Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμαρχος: Ισχύουν οι δεσμεύσεις μου προς το Τεμπλόνι

Σκουπίδια
04 Ιουλίου 2016 / 15:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τελείωσε μια πολιορκία της Κέρκυρας, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο διαμαρτυρίας» είπε σήμερα ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Το Σάββατο ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού του νησιού από τα συσσωρευμένα απορρίμματα 20 ημερών (5.000 τόνων), η οποία θα διαρκέσει μέρες, καθώς μερικές περιοχές είναι τόσο επιβαρυμένες που γεμίζουν δύο και τρία κοντεϊνερ με σκουπίδια. Εκτός της αποκομιδής, ο Δήμος χρησιμοποιεί πιεστικά με καθαριστικά υγρά για την απολύμανση των χώρων.  
«Τελείωσε μια πολιορκία της Κέρκυρας, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο διαμαρτυρίας. Καταβάλλουμε από το περασμένο Σάββατο τεράστια προσπάθεια, με κάθε πρόσφορο μέτρο, δημοτικό και ιδιωτικό, για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ζητάμε την υπομονή των κατοίκων και επισκεπτών μας για την αποσυμφόρηση όλων των περιοχών».

Ισχύει ό,τι συμφωνήσαμε

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, αφού διευκρίνισε ότι το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους κατοίκους του Τεμπλονίου μετά το άνοιγμα του ΧΥΤΑ, δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στο Δήμο, επανέλαβε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που έγιναν αυτό το διάστημα, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο ΧΥΤΑ για τη βιολόγηση των στραγγιδίων, την απαγωγή και καύση του βιοαερίου και τις χωματοκαλύψεις και ο αποκλεισμός της περιοχής του Τεμπλονίου από την ολοκληρωμένη διαχείριση.

Ο δεματοποιητής

'Οπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, η διαχείριση των απορριμμάτων με τη μέθοδο της δεματοποίησης την ενδιάμεση περίοδο, δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθεί εκτός Τεμπλονίου καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο, ο οποίος πια δεν υπάρχει.
Διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα θα τρέξει εργολαβία ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και ότι τα δεματοποιημένα υπολείμματα δεν θα παραμένουν στο Τεμπλόνι αλλά θα εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο οποίος επιβάλλεται  να αξιοποιηθεί από τις κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνθήκες.     

Η πρόταση της αποτέφρωσης

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η πρόταση της Μερόπης Υδραίου για τη χρήση κινητής μονάδας αποτέφρωσης δεν αποτελεί εφικτή εναλλακτική ενδιάμεση λύση,  όπως προκύπτει από την επικοινωνία  του Δήμου με τα συναρμόδια υπουργεία, το ΕΜΠ και ανεξάρτητους επιστήμονες.  
Τέλος, ο Κώστας Νικολούζος δήλωσε ότι ο Δήμος θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην ξαναζήσουμε την ίδια κατάσταση, που εξέθεσε την Κέρκυρα σε τεράστιο κίνδυνο, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό,  λόγω του όγκου των σκουπιδιών που είχαν  κατακλύσει το νησί.