Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Ράβε, ξήλωνε" με τις χωματερές της Πελοποννήσου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
17 Ιουλίου 2017 / 09:41

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκαθιστά τις χωματερές, οι δήμοι ξαναρίχνουν σκουπίδια και δημιουργούν νέες δίπλα στις αποκατεστημένες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Αυτό καταγγέλλει στην "Ε" ο Γιώργος Παπαηλιού, προϊστάμενος Συγκοινωνιακών Εργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, υπεύθυνος για την αποκατάσταση των χωματερών. Ο κ. Παπαηλιού σημειώνει ότι 8 δήμοι της Περιφέρειας έχουν αδειοδοτήσεις για να προχωρήσουν στην προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά αδιαφορούν και δεν την έχουν υλοποιήσει.
Ο υπηρεσιακός υπεύθυνος της Περιφέρειας μας ενημερώνει, απαντώντας σε ερωτήσεις μας, για την αποκατάσταση των χωματερών στα "Λιμενικά" της Μεσσήνης και στον "Αγιο Νικόλαο" της Πύλου. Για τα "Λιμενικά" παρατηρεί ότι «συνεχίζουν να ρίχνουν σκουπίδια από το Δήμο Μεσσήνης και δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε. Αποκαταστήσαμε μόνο το κομμάτι που μας άφησαν». Για τον "Αγιο Νικόλαο" στην Πύλο αναφέρει ότι «πήγε ο εργολάβος και ξεκίνησε, αλλά συνέχισαν και συνεχίζουν να ρίχνουν σκουπίδια. Και κει έχουμε και τα δέματα». Ο κ. Παπαηλιού διευκρινίζει ότι «στόχος είναι να τροποποιήσουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για να διαχειριστούμε και τα δέματα με την αποκατάσταση, όπως έγινε με το Δήμο Ερμιονίδας. Εκεί πήραμε την έγκριση της μελέτης την Τετάρτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για την Πύλο με βάση την έγκριση της μελέτης στην Ερμιονίδα από την Αποκεντρωμένη, η έγκριση θα δοθεί από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας». Μάλιστα, χθες περίμεναν τον ανάδοχο να καταθέσει την τροποποιημένη μελέτη για τα δέματα στην Πύλο.
Ο υπεύθυνος της Περιφέρειας παρατηρεί ότι «ο Δήμος Πύλου - Νέστορος έχει έγκριση για προσωρινή διαχείριση, αλλά ακόμα δεν την έχει ξεκινήσει. Και είναι άλλοι 7 δήμοι στην Περιφέρεια που έχουν αδειοδότηση για προσωρινή και δεν έχουν προχωρήσει».
Ο κ. Παπαηλιού σημειώνει ότι «όλες οι ενεργές χωματερές πρέπει να κλείσουν» και καταγγέλλει ότι «δήμοι ξαναδημιουργούν χωματερές στις περισσότερες που έχουν αποκατασταθεί, σε όλη την Περιφέρεια».
Για τη Μαραθόλακκα ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο Δήμο Καλαμάτας να βάλει δέματα σκουπιδιών στο αποκατεστημένο κομμάτι».
Για το υπόλειμμα από την προσωρινή διαχείριση ενημερώνει ότι «πρέπει να μεταφέρεται σε αδειοδοτημένες μονάδας RDF (είναι 5 σε όλη την Ελλάδα, για τη Νότια Ελλάδα στον Ασπρόπυργο)». Οπου δεν γίνεται δεκτό το υπόλειμμα, αναφέρει ότι «δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, δεν γίνεται σωστά η διαχείριση».
Τέλος, για τη χωματερή του Μελιγαλά που δεν έχει μέχρι τώρα αποκατασταθεί, μας λέει πως «έχει μπει στην τελευταία εργολαβία αποκατάστασης, που περιλαμβάνει και την Τρίπολη».