Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαδικτυακή «πρωτιά» της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου

διαχείριση απορριμμάτων
10 Ιανουαρίου 2019 / 09:32

Ποιο είναι «το έργο της χρονιάς», τι λένε οι πρωταγωνιστές

Σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου μετά από τη διαδικτυακή ψηφοφοφία που πραγματοποίησε το ypodomes.com τις τελευταίες 10 ημέρες του έτους για το έργο της χρονιάς 2018. Ποιο είναι όμως αυτό το έργο; Ποια η συμβολή του στην καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Η ΜΕΑ Ηπείρου είναι ένα έργο ΣΔΙΤ. Δηλαδή πρόκειται για μία συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην οποία χρήματα από τα δημόσια ταμεία, από κοινοτικά κονδύλια, κεφάλαια του ιδιώτη "συνέταιρου" και τραπεζική συμμετοχή, έρχονται να συνδράμουν για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου.

Έχει προηγηθεί Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός με βάση την ελληνική νομοθεσία όπου βάσει των κριτηρίων αναδεικνύεται ο ανάδοχος, που μπορεί να είναι είτε μία εταιρεία είτε μία κοινοπραξία εταιρειών. Μόλις υπογραφεί η σύμβαση ξεκινά η πρώτη περίοδος, η κατασκευαστική όπου στην περίπτωση της Ηπείρου ήταν 18 μήνες και αμέσως μετά το έργο εισέρχεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Με την ολοκλήρωση της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας περνάμε στην Β`φάση της επένδυσης, της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μονάδας. Σε αυτό βασικός παράγοντας ήταν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ που συντόνισε την όλη διαδικασία και έπεισε για τη χρησιμότητα και το κέρδος που έχει.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας με αφορμή αυτή τη πρωτιά μέσα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας σχολίασε στο ypodomes.com « Η ανάδειξη του συγκεκριμένου έργου της Περιφέρειας Ηπείρου ως κορυφαίου έργου της χρονιας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους.

Καταρχας είναι ένα έργο ΣΔΙΤ της τοπικης αυτοδιοικησης, κατά δεύτερον είναι ένα έργο ΣΔΙΤ στον τομέα του περιβαλοντος και κατά τρίτον είναι ένα από τα πρώτα έργα που αξιοποιεί κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους στον τομέα περιβάλλοντος.

Η αναγνώριση του από το κοινό ως κορυφαίο έργο της χρονιάς αναδεικνυει, μεταξύ άλλων, τις αναπτυξιακες ευκαιρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ευρύτερα, και στον τομέα περιβάλλοντος ειδικότερα, καθώς και τη δυνατότητα μόχλευσης κοινοτικών με ιδιωτικούς πόρους για την υλοποίηση έργων.

Είναι το τρίτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα (τα αλλά έργα είναι σε Δυτική Μακεδονία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Νόμος Σερρών-), όλα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιλύσει το ζητημα της διαχείρισης απορριμμάτων - σε συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου- και να μετατρέψει ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε αναπτυξιακή ευκαιρία. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειες. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπειρου, τον ιδιωτη ανάδοχο και σε όλους όσοι συνέβαλλαν επί χρόνια για αυτό το αποτέλεσμα»

Η ΜΕΑ Ηπείρου κατασκευάζεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και με τη λειτουργία της θα κλείσει οριστικά για όλη την Περιφέρεια το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό μιας και η μονάδα αυτή θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου από στερεά απόβλητα στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι από την διαδικασία επεξεργασίας παράγεται ενέργεια η οποία συνδέεται με το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, συμβάλλοντας όχι μόνο στη μείωση των απορριμμάτων αλλά και στην μετατροπή όλης της Ηπείρου σε "Πράσινη Περιφέρεια". Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την Μονάδα είναι πρακτικά μηδενικό, δηλαδή δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από γειτονικές περιοχές να παραδίδουν τα απορρίμματα τους, γεγονός που θα απαιτήσει ευρύτερες συναινέσεις.

Μιλώντας στο ypodomes.com η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και πλέον υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών Τατιάνα Καλογιάννη σημειώνει τα παρακάτω «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες του www.ypodomes.com για την επιβράβευση μιας από τις πιο σημαντικές προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της. Το έργο το οποίο ξεκίνησε να διαχειρίζεται απορρίμματα στις 17 Δεκεμβρίου 2018, αποτελεί σημείο αναφοράς υλοποίησης βέλτιστων πρακτικών σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Οι πρωτοφανείς χρόνοι αδειοδότησης και υλοποίησης, η ποιότητα κατασκευής, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών μας, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης στην συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα».

