Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καμπανάκι κινδύνου από την νέα απόπειρα εμπρησμού στο Ν. Φρούριο

Νέο Φρούριο
19 Ιουνίου 2018 / 08:57
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ανησυχία, που δημιούργησε η απόπειρα εμπρησμού του Νέου Φρουρίου, επαναφέρει με δραματικό τρόπο την υπόθεση της διαχείρισης των μεσαιωνικών οχυρώσεων συνολικά,

προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περσινά. Να καθαρισθούν, να προστατευθούν και να φυλάσσεται ο χώρος. Αυτό έχει ως σκοπό να θέσει στους αρμοδίους της γενικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος Κ. Νικολούζος, δεδομένης της αποδεδειγμένης αναποτελεσματικότητας (σ.σ. και επικινδυνότητας) του σημερινού καθεστώτος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του enimerosi.com, ο δήμαρχος δήλωσε διατεθειμένος να διεκδικήσει τουλάχιστον τη διαχείριση των δυο Φρουρίων στην πόλη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με κυβερνητική απόφαση από το 2012, αυτά περιήλθαν στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και η διαχείρισή τους ασκείται από το υπουργείο Πολιτισμού, δηλ. την εδώ λείψανδρη Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε ότι κλείνει το Ν. Φρούριο, που παραμένει αφύλακτο, μετά τα γεγονότα της Κυριακής!

Το συμβάν

Το γεγονός αποδίδεται από τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές σε δοκιμαστική απόπειρα στα χνάρια των περσινών επανειλημμένων εμπρησμών. Και τούτο διότι ήταν βέβαιο υπό τις καιρικές συνθηκες που επικρατούσαν, με βρεγμένο έδαφος μετά τη μπόρα, ότι η φωτιά δεν θα ήταν δυνατόν να επεκταθεί. Η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην βόρεια κορυφή του φρουρίου πανω από το κτήριο του ναυτικού σταθμού (ΝΑΣΚΕ), ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας έσπευσαν και επιλήφθηκαν του συμβάντος.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Κέρκυρας «Με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στην οποία ανήκει η εποπτεία και η διαχείριση του Νέου Φρουρίου, ο Αρχαιολογικός χώρος του Νέου Φρουρίου θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας και λόγω ελλείψεως  προσωπικού φύλαξης μετά τη νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Ο Δήμος της Κέρκυρας, που - ως γνωστόν - έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση του Νέου Φρουρίου, διέθετε μέχρι και σήμερα ένα άτομο   (από το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό του) προκειμένου να παραμείνει επισκέψιμος ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη επαναφέρει το αίτημά μας για την παραχώρηση του Νέου Φρουρίου και τη στελέχωσή μας με φυλακτικό προσωπικό.
Παραλλήλως, μας γεννά ερωτηματικά η εκδήλωση πυρκαγιάς σε δυσπρόσιτο σημείο του Νέου Φρουρίου και μάλιστα σε μια μέρα που είχε προηγηθεί βροχή και συνεπώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την εκδήλωσή της».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.