Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Sunday Times: Ώρα για τις στάμνες στη γιορτή της Κέρκυρας

Times
29 Ιανουαρίου 2018 / 11:05

Όλοι οι Έλληνες αγαπούν τις γιορτές, αλλά το κερκυραϊκό Πάσχα υπερέχει! Ο συντάκτη μας φύλαξε το σπασμένο κεραμικό.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάταγος. Ο πρώτος μπότης πέφτει από ένα παράθυρο του πέμπτου ορόφου. Καθώς σκάει, τα θραύσματα εκτοξεύονται σαν όπλα. Άλλοι μπότηδες ακολουθούν από τα μπαλκόνια των παλατιών (σ.μτφ. από το πρωτότυπο). Πολύ σύντομα γίνεται μια ομοβροντία από κανάτια, μπότηδες και γλάστρες, συνοδευόμενη από πετάσματα από κεραμικά θραύσματα, κραυγές και φωνές.
Αυτή είναι η τελετή νίκης επί του θανάτου που γίνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του ελληνορθόδοξου Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας. Κάποιοι λένε ότι είναι μια συμβολική απόρριψη του κακού πνεύματος του Ιούδα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ανανέωση και σχετίζονται με παλαιότερες από τη χριστιανική παράδοση. Όποια και αν είναι πάντως η ερμηνεία, είναι μια τέλεια δικαιολογία για να σπάσεις κάτι...
Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα στο κερκυραϊκό Πάσχα των κυριακάτικων Times (28/1/2018). Μια πρώτης τάξεως μαζική προβολή της πιο πλούσιας τοπικής γιορτής, που συγκεντρώνει τόσο κόσμο σε μικρό χρόνο, βρίθει εθίμων, εκδηλώσεων και event, γίνεται κάθε χρόνο παγκόσμιος πόλος έλξης, κι ανάλογα με την εποχή, ανοίγει την ετήσια περίοδο διακοπών.