Το μεγάλο κέρδος από τη λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου είναι πως η μείωση των απορριμμάτων προς απόρριψη σε ΧΥΤΥ θα πέσει στο 30% παρότι συμβατικά το νούμερο μιλούσε για 35%. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να επεξεργάζεται κατ’ ελάχιστον 72.000tn/έτος σύμμεικτα απόβλητα και 8.000 tn/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, ενώ η μέγιστη δυναμικότητα της μονάδας είναι 105.000tn/έτος.

Το ύψος της όλης επένδυσης ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ, με τα 20 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ΕΣΠΑ (τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικοί πόροι και δάνειο). Με την ολοκλήρωση της κατασκευής, η «Αειφορική Ηπείρου», θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας για 25 χρόνια. Η μονάδα θα επεξεργάζεται σύμμεικτα απόβλητα (όλα όσα δηλαδή περιέχονται στον κοινό πράσινο κάδο απορριμμάτων).

Περιλαμβάνει δε μια μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και μια μονάδα βιολογικής επεξεργασίας. Στην πρώτη μονάδα, θα ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά, σιδηρούχα υλικά) μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, με την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα να είναι το ζητούμενο. Στη δεύτερη μονάδα, η οποία αποτελείται από δύο κλειστούς αντιδραστήρες, θα γίνει η παραγωγή βιαερίου (ισχύος 1,5 MW) μέσω αναερόβιας επεξεργασίας ενώ θα ακολουθεί η αερόβια επεξεργασία του χωνεμένου υλικού για την παραγωγή κομπόστ. Μέρος του κομπόστ που θα παραχθεί, θα διατεθεί, σύμφωνα με την εταιρία, δωρεάν σε Δήμους κι άλλους φορείς για την αποκατάσταση λατομείων ως υλικό επικάλυψης. Το κομπόστ υψηλής ποιότητας θα διατίθεται στην αγορά προς πώληση.

Στην όλη υποδομή, υπάρχει και ένας σταθμός μεταφόρτωσης υπολειμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ποσοστό το 30% (βάσει πλέον των πρώτων δοκιμών) της συνολικής ποσότητας των σύμμεικτων αποβλήτων που θα εισέρχονται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα υπολείμματα θα τα παίρνουν στη συνέχεια οι Δήμοι με κοντέινερ για να τα μεταφέρουν στους ΧΥΤΥ.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Αγραφιώτης μαθαίνοντας το αποτέλεσμα της επιλογής του κοινού του ypodomes.com δήλωσε "η ανάδειξη ενός περιβαλλοντικού έργου σε έργο της χρονιάς, νομίζω ότι καταγράφει την απαίτηση των αναγνωστών του ypodomes.gr αλλά και των πολιτών γενικότερα για επιτάχυνση έργων και δράσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Έργων που ανατίθενται με διαφάνεια και υλοποιούνται στην ώρα τους με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Εμείς στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κάναμε όπως πάντα την δουλειά μας.

Υλοποιήσαμε με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια το καλύτερο αντίστοιχο έργο στη χώρα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας ταυτόχρονα το χαμηλότερο κόστος στους πολίτες. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας, της Περιφέρειας και των Δήμων της Ηπείρου να πράξουν τα δέοντα, να αγκαλιάσουν το έργο και να βοηθήσουν στα συμβατικά πλαίσια τη σωστή λειτουργία του".

Σημειωτέον ότι, βάσει των στοιχείων, η Ήπειρος παράγει 145.000 τόνους ανά έτος, με τα ποσοστά ανακύκλωσης να είναι από τα μικρότερα στην Ελλάδα. Η δοκιμαστική λειτουργία ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 και η επίσημη λειτουργία προβλέπεται εντός του μήνα.

Το ypodomes.com μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία από τις 21 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το ανέδειξε τη ΜΕΑ Ηπείρου σε ποσοστό 32% ως έργο της χρονιάς και η βράβευση του θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που σε μία μεγάλη εκδήλωση θα βραβευθεί ένα έργο ΣΔΙΤ, πρώτη φορά που θα βραβευθεί περιβαλλοντικό έργο, πρώτη φορά που θα βραβευθεί για ένα έργο Περιφέρεια ως Φορέας Υλοποίησης δείχνοντας παράλληλα και την τάση και άποψη του κοινού για έργα τέτοιου είδους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η χώρα μας έχει αποσπάσει για έργα ΣΔΙΤ πολλά διεθνή βραβεία ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, η αξία των έργων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας ξεπέρασε τα 1,2δισ.ευρώ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com