Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Καβαλλούρι στη μνήμη του Άγγελου Γιαλλινά (φωτο)

ζωγραφική
10 Οκτωβρίου 2019 / 14:55

Αφιέρωμα στον σπουδαίο υδατογράφο Άγγελο Γιαλλινά, στο αρχοντικό της οικογένειας Γιαλλινά στο Καβαλλούρι, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29.09.2019, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Καβαλλουρίου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Καβαλλουρίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Βασικές ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η αρχαιολόγος Ελένη Μπουνιά και η -με καταγωγή από το Καβαλλούρι- πολιτικός μηχανικός και μελετήτρια (μαζί με την Αγγελική Κουρσάρη) του αρχοντικού, Χρύσα Χαλικιοπούλου. Στη διάρκεια των ομιλιών αναλύθηκε όχι μόνο η ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού υδατογράφου αλλά και η ιστορία και θρύλοι της ζωής στο αρχοντικό. 
Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από το πλήθος κόσμου, θεσμικοί άρχοντες και εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νησων,  κ. Ν. Μουζακίτης, ως εκπρόσωπος της Π.Ι.Ν., ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θ. Γαλιατσάτος, η κα Μαριετίνα Λιάσκου-Μπακόλα, εκπρόσωπος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας καθώς επίσης και ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας κ. Κ. Παυλίδης
Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ακόμα οι κκ. Σπ. Βάρελης, Κ. Ρούσινος, Σ. Τρύφωνας ως επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Σπ. Κόκκαλη  ο κ. Καλούδης, κ. Μαυρωνάς, κ. Παπαδάτος,  κα Κοντάλιπου, ο κ. Χ. Βάρελης, ο κ.  Β. Μαγουλάς και τέλος η κα Μουζακίτη, δημοτική σύμβουλος Δ. Βόρειας Κέρκυρας, πρώην πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Κέρκυρας αλλά και η κα Μαρίνα Παπασωτηρίου, επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, η οποία επιμελήθηκε και την περιοδική έκθεση «Αγγελος Γιαλλινάς: Με Φως και Χρώμα Κερκυραϊκό».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τραγούδια της χορωδίας του Φιλόμουσου Σύλλογου Καρουσάδων “Ντίνος Θεοτόκης” και έκλεισε με την προβολή drone video με πανοραμικές λήψεις του αρχοντικού υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών, ενώ κατά τη διάρκεια της εκτέθηκαν τα εικαστικά έργα των παιδιών του χωριου με θέμα τον Άγγελο Γιαλλινά, την οποία επιμελήθηκαν οι Δήμητρα Κληρονόμου και Αγαλούλα Μπάστα.
Η μοναδική εκδήλωση εκτυλίχθηκε σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με το ιστορικό κτίριο και τον πύργο του να αναδεικνύονται με χαμηλό φωτισμό ενώ η εκδήλωση παρατάθηκε πέραν του προγράμματος, με σνακς, αλλά και τα signature Cocktail C4C (CAYAK for Cancer CORFU) - εμπνευσμένα από την κίνηση της Lindsay Hollingdale να συγκεντρώσει χρήματα για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας στην Κέρκυρα κάνοντας το γύρο του νησιού με kayak. To cocktail για το σκοπό επιμελήθηκε ο Αναστάσης Τσάμης από την την ομάδα του Imabari Corfu με την ευγενική χορηγία των Lazaris Kumquat Liqueur, της ποτοποιίας Λάζαρη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