος στην ενημέρωση των πολιτών των νησιών του Ιονίου γύρω από το θέμα του κορωνοϊού και των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής & Δημόσιας Υγείας, Κώστας Ζορμπάς πληροφόρησε την Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους, που μετέιχαν της σύσκεψης, ότι είναι έτοιμη μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία θα «τρέξει» άμεσα στα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια σωστής πληροφόρησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός την όσο το δυνατόν ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων με σωστή πρόληψη, αφετέρου την αποφυγή πανικού από ψευδείς ειδήσεις ή ανυπόστατες φημολογίες γύρω από τον κορωνοϊό.



Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί, ότι υπήρξε ένσταση από τον Περιφερειακό Σύμβουλο και Δ/ντη της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας, Χρήστο Σκούρτη, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος πλέον να δαπανηθούν κονδύλια για ενημέρωση, αλλά ίσως θα ήταν προτιμότερο να εξοικονομηθούν για δράσεις του Νοσοκομείου ή των εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα συνδράμουν σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νησί.

Ο Χρήστος Σκούρτης, εξάλλου, τόνισε ότι ίσως, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, θα πρέπει να γίνει ένα «άνοιγμα» προς τους συνταξιούχους γιατρούς -όπως έγινε για παράδειγμα στην γειτονική Ιταλία- προκειμένου κι αυτοί να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.