Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δέκα χρόνια τώρα, το Ιόνιο εξακολουθεί να εμπνέει!

Ionian inspires
29 Ιουνίου 2018 / 16:07

Το Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σε Μεγ. Βρετανία και Ιρλανδία πήρε μια εξαιρετική πρωτοβουλία και μαζί με το Condé Nast θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με τίτλο “Greece - A Traveller’s Tales with Victoria Hislop”, την Πέμπτη 5 Ιουλίου σε χώρο του κεντρικού Λονδίνου.

Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο της προώθησης και προβολής του αναβαθμισμένου ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας μας ως ιδανικό προορισμό τουρισμού πολυτελείας, αλλά και ως τόπο μοναδικών θετικών αυθεντικών τουριστικών εμπειριών στο υψηλού οικονομικοκοινωνικού επιπέδου αναγνωστικό κοινό του Condé Nast, προβάλλοντας το ποιοτικά διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν της χώρας μας με όχημα επικοινωνίας το υψηλού κύρους προαναφερθέν περιοδικό και τα κανάλια του (ιστοσελίδα, e-mail, Mέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κλπ.).
ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυτή η πολύ ευχάριστη είδηση που μας έρχεται από τον ΕΟΤ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την πρωτοπορία της Κέρκυρας καθώς έρχεται δέκα χρόνια μετά από μια απίστευτη εκδήλωση με παρόμοιο θέμα που είχε συμβεί στο κεντρικό Λονδίνο και στην οποία μάλιστα το Conde Nast Traveller συμμετείχε με την associate publisher Juliette Ottley. 
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός IONIAN INSPIRES κλείνει φέτος 10 χρόνια ως πρωτοβουλία. Η πρώτη εκδήλωση που οργάνωσε ήταν το Νοέμβριο  του 2008 στο Σόχο του Λονδίνου όπου συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της λογοτεχνίας και του τύπου της Βρετανίας. Μια εκδήλωση - σταθμός για την προβολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο εξωτερικό. Αυτή η μαγική "πρώτη φορά" ήταν μια συνάθροιση φίλων κι αγνώστων, μια τολμηρή παράσταση ενώπιον του πιο δύσκολου κοινού της Ευρώπης: των Βρετανών δημοσιογράφων.  Τα δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν χαρακτηριστικά:
"Την Τετάρτη 12 Noεμβρίου διεξήχθη σε κεντρικό κλαμπ του Λονδίνου, η εκδήλωση “Ionian inspires”, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της βρετανικής διανόησης αλλά και εκπροσώπων των αγγλικών ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν: ο Louis de Bernières, συγγραφέας του μυθιστορήματος “To μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι”, η Lee Durrell, σύζυγος του διάσημου συγγραφέα Gerald Durrell - συγγραφέας και η ίδια και ο Jim Potts, συγγραφέας και πρώην διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου, ο οποίος συντόνισε τη βραδιά. Οικοδεσπότης ήταν η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών της οποίας ο Γενικός Γραμματέας Σωτήρης Βόσδου υποδέχτηκε και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους βρετανούς δημοσιογράφους. Συνολικά στην εκδήλωση προσήλθαν γύρω στους 130 προσκεκλημένοι, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της βρετανικής πραγματικότητας. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση Έλληνα ανταποκριτή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, ότι τόσους Βρετανούς δημοσιογράφους σε ελληνική εκδήλωση δεν έχει ξαναδεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παρακάτω μέσα: The Observer, Sunday Times Travel Magazine, Daily Mirror, BBC Fasttrack, Daily Mail/The Mail on Sunday, BBC 5, Conde Nast Traveller, Timesonline.co.uk, Harpers Bazaar, Daily Express / Sunday Express, The Sun, Greece Magazine, British Guide of Travel Writers, New! Magazine, the London Paper, Entertainment News, GMTV, MSN.com, Star, OK, The Travel Channel, Daily Star, You and Your Wedding, A Place in the Sun, New!, Food and Travel, Anglo - Hellenic News Letter, Closer, Alpha TV και Ελευθεροτυπία.
