Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 των εργαζομένων στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ

Στάση εργασίας
09 Μαρτίου 2023 / 10:01

Συμμετέχουν στην πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εργαζόμενοι στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ συμμετέχουν σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου στις 15:00μ.μ., στην τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) όλης της χώρας που προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. 

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας καθώς όπως καταγγέλλουν «ανοίγει τις πόρτες για την  ιδιωτικοποίηση του νερού».

Στην ανακοίνωση τους απαιτούν την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:

Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, να διοργανώσουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.

Να απαιτήσουμε όλοι μαζί: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

Στηρίζει ο Γιώργος Καλούδης

Ανακοίνωση στήριξης της κινητοποίησης εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Πρώτα η Κέρκυρα» του Γιώργου Καλούδη:
   
«Αντίσταση εδώ και τώρα στην επερχόμενη ασχροκέρδεια- ιδιωτικοποίηση του νερού από  τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τα βήματα του πατρός Μητσοτάκη Α΄ που ξεπούλησε τις τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ στους Γερμανούς -και όχι μόνον- σε προεκλογική περίοδο εξωφλεί άρον -άρον τα γραμμάτιά της προς «ημέτερους υποστηρικτές» της, πριν πέσει. Αύριο Πέμπτη 9-3-2023 έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο μεταβιβάζει την εκμετάλλευση του νερού σε «ημέτερους». Δεύτερος στόχος να  εισάγει την πανελλήνια εταιρεία εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας του νερού στο Χρηματιστήριο.

Αφαιρεί θεμελιώδη αρμοδιότητα από τους Δήμους. Αφαιρεί τον έλεγχο του λαού για το με αρ. 1 κοινωνικό αγαθό: Το νερό. Νερό, ηλεκτρικό, παιδεία και υγεία είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει η τιμή τους να τα καθιστά εύκολα προσιτά σε κάθε βαλάντιο, σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκυριό. Η δεξιά είναι πάντα δεξιά.. Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και εκπροσωπεί το άπληστο κεφάλαιο.
 
Η δωρεάν παροχή  των κοινωνικών αγαθών είναι η διαχωριστική γραμμή, το τείχος που χωρίζει τη δεξιά από τη κεντροαριστερά.
 
Εμείς νοιαζόμαστε για το βαλάντιο του κάθε νοικοκυριού
Νοιαζόμαστε για το καλό της Κέρκυρας και όχι για τη καλοπέρασή μας.
 
Το νερό να παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ των Δήμων της πατρίδας μας.
Το ηλεκτρικό ρεύμα να βγεί από το χρηματιστήριο και να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο.
 
Γι΄αυτό συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ και των Δήμων στις 12μ έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ στη Παλλάδα.
 
Εμείς ως λαογέννητη Παράταξη έχουμε και όραμα και σχέδιο.
Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη γιατί δεν μας κρατάει κανένας!».