Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επτασφράγιστο μυστικό η πρόταση Υδραίου για τα σκουπίδια!

Σκουπίδια
28 Ιουνίου 2016 / 14:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεσμεύτηκαν με όρκους σιωπής Δήμαρχος και οι άλλοι παριστάμενοι στην σύσκεψη που έγινε το πρωί μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής της παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ Μερόπης Υδραίου, σχετικά με τεχνική πρόταση της που υπόσχεται προσωρινή λύση του προβλήματος με τα σκουπίδια.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν  λεπτομερώς η κατάσταση και οι αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η Μερόπη Υδραίου ζήτησε να συγκληθεί η σύσκεψη με σκοπό να καταθέσει μια πρόταση, την οποία ωστόσο δεν θεωρεί σκόπιμο να δημοσιοποιήσει μέχρι να αξιολογηθεί από τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο enimerosi.com, η επικεφαλής της παράταξης Κερκυραίων Δήμος, αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο εναλλακτικό σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης, το οποίο η Δημοτική Αρχή συμφώνησε να υποβάλει ως πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αύριο το πρωί κιόλας.
Το σχέδιο αφορά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και αντικαθιστά τη χρήση και λειτουργία του δεματοποιητή αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι είναι υλοποιήσιμο, ερώτημα για το οποίο θα αποφανθεί το τεχνικό επιτελείο του Υπουργείου, ώστε να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης για το χρονικό διάστημα μέχρι την Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Ωστόσο, σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο, η Μ. Υδραίου εκτιμά ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε τρεις περίπου μήνες από σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια, για το διάστημα αυτό υπάρχει πρόταση που θα κερδίσει την κοινωνική συναίνεση και θα βρεί σύμφωνους ακόμα και τους περιοίκους του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Όσον αφορά τα πρώτα 24ωρα αντιμετώπισης της συσσώρευσης των απορριμμάτων, τα μέτρα που προτείνει η Μ. Υδραίου είναι η επίταξη όλων των δημοτικών και ιδιωτικών μηχανημάτων για να επισπευσθεί η αποκομιδή, η απολύμανση των κάδων καθώς και άλλα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα, ώστε να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο επιδημιών.
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ:
«Η Κέρκυρα βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου, υγειονομικού και οικονομικού, με άμεση την προοπτική της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσής της.
Συζητήθηκαν όλες οι πιθανές προοπτικές και διατυπώθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Αποτελεί κοινό τόπο και κοινή παραδοχή όλων ότι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου πρέπει άμεσα να άρουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ και να επιτρέψουν:
Α. την εναπόθεση των απορριμμάτων 
Β. την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του βιολογικού και του βιοαερίου
Γ. την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης
Αυτά,  με δεδομένη τη δέσμευση όλων των επισήμων φορέων όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τα επίσημα κρατικά χείλη».
 
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου, συμμετείχαν: η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι επικεφαλής παρατάξεων του Π.Σ. Σπύρος Σπύρου και Δημήτρης Μπιάγκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ράλλης, η κ. Μερόπη Υδραίου (με τους συμβούλους της παράταξής της κ.κ. Ν. Καλόγερο,  Δ. Μεταλληνό και Γ. Μαρκάτη) ο κ. Αλέκος Δήμου από την παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΖΕΙΣ και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Σπ. Ασπιώτης και Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Αναστασόπουλος.