Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση ΚΚΕ προς Υπ.Εσωτερικών & Περιβάλλοντος

ΚΚΕ
30 Ιουνίου 2016 / 14:07

ΑΘΗΝΑ. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δημόσιους χώρους της Κέρκυρας, ρωτούν τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η ερώτηση:

Θέμα: Επικίνδυνη η κατάσταση με τα απορρίμματα στο Δήμο Κέρκυρας.
 
Εδώ και 15 μέρες παραμένει κλειστός ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας μετά από τις απόλυτα δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη συνέχιση λειτουργίας ενός υπερ - κορεσμένου και ακατάλληλου ΧΥΤΑ, που συνεχώς επιβαρύνει την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος Κέρκυρας να έχει μετατραπεί σε μία απέραντη χωματερή με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών (εκτιμήσεις αναφέρουν έως και 10.000 τόνους) στους δρόμους και με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για όλο το λαό.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδέχεται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων.

Οι Διοικήσεις σε Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δήμο Κέρκυρας έχουν διαχρονικά συνευθύνη για την κατάσταση αυτή, ακολουθούν κατά βήμα τις κυβερνητικές και Ευρω-ενωσιακές κατευθύνεις που απαιτούν ανάθεση της διαχείρισής των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Με την απραξία τους οδηγούν σε αδιέξοδο την κατάσταση ενώ αφήνουν υπονοούμενα για κρατική καταστολή. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΛΑΕ αρνήθηκε τη συζήτηση για το θέμα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ)  έχει ήδη αναβληθεί 2 φορές.

Οι προτάσεις για χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι απαράδεκτες καθώς είναι ακατάλληλος και για το λόγο αυτό δεν πήρε ποτέ άδεια λειτουργίας. Οι εναλλακτικές προτάσεις για καύση είναι επίσης πέρα από κάθε συζήτηση αφού αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον και το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.  

Το ΚΚΕ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι θέμα τεχνικό. Είναι ένα καλοδουλεμένο σχέδιο που, σε συνδυασμό με τη διαχρονική πολιτική της άρχουσας τάξης στον τομέα των χρήσεων γης, στόχο έχει την ολοκληρωτική της εκχώρηση σε ιδιώτες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας το κόστος θα πολλαπλασιαστεί για να έχουν υψηλό και εγγυημένο ποσοστό κέρδους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, με το κόστος να φορτώνεται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Ήδη στο Δήμο Κέρκυρας το πρώτο βήμα έχει γίνει καθώς έχει παραχωρηθεί τμήμα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης σε ιδιωτικά συνεργεία, με το επιχείρημα ότι δεν φτάνει το προσωπικό και δεν επιτρέπονται προσλήψεις στους δήμους.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
α) Να απομακρυνθούν ΤΩΡΑ οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, που στοιβάζονται στους δρόμους, χωρίς να πληρώσουν το μάρμαρο οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου Κέρκυρας.
β) Να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση νέου κατάλληλου χώρου μαζί με τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά και θα αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και δε θα χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
γ) Να μην εμπορευματοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων, που μετατοπίζει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους.