Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Λευκός καπνός» για τα νηπιαγωγεία της Κέρκυρας

Δίχρονη προσχολική αγωγή
16 Ιανουαρίου 2020 / 16:39

Για τέσσερις αίθουσες νηπιαγωγείου σε κτίριο στην «καρδιά» της Κέρκυρας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει η Μερόπη Υδραίου στη σημερινή άτυπη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την διάθεσή της να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης των νηπιαγωγείων στην πόλη της Κέρκυρας (και φυσικά να λυθεί η όποια παρεξήγηση δημιουργήθηκε μεταξύ του Τμήματος Παιδείας του Δήμου και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών της Α' Βάθμιας, όπως και της Δ/νσης Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης) έδειξε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, στη σημερινή -άτυπη- σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο.

Η Μερόπη Υδραίου κάθησε στο ίδιο τραπέζι με τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρο Αγγελόπουλο, τον Δ/ντη Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστο Άνθη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωοτβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.), Αντώνη Κουρσάρη και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μαρία Ζερβού κι εξ αρχής φάνηκε ότι υπήρχε αμοιβαία διάθεση για κοινές αποφάσεις και συζήτηση επί της ουσίας και όχι για δευτερεύοντα ζητήματα.

Άτυπα θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνεδρίασε η περίφημη Τριμερής Επιτροπή, για την οποία σηκώθηκε... μπόλικη σκόνη χθες, με την Δήμαρχο να προσπαθεί να εξηγήσει «με το καλημέρα» στους εκπροσώπους της Α' Βάθμιας ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής να συνεδριάζουν διαρκώς. 

Οι εξηγήσεις νομικού χαρακτήρα ούτως ή άλλως δεν είχαν καμία σημασία από την στιγμή που άπαντες οι φορείς της εκπαίδευσης που βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης -για περισσότερες από δύο ώρες- στο γραφείο της Μερόπης Υδραίου στο Μαράσλειο ήταν αποφασισμένοι ν' αφήσουν πίσω τους την όποια παρεξήγηση και ν' ασχοληθούν πραγματικά με το πρόβλημα στέγασης των νηπιαγωγείων της Κέρκυρας.

Η Μερόπη Υδραίου εξήγησε ότι το έγγραφο, το οποίο εστάλη -και φέρει την υπογραφή της- από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου προς το Υπουργείο με το αίτημα για 14 αίθουσες προκάτ αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και τον προγραμματισμό διαχείρισης των κτιριακών υποδομών του Δήμου. 

Η Δήμαρχος ωστόσο, εμφανίστηκε απόλυτα σύμφωνη -κι αυτό άμβλυνε αμέσως όλες τις ενστάσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν από την πλευρά της Α' Βάθμιας- ότι οι φορείς της εκπαίδευσης είναι αυτοί, οι οποίοι πρέπει να δίνουν τα στοιχεία και τις κατευθύνσεις για τις ανάγκες που υπάρχουν σε αίθουσες διδασκαλίας κτλ

Σ' αυτό το σημείο διαφάνηκε, εξάλλου, ότι τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, τόσο το Τμήμα Παιδείας του Δήμου και η Μαρία Ζερβού, όσο και η Δ/νση Α' Βάθμιας και ο Σ.Ε.Π.Ε. ήταν -σχεδόν- τα ίδια, οπότε υπήρχε η κατάλληλη βάση για μια εποικοδομητική συζήτηση επί τους μείζονος θέματος της στέγασης των νηπιαγωγείων, ιδιαίτερα για την πόλη της Κέρκυρας, όπου διαπιστωμένα υπάρχει πρόβλημα για περισσότερα από 100 παιδιά του νηπιαγωγείου.

Εκεί, η Μερόπη Υδραίου δεσμεύτηκε ότι θ' αναλάβει η ίδια προσωπικά να δώσει λύση μια και καλή στο πρόβλημα κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να δοθούν τέσσερις αίθουσες για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων στην «καρδιά» της πόλης της Κέρκυρας.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων μίλησε για λύση μόνιμης βάσης σε κτίριο, το οποίο θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει 100 και πλέον νήπια για τις ανάγκες της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Η Δήμαρχος μάλιστα, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξη ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση ν' ανακοινώσει τη λύση που εξετάζεται αφήνοντας ωστόσο, και το «παραθυράκι» για τοποθέτηση αιθουσών προκάτ... αν κι εφόσον κάτι παέι στραβά.

Στο καινούργιο κτίριο, εξάλλου, σύμφωνα με το πλάνο που επεργάζεται η Μερόπη Υδραίου και οι συνεργάτες της αναμένεται να μεταστεγαστεί και το 1ο νηπιαγωγείο απελευθερώνοντας τους χώρους, τους οποίους χρειάζεται το 1ο δημοτικό. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει αποσυμφόρηση και των υπόλοιπων νηπιαγωγείων (π.χ. Μαντούκι).

Κατά τα λοιπά, δόθηκαν εξηγήσεις για όλα όσα αναγράφονται στο έγγραφο του Τμήματος Παιδείας προς το Υπουργείο, με λεπτομερή αποτύπωση από πλευράς της Μαρίας Ζερβού για κάθε μια από τις 14 αίθουσες, τις οποίες αιτήθηκε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων στο Υπουργείο Παιδείας, με τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας να μην εκφράζουν αντιρρήσεις από την στιγμή, που το βασικό τους αίτημα, αυτό δηλαδή της καλύτερης δυνατής λύσης για τα παιδιά που πρέπει να πάνε σε νηπιαγωγείο στον στενό αστικό ιστό της Κέρκυρας, ικανοποιήθηκε απόλυτα από τις δεσμεύσεις της Μερόπης Υδραίου...