Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα πρώτα βήματα της Green Phoenix Recycle

Ανακύκλωση
11 Ιουλίου 2016 / 09:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έρχεται και στην Κέρκυρα η ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος ανακύκλωσης με «διαλογή στην πηγή».

Η Green Phoenix Recycle ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το Νοέμβρη του 2015 με τη μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης από 14 δημότες που αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης δεν μπορεί να λυθεί δίχως την ενημέρωση, οργάνωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή μεγάλων μερίδων της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόβλημα στο οποίο έρχεται να απαντήσει η ίδρυση της Phoenix είναι τώρα πια -μετά την 20ήμερη «κρίση των σκουπιδιών»- προφανές σε όλους. Ο Δήμος Κερκυραίων ξοδεύει κάθε χρόνο περί τα 8-10 εκατ. € για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως η Κέρκυρα ήταν και είναι ένα βρώμικο νησί. Την ίδια στιγμή ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δέχεται έναν τεράστιο όγκο απορριμμάτων κάθε χρόνο που θάβονται στη γη μας οδηγώντας σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή και στην απαράδεκτη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των περιοίκων. Η Παλιά Πόλη Unesco είναι βρώμικη και τα σκουπίδια στοιβάζονται ανά καιρούς και όταν οι κρίσεις οξύνονται σε σωρούς δύο και τριών μέτρων. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η λύση είναι εξίσου προφανής όσο και το πρόβλημα. Αλλά είναι και αναγκαστική: πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στο τρίπτυχο μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση! Με αυτό τον τρόπο ανοίγει η δυνατότητα μείωσης των υψηλότατων τελών καθαριότητας. Παράλληλα, μέσω της ανακύκλωσης αποφορτίζεται το έδαφος από την ανάγκη ταφής τεράστιων όγκων πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου κτλ. Το υλικό αποστέλλεται εκτός Κέρκυρας για ανακύκλωση και στο νησί μας επιστρέφουν τα κέρδη από τη διαδικασία αυτή. Θεωρητικά η λύση είναι ιδανική. Στην πράξη τι γίνεται όμως;
Συνδημότες και συνδημότισσες η Phoenix είναι ανοικτή στον καθένα, να συμμετέχει και να βοηθήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Το σχέδιο λειτουργίας για το πρώτο έτος

Μετά την ίδρυση της Green Phoenix Recycle επόμενο βήμα είναι οι δράσεις εξωστρέφειας και η εγγραφή νέων μελών. Μέλη της Phoenix μπορούν να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα όπως ενδεικτικά το ΤΕΕ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, η Ένωση Ξενοδόχων κ.α., αλλά και κάθε πρόσωπο που αποδέχεται το Καταστατικό μας και επιθυμεί να βοηθήσει. Πρωταρχικό καθήκον του συνεταιρισμού είναι η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση και τη «διαλογή στην πηγή». Όμως η Phoenix δεν σταματά στην ενημέρωση. Στόχος είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων, μέσων και χώρων για την ανακύκλωση μέσα από το ανεξάρτητο σύστημα του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός ξεκινά τη λειτουργία του διαμορφώνοντας ένα κεντρικό Πράσινο Σημείο. Εκεί θα μπορεί ο κάθε πολίτης ελεύθερα να φέρνει το καθαρό & προδιαλεγμένο υλικό του. Στο σημείο αυτό το υλικό θα μπαίνει σε μια πρέσα, θα συμπιέζεται και θα αποθηκεύεται προσωρινά μέχρι τη μεταφορά του εκτός του νησιού για να πωληθεί. Με την πώληση του υλικού κλείνει ο λειτουργικός κύκλος της επιχείρησης για να ξεκινήσει ξανά και ξανά.
Σταδιακά η δράση της Green Phoenix θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης και του νησιού σε μέση, βορά και νότο διευκολύνοντας τους πολίτες που θέλουν να ανακυκλώσουν. Επίσης, μεγάλοι προμηθευτές υλικού θα μπορούν να εξυπηρετούνται από ειδικά οχήματα της Phoenix μετά την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών.

Ενδεικτικές παράπλευρες δράσεις της Phoenix:
  • Ενημερωτικές καμπάνιες σε σχολεία
  • Κομποστοποίηση και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων zero waste
  • Χαριστικά παζάρια & εκδηλώσεις επαναχρησιμοποίησης υλικών
  • Κεντρικές ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς
  • Χρήση νέων τεχνολογιών για μέτρηση ρύπανσης αέρα, εδάφους, νερού κτλ.
 
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Τα απορρίμματα που δημιουργούμε όλοι μαζί έχουμε συλλογική ευθύνη να τα διαχειριστούμε. Με την πρωτοβουλία αυτή δείχνουμε το δρόμο και καλούμε όλους: πολίτες, φορείς, ΟΤΑ και την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μας αξίζει η σημερινή εικόνα της Κέρκυρας!
Μείνετε συντονισμένοι. Σύντομα στη σελίδα μας (greenphoenixrecycle.eu) θα μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Καλή δύναμη σε όλους!
  Ο Πρόεδρος της
Green Phoenix Recycle
Αντώνης Πολίτης