Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διοικητής Πυροσβεστικής: «Πρέπει όλοι μας ν΄ αλλάξουμε κουλτούρα!»

Πυροσβεστική Υπηρεσία
15 Ιανουαρίου 2020 / 09:35

Ο Γιάννης Ζαμάνης, Διοικητής της Π.Υ. Κέρκυρας, αναφέρεται στην αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες με αφορμή το 29ο (!) περιστατικό πυρκαγιάς σε καμινάδα το τελευταίο τρίμηνο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, αλλά το 29ο (!) από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, ήταν το χθεσινό συμβάν με την πυρκαγιά σε καμινάδα σπιτιού στους Βαρυπατάδες. Μια πυρκαγιά, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της οροφής του εν λόγω σπιτιού, παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Το συγκεκριμένο νούμερο (σ.σ. τα 29 περιστατικά, στα οποία κλήθηκε να επέμβει η Π.Υ.) γνωστοποίησε -μιλώντας στο enimerosi.com- ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Κέρκυρας, Γιάννης Ζαμάνης επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή απ' όλους...

ΦΩΤΟ από το χθεσινό περιστατικό στους Βαρυπατάδες (από τη σελίδα στο FB «Varypatades»)
ΦΩΤΟ από το χθεσινό περιστατικό στους Βαρυπατάδες (από τη σελίδα στο FB «Varypatades»)


«Πραγματικά είναι ανησυχητικό, αλλά και θλιβερό, το ότι από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη έχουν καταγραφεί 29 περιστατικά με πυρκαγιές σε καμινάδες. Ασχολούμαστε με περιστατικά, τα οποία οφείλονται σε λάθος νοοτροπία των πολιτών, την ίδια στιγμή που η Κέρκυρα ως νομός καταγράφει εντυπωσιακή μείωση στις πυρκαγιές δασικού τύπου κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου...», σημείωσε με νόημα στο enimerosi.com ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί.

Ο κος Ζαμάνης στάθηκε στις δηλώσεις του στη σημασία που έχει η σωστή φροντίδα και η συντήρηση των τζακιών, καθώς παρατηρείται -δυστυχώς- μια ανευθυνότητα γύρω από το θέμα...

«Είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο σωστός καθαρισμός και συντήρηση του τζακιού, ενώ αν γίνεται πολύ συχνή χρήση του τζακιού, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται και μεσούσης της χειμερινής περιόδου..», τονίζει με νόημα ο Διοικητής της Π.Υ. Κέρκυρας προσθέτοντας: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το τζάκι δεν προορίζεται -υπό κανονικές συνθήκες- για να ψήνουμε φαγητά, καθώς οι λιπαρές ουσίες απ' αυτά, δημιουργούν μια έυφλεκτη στρώση στα τοιχώματα της καμινάδας, που σε συνδυασμό με τον ελλιπή καθαρισμό της, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά σε ανύποπτη στιγμή...»

Τι πρέπει ωστόσο, να κάνει κάποιος αν διαπιστώσει ότι η φωτιά στο τζάκι ξεφεύγει από τον έλεγχό του;

«Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται ένα τέτοιο περιστατικό, η Πυροσβεστική είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη και σε πλήρη ετοιμότητα να επέμβει, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί μια τέτοιου είδους πυρκαγιά...», επισημαίνει ο Γιάννης Ζαμάνης, ο οποίος συμπληρώνει:

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή το τζάκι και η χρήση του. Κατά την περίοδο της κρίσης, όλο και περισσότεροι στράφηκαν -ως μια πιο προσιτή οικονομικά λύση- στο τζάκι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει μια αύξηση που ξεπερνά το 400% στα συμβάντα πυρκαγιάς που έχουν καταγραφεί σε πανελλαδικό επίπεδο και σχετίζονται με τζάκια. Δεν είναι μόνο ο καθαρισμός της καμινάδας, πρέπει να προσέχουμε να μην είναι κουρτίνες δίπλα στο τζάκι, να μη φεύγουμε από το σπίτι και το αφήνουμε αναμμένο, καθώς ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέχει κανείς, αλλά δεν είναι μόνο το τζάκι... Είναι η συνολικότερη κουλτούρα και παιδεία που έχουμε ως πολίτες. Για παράδειγμα, ένα από τα πολλά που μπορώ ν' αναφέρω, δεν είναι λογικό ν' αφήνουμε ρούχα πάνω σε θερμοπομπούς και γενικά σε θερμαντικά σώματα. Γι' αυτό λέγονται θερμαντικά σώματα και όχι... στεγνωτήρια! Πόσοι από εμάς έχουμε έστω έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι μας; Ελάχιστοι... Το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό, οι περισσότεροι ωστόσο, το αμελούμε με τη λογική ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο σε μας! Αυτό, δυστυχώς, δεν δείχνει συνειδητοποιημένους πολίτες...»

