Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Hysteria

Σπύρος Κουτάγιας
09 Μαρτίου 2020 / 07:47

Γράφει ο Δρ. Σπύρος Κουτάγιας

- Έχετε δυσκολία στην αναπνοή, μήπως ανησυχία και λιποθυμικές τάσεις, νιώθετε με το παραμικρό μια ανεξήγητη νευρικότητα και δεν μπορείτε καλά-καλά να κοιμηθείτε, βρίσκεστε σε μία απύθμενη και ολίγον πονηρή ευερεθιστότητα που σας γεννάει ψευδαισθήσεις, νιώθετε τη σύγχυση να διαπερνά κάθε εκατοστό του κορμιού σας που παραλύει αβοήθητο; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανόν να βιώνετε συναισθηματικά μια υστερική κατάσταση!

- Μα είναι δυνατόν, γιατρέ μου, να συμπεριφέρομαι τόσο δυσανάλογα, τόσο υπερβολικά και με τέτοια εκτός ελέγχου ξεσπάσματα σε κάποιες καταστάσεις;

- Για να σας το περιγράψω απλά,κάθε φορά εμφανίζεταιως μια συναισθηματική έκρηξη… Η υστερία είναι, μια ψυχολογική διαταραχή, που μάλιστα λέγεται σωματόμορφη, γιατί περιλαμβάνει σωματικά συμπτώματα όπως στα πραγματικά νοσήματατα οποίαόμως δεν προέρχονται από μια φυσιολογική αιτία.

- Δηλαδή, γιατρέ μου, είμαι κάτι σαν μία «κατά φαντασία» άρρωστη;

- Χμμ, δύσκολη η απάντηση αλλά η υστερία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούν να προκύψουν, να αλλάξουν και να αντικατασταθούν οι έννοιες όσο περισσότερο κατανοούμε την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά.
Να, παρατηρείστε πως αντιδρούμε απέναντι σε μια πανδημία με 107.627 κρούσματα παγκοσμίωςκαι 3.660 θανάτους, κύρια ατόμων περασμένης ηλικίας με προβλήματα υγείας.

Άρρωστοι και μη- προμηθεύονται μάσκες "με το κιλό", ενώ η τιμή τους στο e-bay έχουν πάει από 6€ στα 794€ η πενηντάδα!

Τα σπίτια μεταμορφώνονται σε πυρηνικά καταφύγια με κάθε είδους προμήθεια σε τυποποιημένα προϊόντα προς τέρψη της συγκεκριμένης αγοράς!

Εκδηλώσεις, συνέδρια, αθλητικοί αγώνες και σχολικές εκδρομές αναβάλλονται για όταν θα κάνει ζέστη χωρίς υγρασία και ΚΑΠΗ, σχολεία κλείνουν μέχρι νεωτέρας!

Χέρια-πόδια-δόντια πλένονται ανά ώρα ενώ τα εργοστάσια αντισηπτικών, καθαριστικών, στοματικών διαλυμάτων εργάζονται διπλοβάρδια για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Το «put some windex on it” στο αγαπημένο «Γάμος αλά ελληνικά» γίνεται τρόπος ζωής. Κάθε επιφάνεια, κάθε λαβή, κάθε εργαλείο, κάθε αντικείμενο και συσκευή σκουπίζεται ή ψεκάζεται για να απολυμανθεί χημικά ή κλιβανίζεταιευλαβώς στους 121˚Cπριν κάθε χρήση.

Εστιατόρια και καφετέριες κλαίνε με μαύρο δάκρυ ελέω της αποφυγής συγχρωτισμού. Ηρωικοί πελάτες στα τραπεζάκια έξω κινδυνεύουν από την κοινή γρίπη ενώ μέσα οι καταστηματάρχες χορεύουν μόνοι τους το 2ο βαλς του Dmitri Shostakovich και μόνο κάποιοι δύο επιμένουν να φιλοσοφούν πίνοντας σε μια γωνία κρύες μπύρες Corona με λεμόνι.

Αυξήθηκαν δραματικά οι πωλήσεις μετροταινίων και συσκευών laser μέτρησης αποστάσεων καθώς οι αποστάσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν οριστεί αυστηρά στο 1,20-1,40 μέτρα.

