Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τα νέα διόδια

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
09 Ιουνίου 2017 / 11:35

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Την εφαρμογή αναλογικών διοδίων πριν το τέλος του 2018 στην Εγνατία οδό ζητούν οι δήμοι κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, που, σε διαφορετική περίπτωση, εξετάζουν ακόμη και την προσφυγή στη δικαιοσύνη με αίτηση αναστολής και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης, συναντήθηκαν στην Καβάλα και αποφάσισαν να ασκήσουν από κοινού πολιτική και νομική πίεση, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.
Οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, καθώς και οι δήμαρχοι, ζητούν να μην ξεκινήσει η λειτουργία των νέων μετωπικών διοδίων, καθώς και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κόστους των διοδίων, μέχρι την εφαρμογή του συστήματος αναλογικής χρέωσης.
Παράλληλα, όλοι οι δήμαρχοι των δήμων από τους οποίους διέρχεται η Εγνατία Οδός, δήλωσαν ότι θα κάνουν κοινό νομικό μέτωπο για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση αναστολής και λήψης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε ν’ αποτραπεί η κατασκευή των νέων διοδίων, ενώ σημείωσαν ότι, αν γίνουν τα διόδια, θα συντονιστούν για να αμβλύνουν κατά το δυνατό τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο δήμος Ιωαννιτών, από τη μεριά του, έχει ήδη αποστείλει, με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει με έμφαση το γεγονός ότι στον νομό Ιωαννίνων, με την έναρξη λειτουργίας σταθμού διοδίων της Ιόνιας Οδού στο Τέροβο, αλλά και του νέου σταθμού διοδίων στην Εγνατία (Δροσοχώρι), θα λειτουργούν πλέον τέσσερις σταθμοί διοδίων, με σοβαρή επιβάρυνση στο μεταφορικό κόστος και στο εισόδημα των κατοίκων. Με το ψήφισμα, ο δήμος Ιωαννιτών ζητά να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες εφαρμογής ενός ενιαίου, αναλογικού και δίκαιου συστήματος διοδίων και, κυρίως, να γίνει άμεσα επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των τιμών, σύμφωνα με τις νέες οικονομικές συνθήκες στη χώρα.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκας έκανε λόγο για παραλογισμό σε ό,τι αφορά το ύψος του κόστους διέλευσης από τα διόδια στην Εγνατία, προσθέτοντας πως η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού πρέπει να πιέσει συντονισμένα προκείμενου να υπάρξει ένας εξορθολογισμός.
Τέλος, αποφασίστηκε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη, να συγκληθεί νέα σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
 
ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ
 
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος καλεί την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις, σημειώνοντας τη δυσαναλογία ανάμεσα στην χιλιομετρική απόσταση και το κόστος, που καλούνται να πληρώσουν οι Ηπειρώτες, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής.
«Οι υφιστάμενοι και οι νέοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων αυξάνουν σημαντικά το κόστος μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Ηπείρου, οδηγώντας, με αυτό τον τρόπο, τους μεγάλους οδικούς άξονες, αλλά και την περιοχή μας, σε υποβάθμιση», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ και ζητά την εφαρμογή των αναλογικών διοδίων άμεσα, διαφορετικά συντάσσεται με την πρόταση του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη για την άμεση μείωση του τιμών των διοδίων σε ένα ευρώ.
«Θεωρούμε παράλογο το γεγονός ότι σήμερα κατασκευάζονται μετωπικοί σταθμοί διοδίων, ενώ με την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος, θα πρέπει αυτοί να καταργηθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.