Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1ο βραβείο μακέτας Corfu Smart City στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας!

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
19 Μαρτίου 2019 / 11:55

Στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 στην κατηγορία Λυκείων.

ΑΘΗΝΑ. Το 1ο βραβείο καλύτερης μακέτας για την αποτύπωση της "Έξυπνης" πόλης της Κέρκυρας (Corfu Smart City) κατέκτησε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κέρκυρας στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 στην κατηγορία Λυκείων.



Ο μεγάλος Τελικός πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαρτίου 2019 του, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 μαθητών και 454 ομάδων από όλη την Ελλάδα. Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και διοργανώθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο με την ανακοίνωση των θεμάτων, συνεχίστηκε με πέντε μήνες εντατικής δουλειάς 1200 ομάδων, κορυφώθηκε με τους 13 προκριματικούς διαγωνισμούς και ολοκληρώθηκε με τον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019. Η ομάδα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κέρκυρας ήρθαν αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Με ποιον τρόπο η ρομποτική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει το νησί της Κέρκυρας στην ανάπτυξη του Τουρισμού και των μεταφορών;



Οι μαθητές λαμβάνοντας υπόψιν τους ότι η μεταφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που δημιουργεί το περισσότερο άγχος στα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) σε οποιοδήποτε ταξίδι τους αρχικά, κατασκεύασαν τη μακέτα της μελλοντικής “έξυπνης” πόλης της Κέρκυρας προτείνοντας 10 γραμμές οδικού δικτύου για να συνδέσουν το Λιμάνι, το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, τη Στέγη Αυτόνομης Διαμονής (Σ.Α.Δ.), το Νοσοκομείο, το Αεροδρόμιο και το Ποντικονήσι. Στη συνέχεια, δημιούργησαν μοντέλα ρομποτικών κατασκευών, όπως αυτοοδηγούμενα αναπηρικά αμαξίδια και τα προγραμμάτισαν προκειμένου να παρουσιάσουν λύσεις για τρόπους αξιοποίησης αυτοματισμών από τουρίστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας (ηλικιωμένους, κινητικά ανάπηρους, τυφλούς κ.ά.)




Η ομάδα είχε τον τίτλο «RoboTeeeek» και συμμετείχε στην κατηγορία Open των Λυκείων με θέμα: «Smart Cities». Τα παιδιά και οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του ειδικού σχολείου κατάφεραν έναν πραγματικό άθλο. Οι μαθητές εργάστηκαν συστηματικά για πέντε μήνες, πηγαίνοντας μια φορά την εβδομάδα στο εργαστήριο Ρομποτικής της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο, αφού το σχολείο δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Τα μέλη της ομάδας ήταν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κέρκυρας: Οδυσσεας Ριζαϊ, Θεόδωρος Νικολούζος, Χριστίνα Φάκα, Ίγκλι Χότζα, Ναυσικά Σιάκουλη και Μαρία Μέριανου με συντονιστή τον καθηγητή Πληροφορικής, Γεράσιμο Πολυμέρη και συνοδούς καθηγητές τη Μαργαρίτα Τσαρουχά, Ελένη Κόκκοβα και Δημήτριο Νούλη. Οι φωτογραφίες των κτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση της μακέτας είναι του Βασίλη Δουκάκη. Αξίζουν σε όλους τους συγχαρητήρια!