Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χείμαρρος οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Νοσοκομείο Κέρκυρας
06 Ιουνίου 2017 / 11:43

Μετά τις κινήσεις ενημέρωσης του Χ. Μπούκα και του Κ. Χαϊνη καθώς και την παραίτηση του χειρουργού Νίκου Γατσούλη, έρχεται η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων προς στη Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας, σε καθημερινή πλέον βάση, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Την περασμένη βδομάδα, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χρυσόστομος Μπούκας, επισκέφθηκε το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο για να τον ενημερώσει για τα προβλήματα της Υγείας στο νησί και να ζητήσει  συζήτηση του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο καθώς και πρόσκληση του Υπουργού Υγείας.
Παράλληλα ο Συντονιστής του Παθολογικού Τομέα Κυριάκος Χαΐνης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε με απόφαση της συνέλευσης του τομέα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς. 
Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης 

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα έρχεται η «βόμβα» παραίτησης του χειρουργού Νίκου Γατσούλη, συνοδευόμενη από μακροσκελή επιστολή με σαφείς αιχμές για την διαχείριση του Νοσοκομείου από τη σημερινή Διοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν πάει άλλο» και πως «έχει χαθεί η εργασιακή ειρήνη και συνεργασία». Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή παραίτησης εδώ.
Η αντίδραση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν άμεση, απαντώντας σε κάθε μία από τις αιτιάσεις του Ν. Γατσούλη και ειδικά σε όσα ανέφερε περί «ευνοιοκρατίας» και κομματικής αντιπαράθεσης. Δείτε την απάντηση του Διοικητή Φοίβου Κακαβίτσα εδώ.

Το μπαράζ αντιδράσεων συνεχίζεται με την πρόσφατη επιστολή  της ΑΕΚΕ (Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας):
«Είναι γεγονός η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων του 4ου μνημονίου της αριστερής κυβέρνησης όπως θέλει να αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέτρα τα οποία φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, εξαθλιώνουν τους πολίτες, προκαλώντας επιπτώσεις στην εργασία – δημόσια υγεία – πρόνοια – ασφάλιση – συνταξιοδότηση.
Ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στα νησιά μας Κέρκυρα-Παξούς –Διαπόντια προβλήματα τα όποια υπάρχουν τόσο στην ΠρωτοβάθμιαΥγεία – Κέντρα Υγείας αλλά και στη Δευτεροβάθμια συνεχίζουν να είναι υπαρκτά και δυσβάσταχτα. Όσο και να προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν η πραγματικότητα είναι διαφορετική τόσο στην υποστελέχωση προσωπικού όσο και στην υποχρηματοδότηση των κουτσουρεμένων προϋπολογισμών. Δυστυχώς προσπαθούν να ανταπεξέλθουν τμήματα και κλινικές με όλες τις γνωστές ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε υλικά.
Τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστατούσαν οι διοικούντες να αντιπολιτεύονται για τα υπαρκτά και τότε προβλήματα και καλούσαν τους πολίτες για διεκδικήσεις. Τώρα όμως ζώντας σε άλλον πλανήτη βαφτίζουν το ψάρι κρέας λέγοντας δε ότι για πρώτη φορά έχουν λυθεί τα προβλήματα υποστελέχωσης με θετικό πλέον ισοζύγιο προσλήψεων.

Ποιές όμως προσλήψεις;

Προσλήψεις με το Επικουρικό προσωπικό, συμβάσεις του ΟΑΕΔ, οι συμβάσεις μέσω ΚΟΙΣΠΕ, οι οποίες επιβάλουν την προαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας;
Οι ελλείψεις σύμφωνα με τον οργανισμό του 2006 ξεπερνούν τις 400 κενές οργανικές θέσεις σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων.
Το λιγοστό, γερασμένο και εξαντλημένο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, προσωπικό το οποίο έχει ξεπεράσει «τα όρια αντοχής» ασφαλούς εργασίας, προσωπικό κακοπληρωμένο, προσωπικό όπου του οφείλονται πάνω από 8500 οφειλόμενες κανονικές άδειες και εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης. Είναι το ίδιο προσωπικό όπου τα τελευταία 6 χρόνια μόνιμα εργάζεται ως προσωπικό ασφάλειας σε όλες τις βάρδιες προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς – χρήστες υγείας και να κρατήσει όρθιες τις κλινικές και τα τμήματα!

Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση προκαλώντας κινδύνους στην υγεία τους. Η αλήθεια είναι ότι μία Νοσηλεύτρια εξυπηρετεί 30-40 ασθενείς καθημερινά, μία βοηθός θαλάμου στις απογευματινές βάρδιες τα Σαβ/κα και τις αργίες καλύπτει όλα τα τμήματα και τις κλινικές του ιδρύματος όσο για τη νυχτερινή βάρδια ούτε λόγος να γίνεται, λόγω λιγοστού προσωπικού δεν υπάρχει καμία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία 5 έτη έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 140 εργαζόμενοι, έχουν μετακινηθεί 10 άτομα σε άλλα Νοσοκομεία και με τις αναφορές και απολογισμούς των υπευθύνων έχουν προσληφθεί στο Γενικό Νοσοκομείο 4 μόνιμοι Νοσηλευτές, 3 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και 18 επικουρικό προσωπικό Νοσηλευτικού και παραϊατρικού.
 
Οι γιατροί που αποχωρούν
 
Το νοσοκομείο μας παρότι διαθέτει γιατρούς, υψηλών επιστημονικών δυνατοτήτων λόγω της ποιότητας του ιατρικού του δυναμικού, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης γιατρών σε πολλούς τομείς κυρίως στον Παθολογικό τομέα αλλά και στον χειρουργικό. Είναι δυνατόν το τμήμα Τεχνητού Νεφρού να λειτουργεί με μία μόνιμη Ιατρό και μόλις πρόσφατα μια Επικουρικό όταν η δυναμικότητα είναι για 80 και πλέον ασθενών; Είναι δυνατόν η Νευρολογική κλινική να λειτουργεί με ένα γιατρό; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός Παθολόγων ιατρών πώς λοιπόν μπορεί να συνταχθεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών;
Γιατί μέχρι σήμερα ενώ έχουν αποχωρήσει τρείς Παθολόγοι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος ή Επικουρικός; Η συνεχόμενη υπερεφημέρευση των ιατρών μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες και στους ίδιους λόγω εξάντλησης αλλά πιθανόν και στους χρήστες υγείας αλλά και δυσλειτουργία των κλινικών και των τμημάτων!
Πρόσφατη η παραίτηση του Δ/ντη της Χειρουργικής κλινικής κου Γατσούλη ενός από τα εμπειρότατα στελέχη του Ιατρικού κλάδου και μετά από 32έτη υπηρεσίας και προσφοράς αποκαλύπτει την πραγματικότητα.
Προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα διά της επιβολής και ανάθεσης μεγάλου φόρτου εργασίας στο εξαντλημένο πλέον εργαζόμενο. Η παράκαμψη των Δ/ντων των κλινικών αλλά και των αποφάσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου γίνεται εσκεμμένα προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις τους είτε με εντέλλεσθε είτε με άλλες πρακτικές λεκτικής συμπεριφοράς.
 
Οδηγούνται σε παραίτηση
 
Συνάδελφοι στον Διοικητικό κλάδο που έκαναν γραπτή αναφορά των προβλημάτων τους στην υπηρεσία ως “επιβράβευση“ κλήθηκαν γραπτώς να αιτιολογήσουν εκφράσεις – προβλήματα του εγγράφου τους και την στάση τους.
Έμπειροι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε παραίτηση όπως εκείνης της προϊσταμένης του γραφείου Προμηθειών η οποία προκλήθηκε ύστερα από πίεση και μεθοδεύσεις καθώς επίσης και συμπεριφορές που απαξιώνουν – μειώνουν τον εργαζόμενο δεν συνάδουν με την Δημοκρατία.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα από οποιαδήποτε θέση ισχύος κατέχει να απαξιώνει ανθρώπους – εργαζόμενους όπου δεκαετίες έχουν υπηρετήσει με ύψιστη ευσυνείδητη συμπεριφορά και ταπεινότητα από όλους τους βαθμούς της εργασιακής τους πορείας όποια θέση είχαν στη δημόσια υγεία.
Ιδιαίτερη αναφορά να γίνει στον κλάδο στελέχωσης των πλυντηρίων όπου 3 γυναίκες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δουλειάς τους για όλα τα τμήματα και κλινικές τόσο του Νοσοκομείου όσο και του Ψυχιατρικού τομέα!
ΟΛΑ ΑΥΤΑ κρύβονται κάτω από το χαλί και ωραιοποιούνται οι υπηρεσίες και η λειτουργία του για να δικαιολογείται οι διορισμένες τους θέσεις. Πώς όμως όμορα νοσοκομεία έχουν καλύψει μόνιμου προσωπικού πάνω από 90% για παράδειγμα όπως των Φιλιατών, Άρτας.
 
