Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστρέφουν τα λείψανα του Λευτέρη Άνθη

Ελευθέριος Άνθης
26 Μαΐου 2017 / 17:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από 43 χρόνια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επιστρέφουν τα λείψανα του Κερκυραίου ήρωα, Έφεδρου Ανθυπασπιστή (ΜΧ) των ΕΛΔΥΚ, Ελευθέριου Άνθη ,

υπό την εύθηνη της 8ης μεραρχίας Πεζικού Ιωαννίνων. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες συγκαταλεγόταν στους αγνοούμενους της Κυπριακής και Εθνικής τραγωδίας. Τη Παρασκευή 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τελετή παραλαβής των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο μεταξύ των οποίων και του Ε. Άνθη. Η ταυτοποίηση των λειψάνων επιτεύχθηκε με τη μέθοδο του DNA, που βασίζεται στη μοναδικότητά του σε κάθε άνθρωπο. 
Στην τελετή παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.
Η μέρα ανασύρει μνήμες από τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Στις 20 Ιουλίου 1974, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα είχε την κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και περίπου 200.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.
Τη Τετάρτη 31 Μαίου στις 15.00 στο Α’ νεκροταφείο στη Γαρίτσα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Ελευθέριου Άνθη, προτομή του οποίου βρίσκεται από το 2013 στη Βλαχέραινα, περιοχή «Κανόνι», φιλοτεχνημένη από το Γιώργο Μέγγουλα.