Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Λίζυ Ξανθοπούλου το βραβείο μονολόγου

ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
30 Οκτωβρίου 2018 / 17:48
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Η μοναδική της ερμηνεία στο «Γιατί Μαμά;» χάρισε άξια στην Κερκυραία ηθοποιό το αγαλματάκι των 37ων Κορφιάτικων Βραβείων

ΑΘΗΝΑ. Με την Κερκυραία, Λίζυ Ξανθοπούλου, να κατακτά πανάξια το βραβείο καλύτερου μονολόγου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο θέατρο «Broadway», η 37η εκδήλωση απονομής των  Κορφιάτικων Βραβείων. Ο ετήσιος θεσμός– αναφορά του ελληνικού θεάτρου, κατ’ έμπνευση, απ’ τα 1980, του Κερκυραίου, Δημήτρη Μουζακίτη.
Πεδίο δόξης για την Ξανθοπούλου, αναδείχτηκε η, πράγματι, κορυφαία ερμηνεία της στο εξαιρετικό «Γιατί Μαμά;» Σε κείμενο και σκηνοθεσία των επίσης «δικών μας», Τζωρτζίνας Τζήλιου και Αριστοτελή Μαγουλά αντίστοιχα. Μια παράσταση που άρχισε ταπεινά, στο νησί, προτού… απογειωθεί στην (αθηναϊκή) σκηνή του θεάτρου «Αλκμήνη».
Μάλιστα, η «επικράτηση» της Ξανθοπούλου, συνοδεύτηκε από έντονα συγκινησιακά χαρακτηριστικά. Αφ’ ενός, με δεδομένο πως τα κείμενα της εκδήλωσης έγραψε η στενή της φίλη και συνεργάτιδα (τόσο στο «Γιατί Μαμά;», όσο, πρόσφατα, και στο… κερκυραϊκό «BarbieQ»), Τζωρτζίνα Τζήλιου, όσο κι επειδή, φέτος, για πρώτη φορά, το βραβείο μονολόγου φέρει το όνομα της Χρύσας Σπηλιώτη (με το τόσο άδικο «φευγιό» στην τραγωδία στο Μάτι). Με επίσης κεκτημένη υποψηφιότητα, για την έξοχη ερμηνεία της στο «Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος» (τον περασμένο χειμώνα, είχε την τύχη και την απολαύσει και το κερκυραϊκό κοινό) και με την  οποία η Ξανθοπούλου συνδεόταν με στενότατους, φιλικούς δεσμούς.
«Μαγεία είναι όταν το σώμα σε προδίδει, από τη δική του ειλικρίνεια. Όταν τα χέρια τρέμουν, όταν η φωνή ραγίζει, όταν τα δάκρυα κυλάνε έτσι, χωρίς έλεγχο. Αυτή η προδοσία, είναι η δική μου μαγεία… Και την έζησα απόψε», έγραψε η Κερκυραία ηθοποιός στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media, λίγο αφού έπεσαν τα φώτα. Τα πάντα, εν ολίγοις…
Συνολικά, ανάμεσα στους νικητές της βραδιάς (την οποία παρουσίασε η εκθαμβωτική, Βίκυ Κουλιανού) ήταν σπουδαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου (παλαιότερου η νεότερου). Όπως η αειθαλής, Αιμιλία Υψηλάντη, η Άννα Ανδριανού, ο Γιάννης Βούρος, η Μίρκα Παπακωσταντίνου, η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Ζέτα Δούα (βραβείο «Ρένα Βλαχοπούλου»), η Μπέση Μάλφα, η Τάνια Τσανακλίδου, η Ναταλία Δραγούμη, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Αθηνά Τσιλύρα, ο Γιώργος Βάλαρης κ.λ.π. Συγκινητική, δε, ήταν η στιγμή της απονομής στην Τάνια Τρύπη του ειδικού βραβείου «Ζωή Λάσκαρη», δια χειρός του συζύγου της αείμνηστης καλλονής του ελληνικού κινηματογράφου, Αλέξανδρου Λυκουρέζου.  
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).