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που δείχνει την κάκιστη κουλτούρα των περισσότερων, με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Κέρκυρας, Γιάννη Ζαμάνη, να στέκεται και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία συχνά-πυκνά δυσχεραίνουν το έργο της Π.Υ.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της Κέρκυρας. Όπως και να το κάνουμε, η πόλη της Κέρκυρα, αλλά και τα χωριά του νησιού, είναι φτιαγμένα πολλά χρόνια πριν και όπως είναι φυσικό δεν υπήρχε πρόβλεψη για αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα, όπως είναι τα πυροσβεστκά που καλούνται να επέμβουν σε περιστατικά πυρκαγιάς. Έχουμε κάνει πολλές φορές τις εισηγήσεις μας, θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί υποδομές τέτοιες που να δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να παρκάρουν τα οχήματά τους, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, αυτό ωστόσο, τόσα χρόνια, δεν έχει καταστεί δυνατό, για διάφορους λόγους. Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Ότι ο καθένας από μας παρκάρει όπου τον βολεύει, έξω από το σπίτι του, χωρίς να ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον; Μα, ποιος μπορεί να προβλέψει ότι δεν θα είναι εκείνος, ο ίδιος, που ενδεχομένως μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και το όχημά του να παρεμποδίζει τη διέλευση του πυροσβεστικού;Γι' αυτό λέω ότι χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή κουλτούρας και μεγαλύτερη συνείδηση από τους πολίτες...», υπογραμμίζει στο enimerosi.com ο Γιάννης Ζαμάνης, εξηγώντας ότι οι πυροσβεστικοί κρουνοί σαφώς και παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Π.Υ...

ΦΩΤΟ από το χθεσινό περιστατικό στους Βαρυπατάδες (από τη σελίδα στο FB «Varypatades»)

ΦΩΤΟ από το χθεσινό περιστατικό στους Βαρυπατάδες (από τη σελίδα στο FB «Varypatades»)


«Μακάρι, να υπήρχε η δυνατότητα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, πραγματικά προηγμένες, που έχουν φορντίσει να λύσουν εδώ και χρόνια τέτοια προβλήματα, να έχουμε κρουνούς σε κάθε γειτονιά, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, τόσο στην πόλη, όσο κι εκτός αυτής. Και να μην χρειάζεται να φτάνει το πυροσβεστικό όχημα μέχρι το σημείο της πυρκαγιάς. Στην Κέρκυρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτούς τους πυροσβεστικούς κρουνούς, που διαθέτουμε, να τους έχουμε «μάχιμους». Δύο φορές τον χρόνο η Υπηρεσία μας ελέγχει την κατάστασή τους και η ΔΕΥΑΚ είναι εκείνη, η οποία φροντίζει για τη συντήρησή τους. Θεωρώ ότι γίνεται καλή δουλειά, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που έχουν αμφότερες οι δύο Υπηρεσίες (σ.σ. Πυροσβεστική και ΔΕΥΑΚ), με τη συνεργασία μας να κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική...»

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην αντιπυρική περίοδο τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν αξιομνημόνευτα...

«Φέτος, στην τελευταία αντιπυρική περίοδο, κάηκαν μόλις 400 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, νούμερο, το οποίο είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν και αποδεικνύει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Κέρκυρα, κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Να ξέρετε, κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη της καταστολής. Διότι και ευκολότερο είναι να γίνει, και με μικρότερο κόστος. Κι όταν αναφέρομαι στο κόστος, δεν εννοώ μόνο το χρηματικό, αλλά κυρίως αυτό σε ανθρώπινες ζωές...»