Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΙΝ: Η κατάληψη είναι εις βάρος όλων & πρέπει να λήξει

Σκουπίδια
27 Ιουνίου 2016 / 16:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο “οδικός χάρτης” που διατυπώθηκε στις 19/6/2016 είναι η μόνη εφικτή και αμοιβαία επωφελής λύση.

Με ανακοίνωσή της, συνοψίζει τις ενέργειες από μέρους της σχετικά με την κρίση των σκουπιδιών που μαστίζει την Κέρκυρα αναφέροντας ότι προσπάθησε, τόσο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, όσο και κυρίως στα πλαίσια της συνολικής κοινωνικής συνευθύνης, να λειτουργήσει ως ιδιαίτερος εγγυητής και διαμεσολαβητής, ώστε η τρέχουσα κατάληψη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου να λήξει με τρόπο επωφελή:
·         Επωφελή για τη δημιουργία νέων συνθηκών περιβαλλοντικής αναβάθμισης στην περιοχή του ΧΥΤΑ
·         Επωφελή για την ανάκτηση μιας αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής Επωφελή για τη νέα αντίληψη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα
·         Επωφελή για την προστασία της δημόσιας υγείας και οικονομίας της Κέρκυρας.
 
Δύο συσκέψεις

Στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρει :«Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο διευρυμένες συσκέψεις, με την παρουσία και των εκπροσώπων της κατάληψης όπου και συνδιαμορφώθηκε το γνωστό πλέον, σε όλες και όλους, “οδικό χάρτη”, για τη νέα περίοδο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα.
Η απάντηση ήταν και τις δύο φορές: “συνεχίζουμε την κατάληψη”, με εμμονή στα αρχικά τους αιτήματα και χωρίς καμία πρόθεση ενός προωθητικού συμβιβασμού.
Η άρνηση επαναλήφθηκε και χθες, μετά και την επίσκεψη και του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο χώρο του ΧΥΤΑ, όπου και απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους.
 
Η Περιφερειακή Αρχή στάθηκε με επιμονή στο λόγο της, στην ανάγκη λειτουργίας των δημοκρατικών κανόνων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε.
 
Η Περιφερειακή Αρχή θεώρησε ότι συναλλάσσεται και συζητεί με δημοκρατικά εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των κινητοποιημένων κατοίκων και όσων στηρίζουν την κατάληψη.
Δημιουργούνται όμως πλείστα ερωτηματικά για το είδος της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης:

Δημιουργούνται ερωτηματικά
 
1. Ποιο είναι το Σώμα που αποφασίζει κάθε φορά για τη συνέχιση της κατάληψης;
2. Αληθεύει ότι έχουν αποκλειστεί οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κέρκυρας από τις σχετικές συζητήσεις;
3. Οι αποφάσεις λαμβάνονται τόσο “δημοκρατικά” όπως όταν χθες ενώπιον του κ. Υπουργού ένας (!!) και μόνο ομιλών κάτοικος αναφώνησε “το χωριό αποφάσισε, συνεχίζουμε την κατάληψη” και εν συνεχεία κραύγαζε “όποιος έχει κ... ας έρθει”(!)
 
Τέτοιες εκφράσεις και τέτοια χυδαιολογία δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο ειλικρινούς και δημοκρατικού διαλόγου, όπου ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικής άποψης, κύριο στοιχείο της δημοκρατίας και της συνεννόησης, πρέπει να λειτουργούν αμφίδρομα. 
 
Ένα ακόμη στοιχείο που μας προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός της επιμονής κάποιων από τους εκπροσώπους της κατάληψης στο Τεμπλόνι, να ισχυρίζονται σε όλες τις ανακοινώσεις τους, ότι “ουδέποτε έθεσαν ζήτημα ΧΥΤΑ Λευκίμμης”. Δεν είναι ειλικρινείς απέναντι στον κερκυραϊκό λαό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι και στις δύο συσκέψεις που έγιναν, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων από πλευράς κατοίκων, έθεσε θέμα λειτουργίας ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Ας μην καμώνονται λοιπόν τους έκπληκτους κι ας πουν ξεκάθαρα στον κερκυραϊκό λαό, ποια τελικά είναι τα πραγματικά τους αιτήματα. 
 
Είναι σαφές πλέον ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να αποδέχεται ως συλλογικές αποφάσεις τις προσωπικές ή ατομικές απόψεις του οποιουδήποτε.
Η Κέρκυρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.
Το αδιέξοδο συνεχίζει να υφίσταται με αποκλειστική ευθύνη όσων δεν κατανοούν τη σημασία της συνεννόησης και της συνεργασίας.
 
Η Περιφερειακή Αρχή εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο “οδικός χάρτης” που διατυπώθηκε στις 19/6/2016 είναι η μόνη εφικτή και αμοιβαία επωφελής λύση.
Κάθε στιγμή που περνάει με το ΧΥΤΑ κλειστό είναι σε βάρος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Οι υπεύθυνοι να δώσουν λύση ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους ποινικές, πολιτικές και κοινωνικές».