Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος «San Giacomo» - To παρατημένο κτίριο Ασάνη

Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo
11 Μαΐου 2023 / 09:51
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ένα υπό κατάρρευση, επικίνδυνο κτίριο και μια μεγάλη απειλή τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, τους ανυποψίαστους περαστικούς ή τουρίστες, όσο και για τη δημόσια υγεία, στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας-πόλης μνημείο Unesco.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε ο Π.Σ.  «San Giacomo» σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το κτίρο Ασάνη στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «San Giacomo» με έδρα την περιοχή Πλατείας Δημαρχείου επανέρχεται για ακόμη μια φόρα στο σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά στο “Κτίριο Ασάνη”. Ένα υπό κατάρρευση, επικίνδυνο κτίριο και μια μεγάλη απειλή τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, τους  ανυποψίαστους περαστικούς ή τουρίστες, όσο και για τη δημόσια υγεία, στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας-πόλης μνημείο Unesco.

Ο Σύλλογός μας έχει αναδείξει το πρόβλημα επισημαίνοντας τη σοβαρότητά του ήδη από το 2017 με επιστολή προς Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Στην συνέχεια λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης του κτιρίου και της μη λήψης καμίας ουσιαστικής πρωτοβουλίας παρέμβασης απέστειλε τον Φεβρουάριο 2022 από κοινού με όμορους ιδιοκτήτες εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία-πρόσκληση  προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, τον  Δήμο και την Περιφέρεια. Λόγω της επείγουσας ανάγκης προώθησης του θέματος έκρινε τέλος σκόπιμο  να συναντήσει το Μάρτιο 2022τους τρεις βουλευτές καθώς και την Δήμαρχο, τονίζοντας μεταξύ άλλων τόσο την επικινδυνότητα όσο και την πολιτιστική αξία του κτιρίου.

Έξι χρόνια μετά, παρά το ενδιαφέρον που οι ανωτέρω έδειξαν, αλλά και τις επιμέρους πρωτοβουλίες που ανέλαβαν (επερώτηση στη Βουλή από τον κ Γκίκα και συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο) οι προσπάθειες μας δεν έχουν βρει ανταπόκριση, καθώς δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα  για την αποκατάσταση του εν λόγω κτιρίου. Όπως μας έγινε γνωστό η κυριότητα του φαίνεται να ανήκει σε διάφορες κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου, σε Υπουργεία και σε τρίτους, αλλά όχι στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

To κτίριο όμως βρίσκεται στην πόλη μας, στο ευρύτερο πολιτισμικό οικιστικό ιστό, και μάλιστα σε κεντρικότατο σημείο του ιστορικού μας κέντρου, δίπλα στο ιστορικό Δημαρχείο. Βρίσκεται στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, κατά συνέπεια η Δημοτική Αρχή, ως επισπεύδουσα,  προφανώς έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και τον ευπρεπισμό της πόλης μας.

Ένα ακόμα κτίριο λοιπόν που συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο των αξιόλογων εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων ιστορικής και πολιτιστικής αξίας  που απαντώνται σε διάφορα σημεία της πόλης μας, εγκαταλελειμμένα ή έτοιμα να σωριαστούν από τη φθορά του χρόνου, αποτελώντας μόνιμο δημόσιο κίνδυνο για την πόλη μας.

Όμως για πόσο καιρό το κτίριο ΑΣΑΝΗ θα παραμένει ακόμα όρθιο? είναι κάτι που αγωνιωδώς αναρωτιούνται οι κάτοικοι της περιοχής και το πλήθος των περαστικών που καθημερινά διαβαίνουν τις δύο πλευρές του κτιρίου επί των οδών Δημάρχου Κόλλα και Ευαγγελιστρίας, καθώς και οι  επισκέπτες που ξεναγούνται στην περιοχή.
Επιβεβαιώνεται περίτρανα -και δυστυχώς όχι ανώδυνα- ότι στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να συμβεί κάτι δυσάρεστο προκειμένου να αρχίσει να κινείται η όποια διαδικασία παρέμβασης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των πολιτών.

Τα αποσπασματικά μέτρα προστασίας που υποτίθεται έχουν παρθεί μέχρι τώρα για να θωρακίσουν το κτίριο ΑΣΑΝΗ, είναι εντελώς ανεπαρκή για την αποσόβηση του κινδύνου και η εικόνα του κτιρίου είναι επιεικώς, απελπιστική.
Για τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογός μας δεν παραιτείται της προσπάθειας για τη διάσωση του κτιρίου ΑΣΑΝΗ και ζητά από τις αρμόδιες Αρχές να ενεργήσουν επιτέλους αποφασιστικά , επιφυλάσσεται δε για περαιτέρω νόμιμες ενέργειες»

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.