Κοινός τόπος ο αυτοπεριορισμός ή καλύτερα ο αυτοεγκλεισμός ή κάλλιστα ο αυτοεξορισμός. Πλατείες και δρόμοι αδειάζουν, πόλεις νεκρές, συρμοί άδειοι, η κυκλοφορία απαγορεύεται και δυνάμεις ασφαλείας επιτηρούν την τάξη.

Τα νοσοκομεία σε επιφυλακή, οδηγίες εκδίδονται που αν τις έστυβες θα σου λένε συνέχεια 3 πράγματα: μην φταρνίζεσαι χωρίς χαρτομάντηλο, κράτα αποστάσεις και να πλένεις χέρια και να προσέχεις αν είσαι στην τρίτη ηλικία, σε λίγο ΜΕΘ δε θα βρίσκει ούτε … ο πρωθυπουργός, άραγε το σύστημα υγείας θα αντέξει;

Συνωστισμός υπάρχει μόνο σε κάποιες sans frontier συγκεντρώσεις ή πορείες και φυσικά στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, όπου παίζονται τόσο βρώμικα πολιτικά παίγνια όπου δε κολλάει τίποτα ακόμα αν περάσει το φράχτη με τη βοήθεια τεθωρακισμένου…

Θεωρίες συνομωσίας που έρχονται στην επιφάνεια θέλουν το συμβάν στην Wuhan ως μια δοκιμή, όπου μετά τον εμβολιασμό των Κινέζων τον περασμένο Σεπτέμβρη με βιολογικό παρασκεύασμα που περιείχε ψηφιοποιημένο RNA το οποίο με την επίδραση smart dust από αεροψεκασμούς και ακτινοβολίας 5G ενεργοποίησε εξ αποστάσεως το δολοφονικό "ιό".

- Πω πω, γιατρέ μου, πολύ θρίλερ κατάσταση και αν σου τύχει;
Μισό, δε τέλειωσα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται με τα χαρτονομίσματα. Οπότε πάμε άλλη μια φορά όλοι στα γρήγορα, ένα ασφαλές τσιπάκι είναι ότι πρέπει...

Η δήθεν ανακάλυψη του εμβολίου θα ανακοινωθεί όταν οι συνθήκες διάδοσης επιβάλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της Γης. Άλλα λεφτά εκεί…

Ωστόσο, ο λαός έχοντας λύσει κάθε σχετικό υγειονομικό πρόβλημα, αντιπαρατίθεται στα social media για την πιθανότητα μετάδοσης κατά το μυστήριο της Θείας Μετάληψης. Οι πιστοί, όπως αναφέρει η ευαγγελική περικοπή, δεν ξέρουν πού την κεφαλήν κλίναι και σκέφτονται μέχρι και να προτείνουν να γίνεται πλέον με ένζυμο άρτο δίκην της αζύμου Όστιας των Καθολικών αρκεί να δίδεται με πλυμένα χέρια. Ο Θεός να μας φυλάξει!

Τέλος, για να σου τονώσω λίγο την αισιοδοξία, στα θετικά καταγράφεται μόνον η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της μειωμένης ανθρώπινης δραστηριότητας.

- Αλήθεια το λέτε; Δηλαδή έχω ελπίδες να γίνω καλά χωρίς αντικαταθλιπτικά;

- Νομίζω πως δεν πρέπει να κάνεις έτσι για μια ιωσούλα που κολλάει 2 φορές περισσότερο και παρουσιάζει μια θνητότητα σχεδόν 20 φορές παραπάνω από την κοινή γρίπη. Που θα πάει, θα περάσει… Η εκδοχή ότι η υστερία είναι μια κατ' εξοχήν γυναικεία ασθένεια που συνδέεται με τη μήτρα (υστέρα) έχει καταρριφθεί από τη σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική. Πάντως η πρώτη θεραπεία που εφαρμόστηκε και συστήνω ανεπιφύλαχτα ήταν μπάνια με κρύο νερό!

- Αχ γιατρέ μου, είστε τόσο καθησυχαστικός, έτσι μου ’ρχεται να σας φιλήσω!

- Καλύτερα όχι, ξέχασα να σας πως με το σεξ κολλάει…