Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Βασ. Οικονόμου ερωτά τα αρμόδια Υπουργεία για τα κερκυραϊκά σκουπίδια

σκουπίδια
20 Ιουνίου 2018 / 16:16

ΑΘΗΝΑ. «Βροχή» έρχονται οι ερωτήσεις στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Περιβάλλοντος

Μετά τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά, ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου   
 
Το κείμενο της ερώτησης
Θέμα:   Η Κέρκυρα είναι «πνιγμένη» στα σκουπίδια!
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ατελείωτα είναι τα βουνά σκουπιδιών που είναι συγκεντρωμένα σε κάθε γωνιά του νησιού και απειλούν καθημερινά τον τουρισμό, την οικονομία και κυρίως την υγεία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας, εδώ και καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία όσο τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους και τις γειτονιές υπό αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.
Το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη Κέρκυρα έχει αποτύχει καθώς ο κακός σχεδιασμός, η παράνομη εναπόθεση, οι  εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν, η διαμάχη με τους κατοίκους και όλα αυτά που έχουν επακολουθήσει έφεραν την Κέρκυρα σε αυτή την τραγική κατάσταση.
Στις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι
θα ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς έχει αποκατασταθεί η βλάβη στα μηχανήματα επεξεργασίας των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ.
Δυστυχώς η ζημιά έχει γίνει στο νησί, καθώς η Κέρκυρα είναι ένας δημοφιλής προορισμός της χώρας μας και έχει δυσφημιστεί στο εξωτερικό από τα σχόλια και τις φωτογραφίες των τουριστών που την επισκέφτηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Κύριε υπουργέ η Κέρκυρα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων σχετικά με τα σκουπίδια και δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι υπάρχει μια βιώσιμη λύση για να αποτραπεί η κατάσταση. Οφείλεται άμεσα να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα και όχι να περιμένετε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να καταφεύγετε σε λύσεις «μπαλώματα». Ο σχεδιασμός σας οφείλει να έχει αποτελέσματα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα  και να μπορέσει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί της Κέρκυρας.
 
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:
 
1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα;
 
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός  σας  για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που θα δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα;