Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

21η Ιουνίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην Κέρκυρα

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
21 Ιουνίου 2018 / 12:10

Η πόλη γεμίζει μουσικούς- οι εμφανίσεις των Φιλαρμονικών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η 21η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί επισήμως ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, συμπίπτοντας με την «επίσημη» έναρξη του Καλοκαιριού (θερινό ηλιοστάσιο). Για πρώτη φορά οι σχετικοί εορτασμοί, υπό την ονομασία «Fȇte de la Musique», έλαβαν χώρα στο Παρίσι το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Jack Lang, ο οποίος έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Υπουργείου του, σε συνεργασία και με τον Δήμο του Παρισιού. Η αμέσως επόμενη χώρα στην οποία εορτάσθηκε η 21η Ιουνίου ως «Ημέρα της Μουσικής», ήταν η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό συνέβη το 1985 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, και με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως 1ης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τη χρονιά εκείνη. Πολύ σύντομα οι εορτασμοί επεκτάθηκαν και σε άλλες χώρες και έτσι η 21η Ιουνίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Σήμερα οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 800 πόλεις, 120 και πλέον διαφορετικών κρατών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής και στην Κέρκυρα. Έτσι και φέτος λοιπόν, από το πρωί κιόλας, σε διάφορα σημεία της πόλης θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, ξεκινώντας από τις 11.00, το Σύνολο Τρομπετών της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» θα παρουσιάσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα σε κεντρικά σημεία της παλιάς πόλης, υπό την διεύθυνση του Διονύση Μαρτίνη. Το βράδυ, στις 20.00, τη σκυτάλη θα πάρουν η Piccolo Μπαντίνα και η Μαθητική Μπάντα υπό την διεύθυνση του Σπύρου Ρουβά.

Οι εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» θα ολοκληρωθούν με την καθιερωμένη συναυλία του Μουσικού της Σώματος στο περιστύλιο των Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (ώρα έναρξης 21.15), την οποία φέτος θα διευθύνει ο Σπύρος Μαυρόπουλος. Soloist θα είναι ο βαρύτονος Παντελής Κοντός.

Επίσης στις 20.00, στην Κάτω Πλατεία, θα παιανίσει η Μπάντα Σχηματισμών (επιμέλεια: Σπύρος Κακαρούγκας) και το Σύνολο Κρουστών (επιμέλεια: Μάριος Μουζακίτης, Νίκος Μεταλληνός) της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά). Θα ακολουθήσει συναυλία της νεαρής πιανίστα Μελίνας Μέριανου, καθώς και της Μαθητικής Ορχήστρας και της Piccolo Ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής, υπό την διεύθυνση της Φλώρας Κλήμη. Η συναυλία θα λάβει χώρα στις 21.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής.