Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Θραύσματα του παρελθόντος» - μουσειολογική δράση – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Μουσειολογία
17 Μαρτίου 2023 / 16:22
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η εικαστική δράση θα πραγματοποιηθεί την 18η Μαΐου (2023) και θα διαρκέσει μία εβδομάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η επιστημονική του ομάδα σε συνεργασία με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στη μουσειολογική δράση βασισμένη στην τέχνη, με θέμα: «Θραύσματα του παρελθόντος». Η εικαστική δράση θα πραγματοποιηθεί την 18η Μαΐου (2023) και θα διαρκέσει μία εβδομάδα.  Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες, ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών, σε ομάδες μαθητών-φοιτητών, εκπαιδευτικών ή ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με μόνη αποσκευή τα εικαστικά τους έργα γύρω από την ιδέα και την έννοια του «θραύσματος» καλώντας το κοινό σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία έκφρασης, συμμετοχικότητας και εικαστικής δημιουργίας. Η δράση τείνει να φωτίσει έννοιες, γεγονότα και διαστάσεις που είτε έχουν παραγκωνιστεί είτε έχουν περάσει στην ιστορική και κοινωνική λήθη.

Θεωρητικό περιεχόμενο δράσης

Υπάρχουν θραύσματα χιλιάδων ετών στις προθήκες των μουσείων άλλοτε συγκολημμένα σε ένα ενιαίο «όλον» και άλλοτε μεμονωμένα, να αποτελούν τις μαρτυρίες μιας υλικής συνέχειας, που ενίοτε καταφέρνει να είναι ορατή ή και όχι στα μάτια του κοινού. Τα θραύσματα όμως δεν είναι/βρίσκονται μόνο στα μουσεία. Τυχαία θραύσματα υπάρχουν παντού γύρω μας. Είτε υλικά είτε ως μέσο έκφρασης που χρησιμοποιείται για τη δήλωση μιας διακεκομμένης ή αποσπασμένης αισθητικής και αφηγηματικής συνέχειας στο πλαίσιο των καθημερινών εμπειριών μας, τονίζοντας την αξία της ζωής ανάμεσα στο ουσιώδες και το τυχαίο. Θυμόμαστε τη ζωή μας ως μια σειρά από αισθητές στιγμές που κατά κάποιο τρόπο μας καθόρισαν. Τα ψυχικά θραύσματα σαν «απομνημονεύματα», λειτουργούν με έναν τρόπο εφαπτόμενο ως προς την υπόστασή μας. Όταν είναι «βαριά» σε συναισθήματα και νοήματα, παραμένουν θραύσματα. Όταν όμως ληφθούν ως νήματα ερμηνείας προηγούμενων καταστάσεων τότε μπορεί να συνθέσουν μια καλά αφηγηματική ιστορία της ζωής μας.

Είδη έργων

Στην  έκθεση γίνονται δεκτά αντικείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας, παραστατικά ή μη, εξπρεσιονισμού, συμβολισμού, αφαίρεσης ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή (λογοτεχνικά κείμενα, ποίηση) τα οποία μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί ιδανικό ο συμμετέχοντας με το θέμα. Κάθε δημιουργός ή ομάδα θα συμμετέχει με ένα έργο.

Τα έργα θα γίνουν αποδεκτά λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια με το θέμα, τις διαστάσεις και τις δυνατότητες του χώρου για την καλύτερη δυνατή ανάδειξή τους.
Προδιαγραφές έργων

•Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί (κείμενα-ποίηση, σχέδια) πρέπει να είναι τυπωμένα σε σκληρό χαρτόνι (για ανάρτηση σε τοίχο, διαστάσεις σε Α3    29.7 x 42cm). Αν πρόκειται για λογοτεχνικό κείμενο-δοκίμιο ή ποίημα έως 1000 λέξεις στις παραπάνω διαστάσεις εκτύπωσης.
•Η μέγιστη διάσταση κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 60 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διάσταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα η τελική διάσταση της κορνίζας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90 εκατοστά.
•Το μέγιστο βάρος κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.
•Το μέγιστο βάρος κάθε γλυπτού έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.
•Για εγκαταστάσεις προτείνεται η δημιουργία έργων τέχνης από υλικά ανθεκτικά και με μέγιστη διάμετρο τα 2,5 μέτρα αποτελούμενα το μέγιστο από 5 τμήματα.
•Αν πρόκειται για βίντεο, οι αποδεκτές προδιαγραφές είναι η υψηλή ανάλυση εγγραφής (ΗD).
•Αν πρόκειται για φωτογραφία, οι αποδεκτές τεχνικές προδιαγραφές είναι: υψηλής ανάλυσης. Οι φωτογραφίες εκτυπώνονται σε σκληρό χαρτόνι διαστάσεων Α3 (29.7 x 42cm) (για ανάρτηση σε τοίχο).

Όροι συμμετοχής

1. Η παράδοση-αποστολή των έργων στον εκθεσιακό χώρο (Ιωάννου Θεοτόκη 77, Κέρκυρα 491 00), θα γίνει με ευθύνη των καλλιτεχνών σε χρόνο που θα οριστεί από τους διοργανωτές, στο επόμενο διάστημα μετά τη λήξη των συμμετοχών και την αξιολόγηση των προτάσεων.

2. Οι διοργανωτές της έκθεσης δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη των έργων.

3. Απαραίτητη είναι και η φωτογραφία των έργων σε μορφή .jpg καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης για την καταχώρησή τους σε βάση δεδομένων αλλά και για την σωστή γραφιστική τους διαχείριση.
 
4. Οι διοργανωτές δεν παρέχουν κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των συμμετεχόντων/ουσών.

Υποβολή συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν ηλεκτρονικά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος τους στα εξής e-mail: [email protected] και [email protected]
με θέμα: Θραύσματα του παρελθόντος © δράση εργαστηρίου Μουσειολογίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο έως τις 9 Απριλίου 2023 (23:59 μ.μ.).

Στην πρόταση θα περιλαμβάνονται:

•Ο τίτλος και μια σύντομη περιγραφή του εικαστικού έργου τέχνης.
•Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 250 λέξεις) με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και την τρέχουσα ιδιότητα.
Όσες/οι αποστείλουν αίτηση θα λάβουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση αποδοχής της πρότασής τους με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα e-mail:

[email protected] και [email protected] όπως και στο τηλέφωνο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης 26610 41085-6-7-8 (από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.).
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.