Ανάμεσα στους Έλληνες παρευρισκόμενους αναφέρουμε τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Ηρακλή Βάλβη, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Χαράλαμπο Κόκκινο και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων από τους τέσσερις νομούς του Ιονίου.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Βάλβης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια ο Γ.Γ. της Περιφέρειας καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και παρέδωσε στον Λουί ντε Μπερνιέ μία εικόνα του Αγ. Γεράσιμου, τον τόμο “Ιόνιοι Νήσοι” καθώς και τιμητική πλακέτα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην προβολή της Κεφαλονιάς και του Ιονίου μέσω του έργου του. Ανάλογα δώρα προσφέρθηκαν και στους άλλους δύο συγγραφείς.
Παίρνοντας το λόγο ο Louis de Bernières ευχαρίστησε τον κ. Βόσδου για το “συμβολικό” δώρο του αφού, όπως είπε, ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης των τρελών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πρώτους φόβους του για τον αντίκτυπο του βιβλίου του όπως μια ενδεχόμενη απότομη τουριστική εισβολή στην μέχρι τότε ήσυχη Κεφαλονιά ή την υπερχρησιμοποίηση των ονομάτων των ηρώων του σε εμπορικές δραστηριότητες: “η ταβέρνα του Κορέλι”, “το ουζερί της Πελαγίας”, “Κάπτεν Κορέλι Τουρς” κλπ. Θυμήθηκε μάλιστα το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκε μετά τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, από τον πρόεδρο των Ξενοδόχων της Κεφαλονιάς: “Θενκ γιου, θενκ γιου, τουέντυ φάιβ περσέντ” του φώναζε περιχαρής ο κ. Γαλιατσάτος, υπονοώντας την αύξηση των αφίξεων κατά 25% εκείνο το καλοκαίρι. 
Η εκδήλωση “Ionian inspires” ήταν μια συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη λογοτεχνία, την ποίηση και την αγάπη όπως οι συγκεκριμένοι συγγραφείς εμπνεύστηκαν υπό την ατμόσφαιρα του Ιονίου. Συναισθηματικοί και ζεστοί στο λόγο τους, μίλησαν με την καρδιά τους για την εμπειρία τους και μετάφεραν στους παρευρισκόμενους (με τη δική τους γλώσσα) την εικόνα των φιλόξενων νησιών μας. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του επίσης συγγραφέα John Waller, ο οποίος απευθυνόμενος στο κοινό ανάφερε πως αυτή είναι η πραγματική Ελλάδα κι όχι αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποια κακοήθη άρθρα που έλαβαν χώρα μόλις δύο μέρες πριν.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε άφθονο κρασί από την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, καθώς και ελληνικά εδέσματα (ακόμα και σοφρίτο). 
Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Με μια εξαιρετική συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής για πιάνο και φωνή με την Μαρίνα Θεοδωροπούλου (απόφοιτη του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου) να τραγουδά πασίγνωστα παραδοσιακά τραγούδια στην πρώτη τους εκτέλεση και την Ελένη Κοκκή να τη συνοδεύει στο πιάνο.
Όλοι οι προσκεκλημένοι έφυγαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ποιοτική βραδιά δίνοντας μας την υπόσχεση ότι όχι μόνο θα γράψουν αλλά θα επισκεφθούν σύντομα τα νησιά μας για να νιώσουν αυτήν την περίφημη Έμπνευση του Ιονίου.
Πρώτος απ’ όλους ο Louis de Bernières τον οποίο οι διοργανωτές θα φιλοξενήσουν το επόμενο καλοκαίρι στην Κέρκυρα. Του πρότειναν μάλιστα να συμμετάσχει με το μαντολίνο του σε ειδική τιμητική συναυλία στα πλαίσια του φεστιβάλ “Ionian Concerts” (για όσους δεν το γνωρίζουν αναφέρουμε ότι ο de Bernières παίζει φλάουτο, μαντολίνο και κιθάρα συμμετέχοντας στο γκρουπ “the Antonius Players”).
 
Δέκα χρόνια προβολής του Ιονίου
 
Σ' αυτά τα δέκα χρόνια η πρωτοβουλία με τίτλο "ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΕΜΠΝΕΕΙ" ταξίδεψε στον κόσμο οργανώνοντας εκδηλώσεις και συναντήσεις στο Λονδίνο (3 φορές), στο Βερολίνο, στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϋ, στη Μπανγκόκ και βέβαια στην Κέρκυρα με στόχο να αναδείξει την έμπνευση που γεννούν τα νησιά και η θάλασσα του Ιονίου.
Το 2016 πρότεινε στον Δήμο Κέρκυρας την αξιοποίηση του μύθου “Οδυσσέας” με στόχο την ταυτοποίηση στη συνείδηση του κόσμου της Κέρκυρας με το ταξίδι και την Φιλοξενία μέσα από δράσεις που θα συνδέουν τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό.