Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβάλλεται για τον Μάιο η ελληνοϊταλική γαστρονομική Οδύσσεια με τη Μαρίνα Μπέσκα

Μαρίνα Μπέσκα
29 Φεβρουαρίου 2020 / 13:07

«Θα γίνει ακόμα πιο όμορφο, τον Μάιο: μια νόστιμη, πολιτιστική περιπέτεια κατά του φόβου»

Αναβλήθηκε για προληπτικούς λόγους το ταξίδι των γεύσεων: «MedTaste, από τη Κέρκυρα στη Magna Grecia. Μικρή ελληνοϊταλική Οδύσσεια γαστρονομίας και αφήγησης με τη σεφ Μαρίνα Μπέσκα».
Ο διοργανωτής Myth ανακοίνωσε: “Θα γίνει ακόμα πιο όμορφο, τον Μάιο: μια νόστιμη, πολιτιστική περιπέτεια κατά του φόβου.”

Η ελληνοϊταλική Οδύσσεια
 
Το MedTaste είναι μια δράση πολιτιστικής διπλωματίας προωθούμενη από την ιταλική εταιρεία ευρωπαϊκού και πολιτιστικού σχεδιασμού MYTH euromed, με πρωταγωνίστρια την Κερκυραία μαγείρισσα Μαρίνα Μπέσκα. Η δράση έχει ως στόχο την προώθηση των ελληνοϊταλικών σχέσεων και την προβολή της ελληνικής κουζίνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κερκυραϊκή, φέροντας σε επαφή ανθρώπους, και εμπειρίες, μέσω της γαστρονομίας και της αφήγησης. Προορισμοί αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας θα είναι η Magna Grecia και η Σικελία, σε τουριστικές και άγρο-διατροφικές επαγγελματικές σχολές (Fondazione ITS Albatros, Μεσσίνα Σικελίας), αγροτουριστικά κτήματα (Baglio San Pietro, Νικοσία Σικελίας), παλιούς μύλους αναβαθμισμένους από νεανικές επιχειρησιακές πρωτοβουλίες (Mulinum, Σαν Φλόρο Καλαβρίας), γνωστά εστιατόρια (Ristorante Parametro, Μεσσίνα Σικελίας) και ξενοδοχεία (Caroli Hotels, Γαλλίπολη Απουλίας): όλα σημεία αναφοράς της Ιταλικής δημιουργικότητας και αριστείας, το καθένα στο χώρο του. 
Το Medtaste είναι ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό ταξίδι το οποίο αποτελείται από μια σειρά εκδηλώσεων στην Ιταλία, στα πλαίσια των οποίων η Μαρίνα Μπέσκα θα μαγειρέψει παραδοσιακές συνταγές της Κέρκυρας, συνοδευόμενα από αφηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου  με την επιμέλεια της MYTH euromed. Μία πρωτοβουλία που προκάλεσε το ενδιαφέρον της πολιτιστικής δημοσιογραφικής επιχείρησης Extinguished Countries, του Ιταλού δημοσιογράφου Giovanni Vale, που ετοιμάζει έναν οδηγό αφιερωμένο στις Εξαφανισμένες χώρες, με θέμα τη Βενετία της Γαληνοτάτης και τα παλιά της σύνορα. Σε συνεργασία με τη MYTH, η Μαρίνα και η Κερκυραϊκή κουζίνα θα παίξουν σημαντικό ρόλο μέσα στον οδηγό, μαζί με άλλα Κερκυραϊκά στοιχεία που ακόμα δεν μπορούν να αποκαλυφθούν…   
 
 
Μαρίνα Μπέσκα - Alberto Cotrona

Γαστρονομία και πολιτισμός

Ο κύριοι σκοποί του MedTaste είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού της Κέρκυρας για το Ιταλικό κοινό, η προβολή των κερκυραϊκών προϊόντων και της κερκυραϊκής κουζίνας, η δικτύωση με ξένους φορείς και επιχειρήσεις, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ιταλία. Βασικός στόχος του MedTaste είναι να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών χάρη στην ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης, στην ανακάλυψη νέων γαστρονομικών δεξιοτήτων, στην ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας στο χώρο της μαγειρικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εδαφική προαγωγή, στη Μεσογειακή Διατροφή (αναγνωρισμένη ως άυλη κληρονομιά της UNESCO), στη συμμετοχή νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Η Μαρίνα Μπέσκα

Το ταξίδι της Μαρίνας ακολουθεί τις επικές διαδρομές “αντίστροφα”, από τις ακτές της Ελλάδας έως τη Magna Grecia και τη Σικελία. Η Μαρίνα, η οποία κατάγεται από την Ήπειρο, από το 2002 κρατάει το τιμόνι του γνωστού εστιατορίου Το Ταβέρνακι της Μαρίνας στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, έτοιμο να ξανανοίξει ανακαινισμένο από τις 29 Φεβρουαρίου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες πολιτιστικής ανταλλαγής που σχετίζονται με τη γαστρονομία, στη Γαλλία, Βουλγαρία (Σόφια), Ουγγαρία (Βουδαπέστη) και Ιταλία, όπου με το MedTaste απέκτησε ιδιαίτερη απήχηση σε μέσα ενημέρωσης κρατικής εμβέλειας. Συμμετείχε στην εκπομπή Les Carnets de Julie (Γαλλία 3), της  γαλλίδας γαστρονόμου κριτή και παρουσιάστριας Juliet Andrieu, ως εκπρόσωπος της παραδοσιακής κουζίνας της Κέρκυρας.
 
 
Η έμπνευση

Κουζίνα σημαίνει σπίτι. Σπίτι πολλές φορές σημαίνει επιστροφή, νόστος. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε, είτε από επιθυμία αναζήτησης νέων αισθήσεων, είτε λόγω ανάγκης. – τονίζει ο Alberto Cotrona, πολιτιστικός διαχειριστής και ιδρυτής της MYTH euromed -  Μύθος και πραγματικότητα συναντιούνται. Η Κέρκυρα γίνεται έτσι αφετηρία ενός ταξιδιού γεύσεων προς την Ιταλία, που φέρνει την Κέρκυρα των Φαιάκων και των Ενετών πιο κοντά στα μέρη που επισκέφτηκε ο Οδυσσέας προς το τέλος του ταξιδιού του αναζητώντας τον δρόμο για τον γυρισμό, βρίσκοντας τελικά καταφύγιο στην φιλόξενη Κέρκυρα από τον βασιλιά Αλκίνοο.” Και μετά την αναβολή; “Το MedTaste Θα γίνει ακόμα πιο όμορφο, το Μάιο. Μια νόστιμη, πολιτιστική περιπέτεια κατά του φόβου και υπέρ του διαλόγου μεταξύ λαών, στο όνομα της πολιτιστικής διπλωματίας”.