Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Περιφερειακό για τη συγκρότηση επιτροπής τουρισμού (video)

Περιφερειακό συμβούλιο
13 Σεπτεμβρίου 2019 / 16:34
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αντιπαραθέσεις και ενίοτε σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πρώτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συχνά με αφορμή την διαδικασία του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι διαφωνίες, έφερναν στην επιφάνεια βαθύτερες πολιτικές αντιπαραθέσεις. 
Αυτές έγιναν πιο έντονες στο θέμα που εισηγήθηκε η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, για τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής τουριστικής πολιτικής, η οποία ήρθε ως θέμα για κατ' αρχήν ψήφιση, χωρίς να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις προσώπων που θα την απαρτίζουν.

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα γιατί καλούνται να ψηφίσουν για μια επιτροπή που δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Η Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι το θέμα αφορά την αναγκαιότητα ή μη, μιας συγκρότησης επιτροπής τουριστικής πολιτικής, της οποίας η ίδια θα προεδρεύει, αποδίδοντας έτσι και τη σπουδαιότητα του αντικειμένου. Όπως εξήγησε, ο νόμος περιγράφει μια τέτοια επιτροπή ως αποτελούμενη από αιρετά και μη αιρετά πρόσωπα, δηλαδή εκπροσώπους φορέων, εμπειρογνώμονες του τουριστικού κλάδου κ.λπ.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις Ενώσεις Ξενοδόχων και τα Επιμελητήρια, αντιμετώπισε της αντίδραση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλεξάνδρας Μπαλού και Μπάμπη Χαραλάμπους, καθώς δεν αναφέρθηκαν καθόλου τα συνδικάτα εργαζομένων στον τουρισμό, παρά μόνον οι επιχειρηματίες. Ο Παναγιώτης Ποζίδης της παράταξης Αλεξάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα διαφωνούσε κανείς με μια τέτοια επιτροπή αλλά πρότεινε να μην ψηφιστεί σήμερα κάτι που δεν έχει μορφή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στέφανος Σαμοΐλης.

Μολονότι ο Πρόεδρος του συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης επανέλαβε ότι το θέμα αφορά κατ΄αρχήν την αναγκαιότητα συγκρότησης, η συζήτηση λοξοδρόμησε αρκετές φορές, με τους τόνους να ανεβαίνουν, όταν πήρε τον λόγο ο πρώην αντιπεριφειάρχης Τουρισμού. Ο Σπύρος Γαλιατσάτος αντέδρασε όταν άκουσε για κάμψη και μειώσεις τιμών, με τον Χρήστο Σκούρτη (παράταξη Σπύρου) να αντιτείνει ότι συγκεκριμένος τουριστικός πράκτορας, τον πληροφόρησε πριν από λίγα λεπτά για αυτές ακριβώς τις μειώσεις. Οι παρατάξεις Γαλιατσάτου και Μπαλού ζήτησαν να κατεβάσουν δικές τους προτάσεις αλλά υπήρξε διχογνωμία επί της διαδικασίας. 

Τελικώς το θέμα της αναγκαιότητας συγκρότησης επιτροπής τουριστικής πολιτικής υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις Κράτσα, Σπύρου και Αϊβατίδη (με ψήφους 18 υπέρ έναντι 13 κατά). Οι παρατάξεις Γαλιατσάτου, Μπαλού, Αλεξάκη και Σαμοΐλη καταψήφισαν την πρόταση ζητώντας το θέμα να αποσυρθεί και να επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις.  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.