Κίνημα αυτοργάνωσης πολιτών για τα απορρίμματα στην Κέρκυρα

Κίνημα αυτοργάνωσης πολιτών για τα απορρίμματα στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με κοινό προβληματισμό για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη

14
Ιουλίου / 2019

εκπροσώπων συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και εθελοντών από τις πράσινες γωνιές, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου την Τετάρτη, 10 Ιουλίου.  Η συντονιστική επιτροπή του κινήματος κάνει λόγο «για κοινή δέσμευση όλων για συντονισμό δράσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

H ανακοίνωση

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την παρατηρούμενη, για ένα ακόμα καλοκαίρι, αδυναμία να δοθεί μια αξιόπιστη λύση από τους συναρμόδιους φορείς, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και εθελοντών από τις πράσινες γωνιές, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019.
Εκφράστηκε η έντονη ανησυχία όλων για την ελλειπή αποκομιδή των απορριμμάτων, την αυξανόμενη εμφάνιση, άτυπων, ανεξέλεκτων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, χωματερών από άκρη σε άκρη της Κέρκυρας, για τη συμφωνηθείσα «αποκατάσταση» του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου καθώς και για το επιχειρούμενο ενδιάμεσο στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με μη ασφαλή προς το περιβάλλον τρόπο (δεματοποίηση, εναπόθεση), που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων χωματερών στο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη.
Κοινός τόπος των παρευρισκόμενων, η υποστήριξη του δίκαιου και απόλυτα εφικτού αιτήματος για την κατεπείγουσα προσωρινή μεταφορά απορριμμάτων για ασφαλή διαχείριση σε νόμιμο αποδέκτη εκτός Κέρκυρας, ώστε οι νέες Δημοτικές Αρχές να συζητήσουν ευρέως με την κερκυραϊκή κοινωνία και να δρομολογήσουν μια περιβαλλοντικά ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη ολοκληρωμένη διαχείρισή τους στο νησί μας. Επιπρόσθετα, θεωρήθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων άμεση η ανάγκη έναρξης της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
Τέλος, με αφετηρία τη δυναμική που ανέπτυξε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου με το διαχρονικό του αγώνα για την ποιότητα της ζωής μας, καταγράφηκε η κοινή δέσμευση όλων για περαιτέρω συντονισμό δράσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συντονιστική επιτροπή