Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα μαζεύει (ξανά) ο εργολάβος στο γεφύρι του Ποταμού!

Ποταμός
21 Αυγούστου 2019 / 13:39
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Γεφύρι του Ποταμού συγκεντρώθηκαν για μια ακόμα φορά κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής,

διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους από ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ. Για να λυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα, εξ αιτίας της στατικής ανεπάρκειας της υφιστάμενης γέφυρας, δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο.
Με τα έργα αυτά προβλέπεται η ενίσχυση του στατικού φορέα της γέφυρας καθώς επίσης, η κατασκευή ενός πρόσθετου υπόγειου ανοίγματος, κάτω από τον υφιστάμενο δρόμο, για την παροχέτευση μεγαλύτερης ποσότητας νερού.
Οι εργασίες που ξεκίνησαν για δεύτερη φορά καθυστερημένα, βρήκαν αστοχίες εφαρμογής της μελέτης και τελικά ο εργολάβος σταματά και πάλι!

Λίγα «ιστορικά»
Μια έρευνα στο αρχείο της εφημερίδας, είχε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η μελέτη ανατέθηκε επί Νομαρχίας Πουλημένου το 2007. Με δεδομένο ότι η γέφυρα του Ποταμού είναι μνημείο διατηρητέο, σύμφωνα με  σχετική απόφαση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η μελέτη είχε ως αντικείμενο:
1. την ενίσχυση της υφιστάμενης γέφυρας και
2. τη βελτίωση της παροχετευτικής της ικανότητας.
Η δημοπράτηση έγινε επί Περιφερειακής Αρχής Σπύρου το 2012.  Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, το έργο «Αποκατάσταση στατικής επάρκειας και αντιπλημμυρική προστασία γέφυρας Ποταμού» της Περιφέρειας, προϋπολογισμού περίπου 350.000 €, πήρε και πάλι μπροστά το καλοκαίρι του 2018.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το κλείσιμο του επαρχιακού δρόμου έφθασε με σημαντική καθυστέρηση. Ακολούθησε η επίκληση αναρμοδιότητας από την Τροχαία. Το αποτέλεσμα ήταν το έργο να ξεκινήσει Σεπτέμβρη και κάπου εκεί –με τις βροχές- να ναυαγήσει. Μάλιστα η διακοπή έγινε κατόπιν αυτοψίας από τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, ο οποίος εξέδωσε και ενημερωτικό σημείωμα: «Ζητούμε συγνώμη για την ολιγοήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής, αλλά η προστασία των πολιτών και η εκτέλεση των έργων με προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την μακροβιότητά τους και την ασφάλεια των διερχομένων ΙΧ αυτοκινήτων και πεζών, βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής μας», ανέφερε. «Μετά την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου, θα τοποθετηθούν στις εισόδους της γέφυρας και πινακίδες για την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων πέραν των πέντε (5) τόνων.
Οι εργασίες του έργου θα συνεχιστούν όταν η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κρίνει ότι οι συνθήκες, ιδιαίτερα οι καιρικές, το επιτρέπουν»
.

Στο σήμερα
Το καλοκαίρι του 2019, ο εργολάβος παίρνει το πράσινο φως για να ξεκινήσει ξανά, τέλη Ιουλίου. Επιχειρεί να κάνει στεγανοποίηση μέρους του ποταμιού με μπάζωμα, και  μετά από εργασίες λίγων ημερών έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τεχνικές δυσκολίες, που όπως ο ίδιος λέει, δεν είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη. Η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή δηλώνει λακωνικά ότι παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα και το έργο θα σταματήσει. Ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, δήλωσε τηλεοπτικά ότι η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας θα κληθεί να δώσει λύση γιά τη στεγανοποίηση, είτε λαμβάνοντας διευκρινίσεις από τον αρχικό μελετητή, είτε από άλλους επιστήμονες. 

Οι κάτοικοι του Ποταμού έχουν αγανακτήσει. Η στάση του αστικού ΚΤΕΛ έχει μεταφερθεί αρκετά πιο μακρυά, δυσκολεύοντας τους κατοίκους. Πολλοί ζητούν να φτιαχθεί εξαρχής μια νέα γέφυρα. Ο δρόμος, με πλάτος ανεπαρκές για τις κυκλοφοριακές ανάγκες της εποχής, συχνά κλείνει και ανοίγει. Στο μεταξύ το γεφύρι παρουσιάζει υποχωρήσεις μέχρι και 40 εκ. Κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο καιρό ακόμα θα αντέξει...

Πρόκειται για το διαχρονικό Μεγαλείο της Ελλάδας ή για κάτι χειρότερο; Μετά τη διαμαρτυρία τους, οι κάτοικοι  δήλωσαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Ο εργολάβος εντός των ημερών αφαιρεί τα μπάζα και δίνει ραντεβού για του χρόνου… Και κάπως έτσι, μετά το γεφύρι του Μαυρογιαλούρου στο βόρειο συγκρότημα, η Κέρκυρα αποκτά πλέον το δικό της ...Γιοφύρι της Άρτας. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.