Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Aνησυχία για τις κρατήσεις του Αυγούστου

τουρισμός
03 Ιουλίου 2018 / 07:05
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα φίδια έχουν ζώσει ξενοδόχους και πράκτορες (και) στην Κέρκυρα από το διαφαινόμενο «σφίξιμο» των κρατήσεων για Ιούλιο και Αύγουστο. Τα συμπτώματα είναι ήδη ορατά στην Κέρκυρα και δεν οφείλονται στην κρίση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αν και ως πρώτη εντύπωση δόθηκε από ορισμένους αυτή η ερμηνεία.

Αν ήταν έτσι όμως, σχολίασε μιλώντας στην Ενημέρωση διευθυντικό στέλεχος με θητεία σε πολυεθνική του τουρισμού, τότε τα συμπτώματα μιας τέτοιας κατάστασης θα περιορίζονταν αποκλειστικά στην Κέρκυρα. Δεν είναι όμως έτσι, η αναστολή κρατήσεων και η χαμηλή ζήτηση για τους δημοφιλείς, ελληνικούς προορισμούς και την Κέρκυρα, είναι ένα γενικότερο φαινόμενο. 
 
Η τουρκική επανεμφάνιση
 
Αποδίδεται στην ορμητική επανεμφάνιση της Τουρκίας στην τουριστική αγορά κι αυτό για δυο λόγους. Ο πρώτος και ο κυριότερος αποδίδεται στη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, που εμφανίζει τους δικούς της προορισμούς ως ξαφνική και πρώτης τάξεως ευκαιρία μεγαλύτερων αποδόσεων για τους τουρ οπερέιτορ. Αυτή η κατάσταση συνεπικουρείται από την τιμολογιακή πολιτική μεγάλων, τουρκικών τουριστικών μονάδων (σ.σ. κυρίως πεντάστερων), που κάνουν εξωφρενικές προσφορές στην τιμή κλίνης, προκειμένου να επανεκινήσει όλο το σύστημα μεταφοράς και διαμονής τουριστών. Τον δεύτερο λόγο θα πρέπει να αναζητήσει κανείς στην αναθέρμανση των τουρκορωσικών σχέσεων κυρίως στο γεωπολιτικό πεδίο με προφανή της αντανάκλαση στο πεδίο της οικονομίας γενικά, των εμπορικών συναλλαγών και κυρίως του τουρισμού. Γρήγορα οι ρωσικοί τ.ο. αξιοποίησαν την καλύτερη αυτή ατμόσφαιρα ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα και έσπρωξαν κόσμο στις μονάδες της άλλης όχθης του Αιγαίου, αφήνοντας στην Κρήτη, λέγεται, ακόμα και προπληρωμένες κρατήσεις! Μικρή ρωσική κάμψη αναμένεται και στην Κέρκυρα, με ανασχετικά όπλα την ιδιοσυστασία των εδώ δραστηριοποιούμενων τουριστικών πρακτόρων και την ευρύτερη στρατηγική επιδίωξη που υπηρετούν. Αν και όπως έλεγε έμπειρος παράγοντας περί την ρωσική τουριστική πραγματικότητα, η ελεύθερη αγορά δεν έχει και πολλές τέτοιες ευαισθησίες.
 
Το σύνδρομο της πεταλούδας
 
Ιδιαίτερη πίεση φαίνεται να ασκείται και στις γραμμές Γερμανίας - Ελλάδας, που εκδηλώνεται με απροσδόκητα μεγάλο αριθμό άδειων θέσεων στις αεροπορικές πτήσεις προς Κέρκυρα (σ.σ. Στα αζήτητα πάνω από 1000 το μήνα αποδίδονται σε μεγάλο και εμβληματικό τ.ο.) αλλά και στην απρόσμενη εμφάνιση εξαιρετικά μειωμένων τιμών μεσ' το κατακαλόκαιρο και στις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, που κάνουν προκλητικά φτηνότερο το Κέρκυρα - Γερμανία με επιστροφή, από ένα αεροπορικό ταξίδι στην Αθήνα!
Στην αγορά κυκλοφορούν οι θρύλοι για την πολιτική εκπτώσεων, με την οποία ήδη απαντούν οι μονάδες στην Κέρκυρα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί διότι κανείς δεν θέλει να δώσει διαστάσεις σ' αυτήν τη φημολογία. Κατηγορηματικός ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Μπ. Βούλγαρης, λέγοντας ότι δεν έχουμε ακυρώσεις (σ.σ. σε ερώτησή μας με αφορμή την διεθνή ειδησεογραφία για την κερκυραϊκή κρίση σκουπιδιών) και ότι η ξενοδοχία βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της προσδοκά να αμβλύνει τις όποιες κακές εντυπώσεις και τα σχόλια που δημιουργήθηκαν από την εικόνα των συσσωρευμένων σκουπιδιών.
Με τα νεότερα δεδομένα στην τουριστική αγορά θα ασχοληθεί και το συμβούλιο των τουριστικών πρακτόρων της HATΤA στην αυριανή συνεδρίασή του. Τα σχετικά σχόλια πάντως, έχουν εδώ και καιρό που δίνουν και παίρνουν στον εγχώριο, ειδικό Τύπο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.