Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιέρωμα στην επέτειο της 21ης Μαΐου η συναυλία Επτανησιακής Μουσικής της Χορωδίας Κέρκυρας (video-photos)

Χορωδία Κέρκυρας
21 Μαΐου 2019 / 06:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλημμύρισε επτανησιακούς ήχους σπουδαίων συνθετών, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, η Χορωδία Κέρκυρας πραγματοποίησε συναυλία με έργα αποκλειστικά Επτανησίων μουσουργών, με την ευκαιρία και του εορτασμού της 155ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κέρκυρας. Μάλιστα, η φετινή επετειακή αυτή συναυλία, ήταν αφιερωμένη στη νήσο Ζάκυνθο.

Το πρόγραμμα άνοιξε με την Ανδρική Χορωδία Κερκύρας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου, να ερμηνεύει εκτενή αποσπάσματα από την τρίτη  -η αμιγώς πολυφωνική και πλέον περίτεχνη-  εκδοχή της μελοποίησης του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού. Η εκδοχή αυτή μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ζερβόπουλο, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής. Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το έργο είχε παρουσιαστεί πριν από έναν χρόνο ακριβώς από την Χορωδία Κέρκυρας, η οποία έχει προχωρήσει και στην ηχογράφησή του σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας συνεχίστηκε με ένα ακόμη έργο του Μάντζαρου, το Σε υμνούμεν, για να ακολουθήσουν κατά σειρά τα τραγούδια Το παρελθόν και το μέλλον του Λαυρέντιου Καμηλιέρη, Μου χαμογελάς του Κωνσταντίνου Αρταβάνη, Νύχτα ασημένια του Αλέξανδρου Γκρεκ, Θάμα κι αυτό του Διονύσιου Βισβάρδη και Κοιμάται η πλάσις του Μαγιού του Τζώρτζη Δελλαπόρτα. Το πρόγραμμα έκλεισε με δύο τετράφωνα αστικολαϊκά τραγούδια από τη Ζάκυνθο και το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, σε επεξεργασία/επιμέλεια Παναγιώτη Μαρίνου. Την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας συνόδευσαν στο πιάνο οι Νίκος Λαβασάς και Πράξιλλα Μπότου.


Περισσότερες φωτογραφίες εδώ