Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν αστειεύονται οι κάτοικοι, κλειστό παραμένει το Τεμπλόνι

Τεμπλόνι
21 Ιουνίου 2016 / 07:29
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άλλη μια λαϊκή συνέλευση στο Τεμπλόνι ολοκληρώθηκε την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, χωρίς να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ.

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να δείξουν ότι «δεν παίζουν» και δεν διαπραγματεύονται ούτε μια ακόμα μέρα λειτουργίας της χωματερής.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της Μέσης, ο «οδικός χάρτης» που καταρτίστηκε στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη την Κυριακή το μεσημέρι μετά το πέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, δεν κομίζει τίποτα νεότερο  στον διάλογο και κυρίως δεν επαναφέρει την χαμένη τους εμπιστοσύνη απέναντι στις εξαγγελίες του Δήμου. 

Ουσιαστικά οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης ζητούν την ανοχή των κατοίκων για συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ως έχει για χρονικό διάστημα περίπου  δύο μηνών και κατόπιν διαχείριση των απορριμμάτων με τη μέθοδο της δεματοποίησης και μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να αποκατασταθούν «εμβαλωματικά» κάποιες λειτουργίες, όπως ο βιολογικός, το βιοαέριο, οι χωματοκαλύψεις κ.λπ.

Όπως δεσμεύεται η πλευρά του Δήμου, το απώτερο σχέδιο είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα υποδείξουν οι μελέτες του ΕΜΠ και πάντως εκτός Τεμπλονίου, το οποίο θα αποκατασταθεί ολοκληρωτικά με έργα υποδομής χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι πλευρά των κατοίκων Μέσης ζητά να σταματήσει σήμερα η λειτουργία του ΧΥΤΑ και να εξευρεθεί άμεσα λύση για την αλλαγή χωροθέτησης καθώς επίσης και να ανακληθούν οι θετικές γνωμοδοτήσεις Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.  

Σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου, ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και ο  βουλευτής Κώστας  Παυλίδης  θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή  και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα,  καθώς και το  Γενικό Γραμματέα Συντονισμού  Διαχείρισης Απορριμμάτων  Ευάγγελο  Καπετάνιο προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες  χρηματοδοτήσεις  για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Στο μεταξύ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση οχημάτων και πεζών, απορριμματοφόρα του Δήμου επεμβαίνουν «χειρουργικά» σε λιγοστά κεντρικά σημεία της πόλης και αδειάζουν τους κάδους, μεταφέροντας τα σκουπίδια στην περιοχή που βρίσκεται έξω από τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στις Αλυκές. 
Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.