Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

31 συμμετοχές στο φετινό Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας!

Λαοδάμας
19 Μαρτίου 2018 / 09:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το «21ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας 2018» που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

το τριήμερο Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Μάρτη 2018 από τις 7 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ.
Οι συμμετοχές αποτελούν νέο ρεκόρ αφού παίρνουν μέρος τα χορευτικά 31 συλλόγων και αξίζει να αναφέρουμε απο ποιες περιοχές του νησιού έρχονται: Από  Άγιο Ματθαίο, Αρίλλα, Αχαράβη, Βελονάδες, Βιταλάδες, Γαστούρι, Γιαννάδες, Γουβιά, Δουκάδες, Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας, Ηπειρώτικο Σύλλογο Κέρκυρας, Ηρακλή Κέρκυρας, Καβαλλούρι, Καρουσάδες,Κασσιώπη, Καστελλάνους, Κάτω Γαρούνα, Κοντόκαλι, Κορακιάνα (Σπ. Σαμάρας), Κρήνη, Λευκίμμη (Φαέθων), Νυμφές, Πέλεκα, Περίθεια, Πετριτή, Ποντίων Ευξ. Λέσχη Κέρκυρας, Σινιές, Στρογγυλή (Δημόδοκος), Συναράδες, Τεμπλόνι, Χλωμός (Θ. Παλαιολόγος) και φυσικά τα χορευτικά παιδικά τμήματα του διοργανωτή ΛΑΟΔΑΜΑ. Μια δυναμική παρουσία του πολιτιστικού στοιχείου του νησιού που θα μπορούσε- κατά τους διοργανωτές- να επικεντρωθεί στο «Η Κέρκυρα της Λαϊκής παράδοσης χορεύει»!
Να σημειώσουμε ότι στην περυσινή τελική σύσκεψη των φορέων που συμμετέχουν αποφασίστηκε το 21ο Φεστιβάλ να έχει χαρακτήρα «παιδικού Φεστιβάλ». Έτσι το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 θα παρουσιαστούν στο Δημ Θέατρο κυρίως παιδικά συγκροτήματα, ενώ η έναρξη του Φεστιβάλ στις 23, ημέρα Παρασκευή θα διεξαχθεί με ενήλικα τμήματα.
 
«Μια τέτοια ημέρα εμείς στην Κέρκυρα την γιορτάζουμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο, με τον χορό, το τραγούδι, την φορεσιά, στέλνοντας στην κοινωνία τα μηνύματα της ημέρας πολλά των οποίων είναι και σήμερα επίκαιρα» τόνισε ο πρόεδρος του Λαοδάμαντα Δημήτρης Κάντας.
Για την αξία της επετείου, ο γραμματέας και υπεύθυνος της «ροής προγράμματος» Νίκος Πέρρος, τόνισε: «Είναι γνωστό ότι το συνειδησιακό υπόβαθρο που διαμορφώθηκε και ώθησε στην Επανάσταση έχει ρίζες στη γαλλική αστική Επανάσταση του 1789, και το μεταλαμπάδισμα των ιδεών της (ελευθερία - ισότητα - αδελφότητα), από τον «Ανώνυμο Έλληνα με την Ελληνική Νομαρχία», από τον Κοραή και κυρίως τον Ρήγα που είχε συλλάβει την ιδέα της επανάστασης σ' όλα τα Βαλκάνια. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προετοιμασία της και στην υλοποίηση της ιδέας του Ρήγα, η Επανάσταση ξεκίνησε, έγινε με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό, ταυτόχρονα και το κύριο αποτέλεσμα του ένοπλου ξεσηκωμού κατακτήθηκε στην Ελλάδα με την Επανάσταση, είναι η δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού εθνικού κράτους. Ήταν ένα άλμα μπροστά στην ιστορική εξέλιξη, που συνέβαλε επίσης στην αποσύνθεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας» Και συνέχισε: Είναι μια εκδήλωση που δίκαια διεκδικεί τον τίτλο της μαζικότερης πολιτιστικής εκδήλωσης στο νησί, αφού 900 και πλέον χορευτές με αρκετές δεκάδες μουσικούς θα παρουσιαστούν στο Δημ θέατρο της Κέρκυρας. Επίσης τέτοιου περιεχομένου και «όγκου» δεν ξέρω να γίνεται αλλού στην Ελλάδα. Περιμένουμε πάνω από 2500 Κερκυραίους να το παρακολουθήσουν»!
 
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αλλά και να συγχαρεί ταυτόχρονα τους παράγοντες των σωματείων: «…είναι δύσκολος ο συντονισμός 31 χορευτικών σχημάτων και αυτό γίνεται κατορθωτό μόνο με την κατανόηση, το πνεύμα συνεργασίας, την ομαδική-συντονισμένη οργανωτική δομή του Φεστιβάλ!. Και αυτή υπάρχει, υπάρχει και μπορεί αυτή η κατανόηση και η εν γένει σύμπραξη για πάνω από 20 χρόνια, να λειτουργήσει σαν μαγιά για τον συντονισμό στην δράση όλων των χορευτικών της Κέρκυρας μέσα από ένα Παγκερκυραϊκό δευτεροβάθμιο όργανο των πολιτιστικών σωματείων.. και εκεί θα δώσουμε τις δυνάμεις μας στο αμέσως επόμενο διάστημα.»
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και με τον ΔΟΠΑΠ Δήμου Κέρκυρας και φυσικά η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό!