Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Πιέρρη «Κέρκυρα, Πορεία στο χρόνο»

Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας
11 Δεκεμβρίου 2019 / 13:07
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας και ο Οργανισμός Λιμένος πραγματοποιούν

εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου του Γ. Πιέρρη με τίτλο: «Κέρκυρα, Πορεία στο χρόνο» την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 20:30 στην αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρείας.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: κ.κ. Σπύρος Ζερβόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ,  ο Σπύρος Στεφανίδης πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ και η Βάσω Μαρτζούκου, διευθύντρια του ΟΛΚΕ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σπύρος Ζηνιάτης, και Δημήτρης Ζυμάρης.
 
Λίγα λόγια για το ίδιο το βιβλίο:
Πρόκειται για μια δίγλωσση (ελληνικά –αγγλικά), συνέκδοση της Αναγνωστικής Εταιρίας και του ΟΛΚΕ, σε κείμενα του Γιάννη Σ. Πιέρη, και γενική επιμέλεια του Δημήτρη Ζυμάρη και της Φιλένης Λοράνδου.
Στις 173 σελίδες του βιβλίου (διαστάσεων 29χ29 εκ.), ξεδιπλώνεται η αφήγηση της πορείας Κέρκυρας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, η οποία κατανέμεται σε 13 μέρη και 28 υποκεφάλαια. 
 
Αποσπάσματα από τον πρόλογο του βιβλίου:
[...] H μοναδική, αέναη και συναρπαστική πορεία της Κέρκυρας, όπως και το αίσθημα του μεγάλου θαυμασμού και της απέραντης αγάπης μου για τον γενέθλιο τόπο, υπήρξαν τα κίνητρα για τη συγγραφή του ακόλουθου σύντομου κειμένου. Η πρώτη του μορφή ανάγεται στο μακρινό καλοκαίρι του 1993, όταν μου ζητήθηκε για μια έκδοση του Δήμου Κερκυραίων, που τελικώς δεν ευοδώθηκε…
Τότε, ανατρέχοντας μεταξύ άλλων και σε διάφορες δημοσιευμένες κι αδημοσίευτες εργασίες μου, συνέθεσα ένα κείμενο στηριγμένο στα νεανικά διαβάσματά μου και στην πολυετή αρχειακή έρευνά μου για την Κέρκυρα, συμπληρώνοντάς το με ορισμένα αγαπημένα μου αντιπροσωπευτικά παραθέματα. Το κείμενο αυτό, που καταπιάνεται με ορισμένες μόνον πτυχές της απέραντης κερκυραϊκής ιστορίας, παρέμεινε τελικά στο συρτάρι κι εγώ καταπιάστηκα με διάφορα άλλα θέματα…
Να όμως που ήρθε ο καιρός, είκοσι πέντε χρόνια μετά, ύστερα από τη γόνιμη συνεργασία της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας με τον Οργανισμό Λιμένος Κερκύρας, και το κείμενο ξαναδουλεύτηκε από την αρχή –χωρίς όμως να αλλάξει η αρχική δομή και η στόχευσή του– και επιτέλους βλέπει το φως της δημοσιότητας, εμπλουτισμένο από ένα εξαιρετικό και ποικιλόμορφο οπτικό υλικό.
Το κριτήριο επιλογής των εικαστικών έργων που δημοσιεύονται εδώ υπήρξε διπλό: αφενός η καλλιτεχνική τους αξία και αφ’ ετέρου η, κατά το δυνατόν, αντιπροσωπευτικότητά τους. Πρόθεσή μας ήταν να διανθιστεί με αρκετές απεικονίσεις έργων τέχνης που αφορούν την Κέρκυρα, με φωτογραφίες σημαντικών ιστορικών εγγράφων και λοιπών τεκμηρίων, καθώς και με παλιές φωτογραφίες, ώστε να διαμορφωθεί ένας μεταξύ τους αρμονικός διάλογος, προκειμένου να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα γραφόμενα με μεγαλύτερη αμεσότητα. 
Βεβαίως ο αναγνώστης δεν θα διαβάσει ένα αμιγώς ιστορικό κείμενο, αλλά μια συνοπτική αφήγηση σχεδόν χρονογραφηματικού χαρακτήρα. Άλλωστε το ανά χείρας βιβλίο δεν απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα των ιστορικών, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια προσπορίζει πολλά νέα κι ενδιαφέροντα στοιχεία της κερκυραϊκής και γενικότερα επτανησιακής ιστορίας.
Απευθύνεται κυρίως σ’ εκείνους που επιθυμούν να επιχειρήσουν μια πρώτη προσέγγιση, μια γοργή περιδιάβαση στη μακραίωνη ιστορική πορεία της Κέρκυρας. 
Απευθύνεται περισσότερο στους νέους του τόπου, με τη φιλοδοξία να τους μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για το νησί μας και να τους κινητοποιήσει στον ευγενή αγώνα της διατήρησης της παράδοσης και του πολιτισμού μας.
Και φυσικά απευθύνεται στους πολυπληθείς ξένους επισκέπτες του νησιού μας που θέλουν να το γνωρίσουν κάπως περισσότερο.
[...]
Εύχομαι το παρόν βιβλίο ν’ αποτελέσει για τους αναγνώστες ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκεφθούν τα μνημεία και τα Μουσεία του νησιού μας, αλλά και να τους προκαλέσει το ενδιαφέρον ν’ ανακαλύψουν μόνοι τους πολλά περισσότερα απ’ όσα αδρομερώς θίγονται εδώ, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον ευλογημένο τόπο μας, να τον αγαπήσουν περισσότερο και να σεβαστούν την πολυσύνθετη ιστορική μας κληρονομιά.
 ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΠΙΕΡΗΣ
Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας,
Κέρκυρα, 12-12-2018
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Σ. Πιέρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1955. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, προσλήφθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Κερκύρας, όπου εργάστηκε για 37 έτη, στη θέση του Προϊσταμένου.
Από μαθητής εξεδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την τοπική Ιστορία και τον πολιτισμό του Ιόνιου χώρου. Υπήρξε πρόεδρος της Ιονίου Πνοής, ενός σωματείου νέων που δραστηριοποιήθηκε στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1960.
Το 1969 εξελέγη Ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας και έκτοτε συμμετέχει ενεργά στην πορεία της, ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Δελτίου της, ως Έφορος Βιβλιοθήκης και Αντιπρόεδρος, ενώ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κατά τα έτη 2001-2006 διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και από το 2007 έως σήμερα εκλέγεται πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Από το 2001 ανέλαβε την πρωτοβουλία αναβάθμισης του Μουσείου Καποδίστρια. Έκτοτε παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του και ευτύχισε να είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος τέλεσε τα εγκαίνια τον νέου Μουσείου, τον Οκτώβριο του 2017.
Είναι, επίσης, πρόεδρος του Ιδρύματος Πινακοθήκη Αγγέλου Γιαλλινά, που σκοπό έχει την ανάδειξη του έργου του κορυφαίου έλληνα υδατογράφου.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.