Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αδειάζει» τα στελέχη της σε Περιφέρεια και Δήμο, η Λαϊκή Ενότητα

ΛαΕ
02 Αυγούστου 2018 / 18:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29/07/2018, όσον αφορά, την συνεχιζόμενη επί βδομάδες, παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με ένα πρωτοφανές ψήφισμα συντάσσεται στην ουσία πλήρως με τις επιλογές της κυβέρνησης και του δημάρχου. Εύλογα προκύπτουν κάποιοι προβληματισμοί από την απόφαση αυτή.

Για την ένταση στην περιοχή δεν αρκεί η έκφραση της “αγωνίας” όπως αναφέρει το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά η πεποίθηση όλων ότι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής είναι ανεπιθύμητη στο νησί. Το Περιφερειακό Συμβούλιο όφειλε να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή τους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την πολιτική βίας που εφαρμόζει.
Η ανακοίνωση της περιφέρειας όχι μόνο δεν τοποθετείται σε αυτό, αλλά στην ουσία συντάσσεται με την παρουσία τους, καθώς φροντίζει λίγο παρακάτω να εκφράσει τη σημασία που έχει η λειτουργία του «ΧΥΤΥ» Λευκίμμης για το σύστημα στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας. 
Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί και η εμμονή για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ. Ξεχνάνε βέβαια τα κομμάτια εκείνα που αφορούν τη διαλογή στην πηγή, την αύξηση της ανακύκλωσης, τη λειτουργία πράσινων σημείων, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και το μόνο που μένει από αυτόν είναι το ενδεχόμενο λειτουργίας του «ΧΥΤΥ» Λευκίμμης, και μάλιστα με όρους χαβούζας.
Προσπαθεί να χρεώσει την ανυπαρξία ελέγχων όσον αφορά τη μη σωστή λειτουργία του δεματοποιητή στη μη ύπαρξη συναίνεσης από την πλευρά των πολιτών. Καλύπτοντας έτσι ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας κάνουν τα στραβά μάτια και ονομάζουν υπόλειμμα το σύμμεικτο σκουπίδι που δεματοποιείται στο Τεμπλόνι. 
Τέλος κλείνει με ευχολόγια για την λειτουργία της διαχείρισης με δημόσιο έλεγχο και για μη αύξηση των δημοτικών τελών, στην πραγματικότητα εξαγγέλλοντας την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των σκουπιδιών και την αύξηση των δημοτικών τελών και προλειαίνοντας το έδαφος για την εφαρμογή τους από το δήμαρχο. 
Όσον αφορά τη στάση των αυτοδιοικητικών αιρετών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και του Δήμου Κέρκυρας, που είναι μέλη της Λα.Ε και που έχουν ψηφίσει αντίθετα από τις ήδη διατυπωμένες δημοσίως θέσεις της Λα.Ε., όσον αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ - Χωματερής Λευκίμμης, κάνουμε σαφές, με το παρόν, προς όλους ότι οι θέσεις τους, στα αυτοδιοικητικά όργανα που συμμετέχουν, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στον Νομό μας έρχονται σε πλήρη ρήξη με τις θέσεις της Λα.Ε.
 Επίσης, σε πλήρη ρήξη έρχεται και η συνεχιζόμενη συμμετοχή τους στις παρατάξεις της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, καθώς ως Λα.Ε. έχουμε καταστήσει σε όλους τους τόνους και με σαφήνεια τη διαφοροποίηση μας με τις παρατάξεις αυτές. 
Ως Λα.Ε. Κέρκυρας θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων στη Λευκίμμη το Τεμπλόνι, αλλά και σε όλο το νησί, για την απομάκρυνση των ΜΑΤ, το σταμάτημα κάθε λειτουργίας στο Τεμπλόνι και την απομάκρυνση των δεμάτων από τη Λευκίμμη, για τη μη λειτουργία χωματερών και να παλεύουμε για δημόσια και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και ελαχιστοποίηση, έως και μηδενισμό που υπολείμματος που παράγεται από τα σκουπίδια. 
Όσον αφορά όλους όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά συμφέροντα διασπώντας τους κοινούς αγώνες που δίνονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της και στοιχειωδών συνθηκών ζωής δηλώνουμε ότι αυτές τις ώρες η Κέρκυρα όσο ποτέ έχει ανάγκη την κοινή δράση και το κοινό μέτωπο όλων, ανεξαιρέτως, των συνεπών αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων που αντιμάχονται τις κυβερνητικές και συστημικές πολιτικές.
Αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας στην Αριστερά και όχι ο ενδοαριστερός εμφύλιος.