Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα μικρό κούνημα του Εγκέλαδου αναδεικνύει τους κινδύνους

Σεισμός
25 Μαΐου 2023 / 14:47

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Κέρκυρας για τις ζημιές στο 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας από τον χθεσινό μικροσεισμό

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Μία ασθενής σεισμική δόνηση μόλις 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από 20 χλμ. μακριά από την πόλη της Κέρκυρας, που μάλιστα δεν έγινε καν αισθητή από πολύ κόσμο, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ζημιές και να πέσουν ολόκληρα κομμάτια σοβάδων από τοίχους του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στο Μαντούκι!!!
 
Η σκέψη και μόνο στο τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν αυτός ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος προκαλεί, εκτός από ανησυχία, τρόμο και αγανάκτηση. Ανησυχία για τις κτιριακές υποδομές που κάνουν μάθημα τα παιδιά μας και δουλεύουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, τρόμο στην ιδέα των επιπτώσεων μίας μεγαλύτερης δόνησης και αγανάκτηση για ένα κράτος που αφήνει εκτεθειμένο και απροστάτευτο το λαό και τα παιδιά του.  
 
Τι και αν η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάμε επίμονα προσεισμικό έλεγχο των σχολείων; Τι και αν ζητάμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σχολείο; Οι προτεραιότητες φαίνεται ότι είναι αλλού…
 
Η δικαιολογία – καραμέλα περί υποστελέχωσης υπηρεσιών δεν είναι φυσικό φαινόμενο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που κυβερνήσεις και Δημοτικές Αρχές στηρίζουν χρόνια τώρα. Για παράδειγμα, για υποστελέχωση «γκρινιάζει» η νυν Δημοτική Αρχή αλλά τα στελέχη της γέμισαν τις πρώτες σειρές του Δημοτικού Θεάτρου χειροκροτώντας τον πρωθυπουργό που την εφαρμόζει… Τα συμπεράσματα δικά σας.   
 
Φαίνεται ξεκάθαρα για πολλοστή φορά, όπως αποδεικνύουν τα προμελετημένα εγκλήματα και οι τραγωδίες που βιώνουμε με μαθηματική ακρίβεια, από τα Τέμπη, και το Μάτι μέχρι τη Μάνδρα και αλλού ότι είναι θέμα χρόνου να προστεθεί ακόμα κάποια περιοχή στη μακάβρια λίστα. Η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης, τα ασυντήρητα κτίρια, η πολιτική που βάζει τα πάντα στο ζύγι κόστους-οφέλους είναι εγκληματική… Μετά θα λένε πάλι ότι δεν ήξεραν…
 
Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους είναι αυτές που αφήνουν έκθετο το λαό και τον βάζουν σε κίνδυνο. Είναι αυτές που στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης αφήνουν ζημιές σε σχολικά συγκροτήματα μετά από μία δόνηση 3,2 ρίχτερ. 
 
Οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης είναι μεγάλες και πρέπει να διασφαλίσει χωρίς καθυστέρηση ότι τα σχολεία του νησιού είναι σύγχρονα και ασφαλή. Είναι λαϊκή απαίτηση να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και να μην κινδυνεύουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.