Τεχνολογικός εξοπλισμός & συντηρήσεις
 
Ο μαγνητικός τομογράφος από πέρσι τον Ιούλιο συνεχίζει και λειτουργεί μόνο δυο φορές την εβδομάδα, τις υπόλοιπες ημέρες οι χρήστες του Νοσοκομείου αναγκάζονται να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα του Νομού μας. Για τον παλαιό πλέον μαστογράφο ούτε λόγος να γίνεται! Οι τακτικές εξετάσεις αίματος όπως μικροβιολογικές, βιοχημικές τα τελευταία 3 και πλέον έτη δεν γίνονται λόγω υποχρηματοδότησης.
Όσο αφορά τον πεπαλαιωμένο αξονικό τομογράφο που συνεχώς επισκευάζεται ακόμη περιμένουμε από τους αρμόδιους και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ενημερώσουν τους πολίτες που βρίσκονται οι διαδικασίες για την προμήθεια μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, δηλαδή αξονικού τομογράφου και ψηφιακού μαστογράφου.
Σε ότι αφορά δε για τις συντηρήσεις του κτηριακού η εικόνα είναι αποκαρδιωτική από μόνη της.
 
Έρχονται συγχωνεύσεις
 
Σύμφωνα με επίσημα έγραφα που έχουμε στα χέρια μας ενημερώνουμε για δεύτερη φορά την Κερκυραϊκή κοινωνία το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου το οποίο έχει προωθηθεί στο αντίστοιχο υπουργείο γίνεται αναφορά για την κατάργηση της μίας Παθολογικής κλινικής, την κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού, την κατάργηση του τομέα της Δημόσιας υγείας καθώς επίσης και κατάργηση οργανικών θέσεων. Φυσικά αυτό θα επιφέρει την υποβάθμιση των κλινικών, των τμημάτων με όλες τις συνέπειες και στους πολίτες-χρήστες του Νομού μας. Οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και συνενώσεις, είναι τα νέα «αριστερά - νεοφιλελεύθερα μέτρα» που στόχο έχουν την πλήρη υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών στους πολίτες. Αν στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαθλιώσουν και να οδηγήσουν τον κόσμο στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, τότε πράγματι βρίσκονται στο σωστό δρόμο!
Τι αν ειπωθεί σχετικά με το ανύπαρκτο υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ στο Νομό μας. Τι να προλάβει σε καθημερινή βάση να καλύψει σε όλο το νησί με ένα και δύο ασθενοφόρα; Τα καθημερινά δρομολόγια και εσωτερική μετανάστευση χρηστών υγεία σε άλλα νοσοκομεία επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους, του Νοσοκομείου αλλά πολύ περισσότερο στη τσέπη τoυ κάθε χρήστη – πολίτη του τόπου μας. Αντιλαμβάνεται κανείς το ταξικό πρόσημο, για το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του: έχεις χρήματα; Τότε μπορείς να μεταναστεύσεις σε άλλο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου!
Συνεχίζουν οι κυβερνώντες να μας αντιμετωπίζουν ως παιδιά ενός κατώτερου θεού με τις παραλήψεις τους και τις ολιγωρίες τους.
 
Οι διαχρονικές μας θέσεις

1. Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων
2. Επαναλειτουργία ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα
3. Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας
4.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι προσλήψεις «ελαστικών σχέσεων εργασίας».
5. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών
6. Όχι στα ιδιωτικά συνεργεία που για χρόνια λυμαίνονται το χώρο της υγείας
Για όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα αλήθεια όλοι οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος σε όποιο βαθμό και αν είναι τι έχουν να πουν για σχετικά με την υποβάθμιση του μοναδικού νοσοκομείου, τις καταργήσεις κλινικών και τμημάτων, την οικονομική αιμορραγία μεταναστών χρηστών υγείας σε άλλα νοσοκομεία του τόπου μας, τις παραιτήσεις έμπειρων εργαζομένων, τη δημόσια δωρεάν υγεία την ασφαλή λειτουργία του μοναδικού Νοσοκομείου, την αξιοπρέπεια του υγειονομικού κόσμου, την ασφάλεια εργαζομένων και χρηστών.
“ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ”…
Για εμάς, οι αγώνες μας για δημόσια-δωρεάν υγεία, για ασφαλή λειτουργία του μοναδικού Νοσοκομείου, για αξιοκρατία και αντικειμενικότητα, για ανθρώπινες συνθήκες ασφαλούς εργασίας, αποτελούν την ύψιστη δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εαυτούς μας και την Κερκυραϊκή κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστε.
 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ και ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!»