Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναβιώνει στο Μουσικό Σερβικό Κοσσυφοπέδιο

σερβία
11 Ιανουαρίου 2018 / 15:21

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (BIRN). Ένα μουσικό σκηνικό από ένα σερβικό σύνολο θεάτρου από το Κοσσυφοπέδιο σχετικά με τον πόλεμο του 1999 και τις σερβικές-αλβανικές σχέσεις θα χαρακτηρίσει τον καθυστερημένο γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως τον «τραγικό πρωταγωνιστή».

Το Σερβικό Εθνικό Θέατρο από την Πρίστινα δήλωσε ότι σχεδιάζει να μιλήσει για την ιστορία της ζωής στο Κοσσυφοπέδιο με τη μορφή μουσικής που χαρακτηρίζει τον ηγέτη του τελευταίου γιουγκοσλάβου ισχυρού άνδρα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη σύζυγό του Μίρα Μάρκοβιτς.
"Δεν πρόκειται μόνο για ένα παιχνίδι για τον Σλόμπο [Μιλόσεβιτς] και τη Μίρα, είναι πρώτα απ 'όλα για τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί [στο Κοσσυφοπέδιο]", δήλωσε ο σκηνοθέτης Νενάντ Τοντόροβιτς.
Το μουσικό σερβικό θέατρο, το οποίο μετεγκαταστάθηκε στη Γκρατσάνιτσα το 1999, φιλοξενείται στο Σερβικό Εθνικό Θέατρο στο Βελιγράδι.
Ο Τοντόροβιτς δήλωσε στο BIRN ότι το πρώτο κομμάτι του μουσικού, με τίτλο «Lift», θα συγκρίνει τη ζωή της οικογένειας του Μιλόσεβιτς με τη ζωή των απλών ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη δεκαετία του 1990.
Στο δεύτερο μέρος του, το έργο θα μετατραπεί σε μια τραγωδία στην οποία ο Μιλόσεβιτς υπερασπίζεται τον εαυτό του από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ο Μιλόσεβιτς πέθανε από καρδιακή προσβολή στο κελί του στη Χάγη τον Μάρτιο του 2006, πριν εκδοθεί η ετυμηγορία της δίκης του.
Ενώ ήταν έτοιμος να κατευθύνει το έργο, ο Τοντόροβιτς είπε ότι διάβαζε δεκάδες χιλιάδες σελίδες δικαστικών αρχείων από το δικαστήριο της Χάγης. Είπε ότι περιείχαν «σχετικά ανήθικες κατηγορίες» καθώς και «σαφή ένδειξη σοβαρών εγκλημάτων».
"Μετά την έρευνά μου, προσωπικά θεωρώ ότι ο Μιλόσεβιτς είναι απλώς ένας πονηρός πολιτικός που αγαπούσε την εξουσία και είχε πιαστεί σε ιστορικές συνθήκες που βοήθησε να επιταχυνθεί, αλλά που θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν", δήλωσε ο Τοντόροβιτς.
Είπε ότι βλέπει τον πρώην πρόεδρο ως «τραγικό πρωταγωνιστή» ο οποίος μπορεί είτε να χαρακτηριστεί ως «ο χασάπης των Βαλκανίων» είτε ως θύμα περιστάσεων - αλλά πρόσθεσε ότι το έργο δεν θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα ποιος ήταν ο Μιλόσεβιτς.
Ο Τοντόροβιτς δήλωσε ότι δεν περιμένει καμία αντίδραση από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου για την απεικόνιση του Μιλόσεβιτς.
"Από τη στιγμή που μας κυριάρχησαν από την Πρίστινα το 1999, δεν έχουμε επικοινωνήσει ... οι αρχές της Πρίστινα, το κοινό και οι διανοούμενοι μας αγνοούν, οπότε δεν περιμένω αντίδραση", εξήγησε.