Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμφωνία Αθήνας-Τιράνων για τη θάλασσα της Κέρκυρας

Ελλάδα
23 Ιουνίου 2018 / 07:09
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΡΟΔΟΣ. Η ατζέντα των ευρωπαϊκών υποθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα και η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι στη Ρόδο, όπου η ετήσια συνάντηση για την συνεργασία στην περιοχή, ζέσταναν την ειδησεογραφία για την επικείμενη Συμφωνία, Αθήνας - Τιράνων.

Πρόκειται για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με σοβαρότερη εκείνη της χάραξης των θαλασσίων συνόρων, την τυπική άρση του εμπολέμου με όσα αυτό σέρνει, και εμβληματικότερη, ιστορικότερη την οριστική και πλήρη διευθέτηση της εκταφής των Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο του 1940. 
Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ολοκλήρωση των επαφών σε τεχνικό επίπεδο ενώ οι υπογραφές θα πέσουν το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου από τους δυο πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Ε. Ράμα.
Ειδική μνεία γίνεται στη χρήση του δικαιώματος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, που αφορά στη θάλασσα της Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα την υφαλοκρηπίδα των Διαποντίων, γεγονός που αναμφισβήτητα επηρεάζει και τις ανάλογες υποθέσεις στο Αιγαίο. Άλλωστε όπως έχει επανειλλημένα αναφερθεί (σ.σ. και από την άλλοτε Ελληνίδα υπΕξ, Ντ. Μπακογιάννη σε ερώτηση του enimerosi.com), η ακύρωση της Συμφωνίας Καραμανλή - Μπερίσα (2009) αποδίδεται σε τουρκικό δάκτυλο, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, και στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης επιρροής της Άγκυρας στα Βαλκάνια μέχρι τις ακτές του Ιονίου και της Αδριατικής.
Από ελληνικής πλευράς, τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο κι αυτή με την Αλβανία, εδράζονται στην ίδια βάση, την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Είναι η ίδια γραμμή που είχε ως συνέπεια την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. πριν από την επίλυση του προβλήματος κατοχής ενώ διατηρεί, ακόμα και τώρα, σταθερή θέση στην ελληνική ρητορική απέναντι στην Τουρκία.
Μάλιστα πηγές αναφερόμενες στο ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, τονίζουν ότι η διευθέτηση τόσο του «μακεδονικού» όσο και του «αλβανικού» περιορίζει υπό προϋποθέσεις την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, ενισχύοντας την ελληνική θέση στη διαμορφούμενη, νέα γεωγραφία.
Στο μεταξύ ο αρμόδιος επί των Εξωτερικών Τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ζητάει την ενημέρωση (και) της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν υπάρξη η συμφωνία Αθήνας - Τιράνων.

Ο Τομεάρχης της ΝΔ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό,  οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να "λύσουν" και το “Αλβανικό”.  
Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.