Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δείτε τα σχέδια για την νέα, (κεντρική) πλατεία Πύρρου στα Γιάννενα (Φωτογραφίες και μακέτες)

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
02 Μαρτίου 2018 / 09:06

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε μία επιλογή που σίγουρα θα συζητηθεί αρκετά το επόμενο διάστημα, κατέληξαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, η οποία αξιολόγησε τις 23 συνολικά προτάσεις που κατατέθηκαν στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου.

Κι αυτό γιατί η εικόνα της μελλοντικής πλατείας απέχει μάλλον από αυτό που θα φαντάζονταν ακόμη και τα μέλη της δημοτικής αρχής, καθώς θα εξακολουθήσει να μη θυμίζει κάτι από την πλατεία που υπήρχε πριν την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης, με τα δέντρα και τα παρτέρια να καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής επιφάνειας.
Και ο κύριος λόγος είναι ακριβώς η ύπαρξη του υπόγειου πάρκινγκ, που δημιουργεί ένα περιοριστικό πλαίσιο ως προς τη φύτευση, αλλά όχι μόνο. Είναι προφανές από την επιλογή των τριών πρώτων προτάσεων, που παρουσιάστηκαν χθες στους δημοσιογράφους από τα μέλη της επιτροπής, πως επικράτησε μια αφαιρετική λογική, που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική οπτική, ενώ ξεκάθαρη ήταν και η στόχευση για μια ανάπλαση που δεν εξαντλείται στο αισθητικό κομμάτι, αλλά έχει να κάνει και με τη λειτουργικότητα της πλατείας και τη σύνδεσή της με το ευρύτερο περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από το διοικητήριο της περιφέρειας, την Όαση και το πάρκο «Κ. Μπέγκα».
Το 1ο βραβείο αποδόθηκε στους γιαννιώτες αρχιτέκτονες Παύλο Βλαστό και Γεωργίνα Παπαγεωργίου, με την επιλογή να είναι ομόφωνη και την πρότασή τους να ξεχωρίζει αισθητά από τις υπόλοιπες. 
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ενοποίηση της κεντρικής πλατείας με το μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας, χωρίς να αποκλείεται η χρήση του δρόμου που μεσολαβεί, αν και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ιδέες για υπογειοποίησή του. Η ενοποίηση θα επιτευχθεί με την πλακόστρωση με κυβόλιθο μαύρου γρανίτη του συνόλου της επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου, ο οποίος θα ανυψωθεί στο επίπεδο της πλατείας για να αντιλαμβάνονται οι οδηγοί πως εισέρχονται σε άλλον χώρο. 
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας μεταλλικής στοάς με ξύλινα καθίσματα, που θα αντικαταστήσει το επίσης μεταλλικό στέγαστρο εισόδου του υπόγειου πάρκινγκ. Η στοά αυτή, με μέτωπο προς την περιφέρεια, θα καλύπτει αμφιθεατρικά το πίσω μέρος της πλατείας και θα έχει και χρηστικό χαρακτήρα, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για εκθέσεις, ενώ θα λειτουργεί και ως προθάλαμος για την πρόσβαση στο πάρκο «Κ. Μπέγκα», μέσω της υφιστάμενης μεταλλικής γέφυρας.
Το τρίτο βασικό στοιχείο είναι μια κυκλική υδάτινη επιφάνεια με διάμετρο 12 μ. και μέγιστο βάθος 50 εκ., κατασκευασμένη από μάρμαρο Ιωαννίνων, που θα «σπάει» τη μεγάλη ενιαία επιφάνεια. Αυτό θα είναι και το μοναδικό υδάτινο στοιχείο, καθώς θα απομακρυνθεί το σιντριβάνι κοντά στην «Όαση».
Και πράσινο; Δε θα έχει η πλατεία πράσινο; Θα έχει, αλλά λίγο. Μάλιστα, η πρόταση μιλά για την απομάκρυνση κάποιων δέντρων μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας. Κάποια δέντρα θα υπάρχουν στην πλευρά της «Όασης» και στην πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου.
 
«ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ»
Για μια δικαίωση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αλέκα Αλεξοπούλου. «Πρέπει να συγχαρώ τον δήμο για την επιλογή του και πιστεύω πως, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε η επιτροπή, το έργο θα ολοκληρωθεί αποδίδοντας χαρακτήρα σε έναν δύστροπο χώρο», τόνισε.
Να μη βιαστούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό ολοκληρωθεί κάλεσε τους πολίτες ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Ησαΐας, λέγοντας πως «αν η ανάπλαση της πλατείας θα είναι επιτυχημένη ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος».
Την άποψη πως θα δημιουργηθεί μια «εμβληματική πλατεία, αντάξια της ιστορίας της πόλης», εξέφρασε ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος, ενώ, τέλος, ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Λευτέρης Τσουκανέλης, αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα της πρότασης, που «επαναφέρει την πλατεία ως έναν ελεύθερο και μεγάλο κεντρικό χώρο, τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο με τη Λεωφόρο Δωδώνης και τον χώρο εξωτερικά του κτιρίου της περιφέρειας Ηπείρου». Το πέμπτο μέλος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου.
Το 2ο βραβείο αποδόθηκε στη Λένα Σιόντη και την Καλλιόπη Χουρμουζιάδου, και το 3ο βραβείο στον Ανδρέα Νικολοβγένη, ενώ δύο έπαινοι αποδίδονται στον Θεόδωρο Μακρίδη και την Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου.
 
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Με την ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έγινε το πρώτο για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης, για την οποία θα συναφθεί δημόσια σύμβαση με τον πρώτο βραβευόμενο, ποσού 39.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια στόχος είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
«Για την επιλογή της πιο άρτιας τεχνικά, επιστημονικά και αισθητικά επιλογής, προβήκαμε στη διεξαγωγή ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όχι μόνο επιδιώκοντας να επιλέξουμε και εντέλει να εφαρμόσουμε την καλύτερη αρχιτεκτονική πρόταση, άλλα και γιατί πιστεύουμε ότι, μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, η οποία λύση επιλεγεί, θα φέρει και τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση και αποδοχή. Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου εκτιμώ πως θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