Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρημάζει το Πρεβεντόριο στο Γαστούρι

Γαστούρι
06 Αυγούστου 2017 / 09:38

Άλλο ένα κτήριο-φάντασμα που καταρρέει, παίρνοντας μαζί τα ίχνη από τις ζωές που πέρασαν από εκεί.

Κανείς δεν μπορεί πλέον να διακρίνει το Πρεβεντόριο, καθώς η είσοδός του είναι καλυμμένη με χόρτα. Κι εμείς με μεγάλη δυσκολία καταφέραμε να περάσουμε μέσα από την πυκνή βλάστηση. Πιο μέσα, περιμετρικά του κτηρίου, δεν είχε χόρτα λόγω τσιμεντένιας αυλής κι έτσι ήταν εφικτό να φτάσουμε ως την ανοιχτή πόρτα.
 
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο εσωτερικό. Αφού οι φωτογραφίες που τραβήξαμε μαρτυρούν ότι το σημείο πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Το κτήριο είναι αρκετά μεγάλο και οι φθορές του χρόνου είναι εμφανείς παντού. Η οροφή, έχει αρχίσει να καταρρέει, οι ρωγμές στους τοίχους γίνονται περισσότερες με την πάροδο του χρόνου, τα τζάμια έχουν σπάσει. Όμως, το κτήριο φαίνεται να έχει ελπίδες να σωθεί αν κάποιος δείξει ενδιαφέρον και παρέμβει. Το ενδιαφέρον υπήρχε κάποτε.


 
Πρεβεντόρια στην Ελλάδα
 
Τα πρώτα πρεβεντόρια στην Ελλάδα ιδρύθηκαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Πρόνοιας, επί δικτατορίας Μεταξά, από το ΠΙΚΠΑ. Πρεβεντόριο υπήρχε και στην Κέρκυρα μεταπολεμικά. Εκεί, φιλοξενούνταν παιδιά φτωχών οικογενειών. Εκπαιδεύονταν, έτρωγαν, νοσηλεύονταν, κοιμούνταν. Έχει επίσης γραφτεί ότι το Πρεβεντόριο ήταν ένα από τα ιδρύματα στα οποία ανέπτυξε τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα η Μαρία Δεσύλλα, μετέπειτα δήμαρχος Κερκυραίων, πριν την ανάδειξή της στη δημαρχία το 1956.
 
Η ταυτότητα του Πρεβεντόριου Κέρκυρας
 
Σύμφωνα με εισήγηση του μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του αναπηρικού κινήματος και πρόεδρου του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ, Σπύρου Ζουμπουλίδη, σε Δημοτικό Συμβούλιο του 2009, το πρώην Πρεβεντόριο στην περιοχή Γιαλού Περάματος (Γαστουρίου) αποτελείται από κτήριο εμβαδού 1.550 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης 6.933 τ.μ. και αποκτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το καταργηθέν ΠΙΚΠΑ.
Αργότερα, σε μια προσπάθεια αξιοποίησής του, ο χώρος είχε στεγάσει υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ. Ότι κι αν λειτούργησε εκεί όμως, ερχόταν πάντα η στιγμή του τέλους.
 



Ίχνη από ανθρώπους, έγγραφα, έπιπλα…

 
Κοιτάξαμε όλους τους χώρους του κτηρίου. Στην είσοδό του, αλλά και σε ένα από τα δωμάτια στο βάθος, υπάρχουν ίχνη ανθρώπων που βρήκαν κάποια στιγμή καταφύγιο στο Πρεβεντόριο. Δυο στρώματα με σκέπασμα, κάποια ρούχα...
Στο δωμάτιο που έχει την επιγραφή Διεύθυνση, βρήκαμε ανακατεμένα βιβλία εσόδων-εξόδων του ΠΙΚΠΑ, αλλά και φακέλους που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, υπάλληλους αλλά και άτομα που είχαν φιλοξενηθεί. Όλα τα έγγραφα, που δεν αποκλείεται να αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, είναι παρατημένα και πεταμένα στο έδαφος.



