Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαραθώνιος υγείας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Νοσοκομείο Κέρκυρας
28 Ιουνίου 2017 / 12:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε διακομματική επιτροπή θα αναθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο την διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων του Νοσοκομείου, η οποία θα συντάξει

και θα αποστείλει την απόφαση στο Υπουργείο Υγείας και τον Πρωθυπουργό.
Το θέμα της Υγείας στην Κέρκυρα μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρευρέθηκαν όλοι οι υγειονομικοί φορείς.
Για περισσότερες από τρεις ώρες, ακούστηκαν τα μεγάλα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας στο νησί, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, με εργαζόμενους που δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια και περικοπές στις δαπάνες, κάτι που εξάλλου έχει δημοσιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χ. Μπούκας


Εισηγήσεις ακούστηκαν από την ΕΓΕΣΥΚ, την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα, το Σύλλογο Ιατρών Ελευθεροεπαγγελματιών, τον πρόεδρο των Νεφροπαθών. Επίσης μίλησε ο Σπύρος Δραζίνος, περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα Υγείας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Μαρία Γονίδη, ο διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Θανάσης Παγώνης. 
Δεν ήταν βέβαια μια μαζική εκτόνωση, ούτε λαϊκό δικαστήριο. Πέρα από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τις σοβαρές προσπάθειες της σημερινής διοίκησης για εξορθολογισμό και αποκατάσταση χρόνιων δυσλειτουργιών, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι αυτό που νοσεί είναι το σύστημα υγείας, που σε κάποιες περιπτώσεις έχει μολύνει και τους ανθρώπους που εργάζονται σ΄αυτό.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του Μπάμπη Χαραλάμπους, επικεφαλής της Λα.Συ. και καταξιωμένου γιατρού, που εργάστηκε στο ΕΣΥ από το 1974, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από δύο  χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα, ότι στηρίζει απόλυτα τα δίκαια των εργαζομένων του ΓΝΚ, ζητούσε τη συμπλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την άμεση και αναγκαία χρηματοδότηση κ.λπ. Είχε επίσης αποφασίσει να συγκροτηθεί επιτροπή που θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας:«Ούτε ένα από αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί. Εγώ υποψιάζομαι ότι ερχόμαστε εδώ, εκτονωνόμαστε και ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αφού παίρνουμε αποφάσεις ή θα τις πραγματοποιήσουμε ή να μην συζητάμε το θέμα». 

Στην επικαιροποίηση εκείνης της απόφασης κατέληξε και η συζήτηση. Με την παραδοχή ότι βρισκόμαστε μακριά από το επιθυμητό σημείο αλλά εκτιμούμε τις προσπάθειες που γίνονται από την σημερινή διοίκηση του ιδρύματος, η πρόταση του Δημάρχου ήταν να συνταχθεί απόφαση με κύριους άξονες το προσωπικό, τη χρηματοδότηση, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια υγεία και σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.