Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
23 Ιανουαρίου 2018 / 11:20

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η σαφής βούληση της πολιτείας να προχωρήσει στις έρευνες των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και να διαταράξει τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα...

... εκφράστηκε στην πρώτη από τις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις, που οργανώνονται στην περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στον Βουτσαρά του δήμου Ζίτσας και μπροστά σε ένα ετερογενές ακροατήριο, που οι κάτοικοι της περιοχής μάλλον αποτελούσαν τη μειοψηφία, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μελετητές και επιστήμονες έδωσαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα, αν και πολλές φορές μάλλον απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων, καθώς στην αίθουσα βρισκόταν αρκετοί που αντιδρούν συλλήβδην στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ή στο μοντέλο παραχώρησης, παρά εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο υπάρχουν οι απαιτούμενες διασφαλίσεις για τη μη ύπαρξη προβλημάτων.
Μάλιστα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, επικράτησε ένταση, όταν κάποια άτομα από το ακροατήριο απαίτησαν να πάρουν αυτοί πρώτοι τον λόγο, να συμμετέχουν στο προεδρείο –που δεν υπήρχε- αλλά και αντέδρασαν στο να προηγηθεί η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλου, ο οποίος για να κατευνάσει τα πνεύματα επέλεξε να αφήσει τους επιστήμονες να μιλήσουν.
Σε δηλώσεις του, πριν την εκδήλωση, ο κ. Βερροιόπουλος χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες που υπάρχουν, με δεδομένο πως πρόκειται για κάτι το νέο και το άγνωστο, καθώς στη χώρα μας η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων άρχισε το 1974 από τον Πρίνο, ενώ παραδέχθηκε πως ενδεχομένως να χρειαζόταν περισσότερη ενημέρωση, πέρα από αυτή της εταιρείας προς τις τοπικές κοινωνίες διά των δημοτικών συμβουλίων. «Φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Εμείς θεωρούμε ότι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τον ορυκτό πλούτο. Το λέει, άλλωστε, και το Σύνταγμα», σημείωσε.
Ο κ. Βερροιόπουλος παρείχε τη διαβεβαίωση πως όλα θα γίνουν με σεβασμό στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον, τονίζοντας πως θα υπάρχουν αδειοδοτήσεις και δημόσια διαβούλευση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, που τώρα βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο, στο στάδιο των ερευνών, για να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ως προς τις φωνές ανησυχίας που ακούγονται, λέγοντας πως πάρα πολλές φορές έχουν γίνει γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, αλλά και οκτώ ερευνητικές γεωτρήσεις, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.
Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσαν από την πλευρά τους και οι ομιλητές που ακολούθησαν, χωρίς να λείψουν και οι διαφορετικές απόψεις.
Τη διαβεβαίωση πως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι απολύτως συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και τις δραστηριότητες στην περιοχή, έδωσε ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Υδρογονανθράκων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωσήφ Αθανασιάδης, λέγοντας πως σε αυτό απαντά καταφατικά και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
«Η νομοθεσία που έχουμε, είναι πλήρης και σύγχρονη. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε και να λειτουργήσουμε σωστά όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θέλουμε η δραστηριότητα να σέβεται και το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, και την τοπική οικονομία και τις τουριστικές δραστηριότητες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ ως ένα παράδειγμα για να καταδείξει το ότι στη χώρα μας έχουν γίνει πολύ λίγα, ανέφερε το ότι στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 200 γεωτρήσεις, όταν μόνο στην Καλιφόρνια γίνονται 3.000 τον χρόνο.
«Όλα δείχνουν πως οι έρευνες θα ολοκληρωθούν χωρίς κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Αλέξανδρος Κουλίδης, σημειώνοντας και αυτός πως η νομοθεσία είναι τόσο πολυδιάστατη, που δεν αφήνει κενά. «Σε επόμενες φάσεις, αν ακολουθήσουν, θα υπάρξει ανάλογο πλέγμα συνθηκών, ώστε να αποτραπεί κάθε περιβαλλοντική επιδείνωση», πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας πως οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πλήρως συμβατές με το περιβάλλον και ακίνδυνες.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και οι πέντε βουλευτές Ιωαννίνων, οι δήμαρχοι Ζίτσας Μ. Πλιάκος και Πωγωνίου Κ. Καψάλης, η αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Κολόκας και πολλά ακόμη αυτοδιοικητικά στελέχη.