Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τη Βροχή των Περσείδων

Αστρονομία
10 Αυγούστου 2018 / 13:35

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι εραστές του ουρανού αναμένουν το μέγιστο της βροχής των Περσείδων, μιας από τις θεαματικότερες ετήσιες βροχές διαττόντων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι Περσείδες παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή η κατεύθυνση από την οποία μοιάζουν να έρχονται προς τη Γη, και αποτελούν τα κατάλοιπα του βραχυπερίοδου κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά περί τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.

Το μέγιστο της βροχής, δηλαδή η μεγαλύτερη συχνότητα εισόδου μικρομετεώρων στην ατμόσφαιρα, αναμένεται να σημειωθεί μεταξύ 11 και 13 Αυγούστου, οπότε και αναμένονται από 75 ως 150 πεφταστέρια ανά ώρα. Η καλύτερη ώρα για να το παρατηρήσει κανείς είναι μετά τις 02:00, όταν η είσοδος των μετεώρων στην ατμόσφαιρα γίνεται πιο μετωπικά. Ειδικά η φετινή βροχή θα είναι ευκολότερα ορατή από εκείνες των τελευταίων ετών, καθώς δεν θα υπάρχει φεγγάρι.

Εάν αυτές τις ημέρες τύχει να βρεθείτε έξω τη νύχτα, μπορείτε να αναζητήσετε τα μετέωρα. Για την παρατήρηση της βροχής προτείνουμε να επιλέξετε τοποθεσία μακριά από φώτα και με όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό ορίζοντα, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερο πεδίο παρατήρησης. Τοποθεσίες κοντά σε σκοτεινές παραλίες είναι ιδανικές -αν μάλιστα έχουν και ανατολικό προσανατολισμό τότε θα είναι ορατό και το ακτινοβόλο σημείο. Ειδικός εξοπλισμός δεν απαιτείται, μόνο καλή διάθεση και καλή παρέα.