Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόταση έξι σημείων για τα διόδια στην Εγνατία

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
13 Ιουνίου 2017 / 11:24

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε μια απόφαση έξι σημείων, που συμπυκνώνεται σε αναλογικό τίμημα και δίκαιο σύστημα διοδίων, κατέληξαν οι περιφερειάρχες της Ηπείρου, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την ενημέρωσή τους από τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Απόστολο Αντωνούδη και τον διάλογο με τη συμμετοχή εργαζόμενων στην εταιρεία, οι Αλέξανδρος Καχριμάνης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Θεόδωρος Καρυπίδης, και Χρήστος Μέτιος, προχώρησαν στην έκδοση μιας ομόφωνης πρότασης προς την κυβέρνηση, ζητώντας να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού με μέγιστο αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και στο μέλλον, να μη λειτουργήσει ούτε να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης, να μην υπάρχει χρέωση για τις εντός περιφερειακών ενοτήτων εσωτερικές μετακινήσεις, να διαμορφωθούν οι τιμές στη βάση της αναλογικότητας με αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε περιφερειακές ενότητες όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού και να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.
«Αυτή η απόφαση, όπως είναι, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Εμείς ζητούμε αναλογικό τίμημα για τη χρήση του οδικού δικτύου της Εγνατίας οδού και ταυτόχρονα να ανακοινωθεί δημόσια ποιο είναι το κόστος συντήρησης της Εγνατίας Οδού, με βάση το οποίο θα προκύψει το αναλογικό αντίτιμο από τα διόδια» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι αίτημα των περιφερειαρχών είναι να μην πληρώνουν διόδια οι χρήστες του οδικού δικτύου εντός του ίδιου νομού, αλλά να πληρώνουν μόνο οι διερχόμενοι από νομό σε άλλον νομό. «Και πάλι, με αναλογικό τρόπο, σε καμία περίπτωση με 38 διόδια και αφού ανακοινωθεί πρώτα επίσημα ποιο είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης της Εγνατίας Οδού», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Αλλιώς, θα θεωρηθεί ότι η προσπάθεια που έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα, γίνεται καθαρά και μόνο για να καταστεί η Εγνατία Οδός ελκυστική σε έναν οποιοδήποτε επενδυτή. Εμείς είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε το συμφέρον των πολιτών και να φροντίσουμε αυτή η διαδικασία να μη θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της περιοχής μας».
«Δε λέμε να μην πληρώσουμε, θα πληρώνουμε, αλλά θα πληρώσουμε αυτά που πρέπει και όχι τιμές ό,τι να ‘ναι, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή που περνάμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσερχόμενος στη συνάντηση, και πρόσθεσε: «Και να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή, ό,τι χρειάζεται για τη συντήρηση». Μετά το τέλος της συνάντησης, σε νέες του δηλώσεις, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: «Η Εγνατία για μας είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και δε θέλουμε ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί, όταν ξέρουμε ότι το ζητούμενο είναι ξανά η ανάπτυξη σήμερα στη χώρα. Αν αυξήσουν τις τιμές χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο να πληρωθούν αυτές οι τιμές, πάλι θα είναι απαγορευτική η Εγνατία. Πρέπει να είναι ο σωστός μέσος όρος».
 
ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΑ ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ
«Πάνω στον άξονα της Εγνατίας είναι 14 σταθμοί διοδίων και παραμένουν 14. Το καινούργιο στοιχείο είναι οι πλευρικοί σταθμοί για να αποφευχθούν οι διαφυγές. Είναι ένας σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι ένας σχεδιασμός του υπουργείου, ούτε της Εγνατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολος Αντωνούδης και πρόσθεσε: «Το καινούργιο σημαντικό στοιχείο που μπαίνει στην ΚΥΑ, για πρώτη φορά, είναι ότι από τη στιγμή που το υπουργείο θα έχει έτοιμη τη μελέτη και την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος, τότε, αυτομάτως, θα περάσουμε σε αυτό την επόμενη μέρα. Επομένως, αν λειτουργήσουμε κάποια στιγμή ακόμη και με κάποια από τα πλευρικά διόδια, θα είναι για χρονικό διάστημα λίγων μηνών».
Ο κ. Αντωνούδης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία με τους περιφερειάρχες, εκφράζοντας την άποψη πως πολλές θέσεις από τις θέσεις που εξέφρασαν, βρίσκουν σύμφωνη και την Εγνατία Οδό. Ανέφερε, τέλος, ότι στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο ΤΑΙΠΕΔ, θα θέσει όλα όσα συζητήθηκαν με τους περιφερειάρχες, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από δημάρχους.
 
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ενάντια στην παραχώρηση του οδικού άξονα και υπέρ της αναλογικότητας του συστήματος τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, προτείνοντας προς τους περιφερειάρχες, εφόσον πάραυτα παραχωρηθεί ο οδικός άξονας, να μπει όρος στη σύμβαση παραχώρησης ένα μέρος των εισπράξεων από τα διόδια να επιστρέφεται στις περιφέρειες, για τα δικά τους έργα υποδομών στις τοπικές κοινωνίες.