Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν προκύπτει ότι οι θάνατοι των ζώων οφείλονται στη μυοκτονία

Αδέσποτα
24 Φεβρουαρίου 2017 / 15:34

Ανακοίνωση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Α. Σκούπουρα για τους θανάτους κατοικιδίων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα για τον θάνατο ζώων και την συσχέτισή τους με το έργο της καταπολέμησης των τρωκτικών που υλοποιεί ο Δήμος Κέρκυρας για την προστασία του κοινού, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέας Σκούπουρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ενημερώνουμε τους πολίτες, ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ουδεμία γραπτή, αλλά ούτε και προφορική σχετική καταγγελία από πολίτη στην αρμόδια Υπηρεσία .  

Η μοναδική γνωστοποίηση για το θέμα αυτό, προήλθε από την Διεύθυνση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ι.Ν. την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, για προφορικές καταγγελίες θανάτων δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, χωρίς όμως να έχει προσκομιστεί σε αυτήν κανένα κατοικίδιο για τοξικολογική εξέταση και χωρίς να έχουν αναφερθεί τα ακριβή σημεία θανάτου.
 
Τοξικολογική εξέταση
 
Τα κρούσματα θανάτων ζώων, δεν μπορούν να συσχετιστούν με τις εργασίες του 3ου κύκλου εφαρμογών μυοκτονίας στη Δ.Ε. Κερκυραίων, όπως αφήνεται να εννοηθεί στο δημοσίευμα, διότι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούνται οι εργασίες με την εφαρμογή των κηρωδών δολωμάτων (μυοκτόνα σκευάσματα), μέσα στις σχάρες του δικτύου των όμβριων υδάτων και μόνο, αποτρέπει την επαφή των σκευασμάτων με τα ζώα μη στόχου. 

Για την διακρίβωση των αιτιών θανάτου ζώων μη στόχου (γάτες, σκύλοι) και την πιθανότητα οποιασδήποτε πιθανής συσχέτισης με την δραστική ουσία των μυοκτόνων σκευασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν και όχι με κάποιο άλλο είδος δηλητήριου (φόλα) που προκαλείται από σκόπιμες ενέργειες, καλούμε τους πολίτες που διαθέτουν σχετικά στοιχεία, όπως έγγραφα κτηνιάτρων που αναφέρουν δηλητηρίαση ζώου μετά από τοξικολογική ή άλλη εξέταση, ενημέρωση για τα σημεία θανάτου των ζώων (σχάρες δικτυού όμβριων υδάτων) εντός της πόλης, να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου μας στα τηλέφωνα 2661038320.