Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μας βάζουν GPS και μας τρέχουν!

Καταγγελία εργαζομένων
04 Αυγούστου 2017 / 12:32

Καταγγελία εργαζομένων στη διαφήμιση και τις μεταφορές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διανομείς διαφημιστικών εντύπων, κατήγγειλαν στην "Ενημέρωση" ότι συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων, έχει δώσει εντολή στην εταιρεία που αναλαμβάνει τη διανομή των διαφημιστικών φλάιερ, να τοποθετούνται GPS επάνω τους. Συνήθως, η εποπτεία της συγκεκριμένης εργασίας, γίνεται μέσω ελεγκτών που πηγαίνουν στα σημεία που αναλαμβάνει ο εργαζόμενος και αξιολογούν το αν έχει γίνει σωστά η δουλειά. Τα GPS ως εργαλείο για την εποπτεία των διανομέων, είναι κάτι νέο. 
Μας είπαν, μέσω εκπροσώπου τους που δεν θέλησε να αναφέρουμε το όνομά του, ότι τους τοποθετούν GPS το οποίο ενεργοποιούν αμέσως μόλις φορτώσουν στην τσάντα τους φυλλάδια και ξεκινήσουν για την κάλυψη της εκάστοτε περιοχής. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της εταιρείας αναλαμβάνει να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τη διαδρομή. Οι εργαζόμενοι, μας εκμυστηρεύτηκαν ότι αν σταματήσουν έστω για ένα λεπτό, για παράδειγμα να πιουν νερό, τους παίρνουν αμέσως τηλέφωνο και τους ζητούν εξηγήσεις για το ότι σταμάτησαν να κινούνται. 

Για το θέμα αυτό έχουν καταθέσει ερώτηση στη βουλή 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν να απαγορευτεί η χρήση συστημάτων εντοπισμού στίγματος στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία, καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να είναι ταχύτατοι και πολλές φορές να διανέμουν έντυπα υπό δύσκολες συνθήκες, ζέστης ή έντονου κρύου. 

Ο πρόεδρος του Eργατικού Kέντρου, Γιάννης Χαλικιόπουλος, μας είπε για το συγκεκριμένο θέμα, ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει φτάσει σε ακραία σημεία και στην Κέρκυρα. Ανέφερε ότι δεν τηρούνται ούτε βασικά δικαιώματα από ορισμένες εταιρείες, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, καλεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν σε ελέγχους και σε ενέργειες όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα που παραβιάζονται (sic).