Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νερό στον ΧΥΤΑ δεν είναι του υδροφόρου!

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
10 Οκτωβρίου 2017 / 17:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη βεβαιότητά τους ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας δεν εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, εξέφρασαν οι ερευνήτριες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΠΙΝ Θάλεια Λαζαρίδου- περιβαλλοντολόγος και Σπυριδούλα Μουζακίτη- γεωλόγος.

Αυτό, βάσει των συμπερασμάτων των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων της Υδρογεωλογικής Έρευνας που εκπόνησαν. 
Το κυριότερο συμπέρασμά τους, είναι ότι η υδροφορία στο σημείο που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Νότου, εντοπίζεται σε μεγάλο βάθος, σε στάθμη αρκετά χαμηλότερη από τον πυθμένα του έργου. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, το νερό που βρέθηκε στον πυθμένα, αναλύθηκε χωρίς να στοιχειοθετηθεί η υπόγεια προέλευσή του. Οι μελετήτριες τόνισαν ότι αν υπήρχε αξιόλογος υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή του έργου κοντά στην επιφάνεια, θα χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες της. Κάτι που δεν ισχύει. «Αν συναντούσαμε ικανοποιητική υδροφορία, για ποιο λόγο οι τρεις γεωτρήσεις που έγιναν να φτάσουν σε τέτοιο βάθος;», διερωτήθηκαν. 
Απαντώντας σε ερώτηση που τους τέθηκε, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εισέλθει νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα, που βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, στα φρεάτια του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. 
Ως προς την επισήμανση του προέδρου του ΤΕΕ Παραρτήματος Κέρκυρας, Νίκου Τρίαντου, ότι «δημιουργεί επιφυλάξεις η αντίθεση των συμπερασμάτων» της νέας μελέτης με παλαιότερα πορίσματα, είπαν ότι η σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ, είχε γίνει κατά την κατασκευή του έργου σε «διαταραγμένο περιβάλλον». 
«Οποιαδήποτε εκσκαφή και να κάναμε, θα είχαν εισέλθει πλευρικά νερά. Λογικό είναι που βρήκε το ΙΓΜΕ στη φάση που έγινε το κύτταρο νερό», τόνισαν οι μελετήτριες.