Στο χώρο υπάρχουν και αρκετά παρατημένα έπιπλα. Γραφεία, κρεβάτια, ντουλάπες, καρέκλες. Αλλά και ορισμένα κουζινικά σκεύη. Τα περισσότερα σε καλή κατάσταση. Και αυτά παρατημένα.
 
Πώς αξιοποιήθηκαν αλλού
 
Σε άλλες πόλεις η σημαντική κτηριακή υποδομή των πρεβεντορίων δεν έχει μείνει αναξιοποίητη, καλύπτοντας άλλες ανάγκες υγείας και πρόνοιας:   
-Το πρεβεντόριο της Πάτρας ιδρύθηκε το 1948 με δωρεά του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού. Σήμερα στεγάζει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.
-Το κτήριο που είχε παραχωρηθεί το 1947 για το πρεβεντόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Ρόδο, στεγάζει σήμερα το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων «Άγιος Ανδρέας» στο Παραδείσι Ρόδου. Συνεργάζεται με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δωδεκανήσου.
-Το πρεβεντόριο Χανίων ιδρύθηκε το 1958 με σκοπό την πρόληψη της φυματίωσης στα παιδιά, και εγκαταστάθηκε στο προϋπάρχον σανατόριο. Μετατράπηκε σε Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων το 1978.
Στην Κέρκυρα, πριν κάποια χρόνια, είχαν γίνει συζητήσεις ώστε το Πρεβεντόριο να γίνει ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, δηλαδή μια δομή εκπαίδευσης, κατάρτισης και κοινωνικής υποστήριξης ΑμεΑ. Το σχέδιο αυτό όμως δεν ευδοκίμησε.
 
Τι δήλωσαν σχετικά

Σπύρος  Ζουμπουλίδης- μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του αναπηρικού κινήματος και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ:
"Το κτήριο αυτό, πριν περίπου δέκα χρόνια άνηκε στο Υπουργείο Υγείας. Το 1994 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στο πλαίσιο ενός προγράμματος για παιδιά με αναπηρία, από το ΠΙΚΠΑ. Λειτουργούσε δομή κατάρτισης για άτομα με αναπηρία. Το 1996 και αφού το κτήριο δεν είχε καμία χρήση, έγιναν προσπάθειες ώστε να στεγαστεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ εκεί, αλλά δεν ευδοκίμησαν. Ύστερα από αυτό δεν υπήρξε ενδιαφέρον να στεγαστεί κάποια δομή εκεί. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αν ξεκινούσε ένα πρόγραμμα και υπήρχε και χρηματοδότηση επιπλέον από τους δημόσιους φορείς."
 
Σπύρος Σπύρου- επικεφαλής παράταξης Νέα Ιόνιος Πολιτεία/ πρώην διοικητής ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων:
"Το 2004 που ανέλαβα διοικητής ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, το κτήριο μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλάκιο Καστελλάνων στην ιδιοκτησία του ΠΕΣΥ. Αμέσως συνεργείο καθάρισε το χώρο, απομακρύνοντας και ορισμένα από τα έπιπλα και τα ρούχα που βρισκόταν εκεί. Από όταν έπαψε να υπάρχει το ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, κανείς πια δεν ασχολήθηκε με το κτήριο αυτό. Σχεδιαζόταν να γίνει κέντρο ΑμεΑ για εκπαίδευση και ημερήσια διαμονή, αλλά το θέμα κόλλησε στην προσπάθεια να υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης. Ο φορέας διαχείρισης έπρεπε να κάνει πρόσληψη προσωπικού μέσω της ΔΥΠΕ, αλλά υπήρχε οικονομικό πρόβλημα και δεν ήταν εφικτό. Το κτήριο αυτό μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί, αρκεί να υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης. Ίσως θα μπορούσε ο Δήμος να το λειτουργήσει. Χρειάζεται μελέτη για να μπορέσει να επισκευαστεί και μετά για τη λειτουργία του. Είναι καλό το κτήριο του Πρεβεντόριου να φροντιστεί, να συντηρηθεί, να γίνει μελέτη και να μπορέσει να λειτουργήσει".