Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ατραξιόν για τους τουρίστες οι «θησαυροί» της κερκυραϊκής γης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
09 Φεβρουαρίου 2023 / 09:19

Αυξημένη η ζήτηση τα τελευταία δυο χρόνια στις ξεναγήσεις – περιηγήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα food tours

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κυρίαρχο trend ως κορυφαία τουριστική δραστηριότητα για τους επισκέπτες έχουν εξελιχθεί οι γαστρονομικές περιηγήσεις που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος με αυξητικές τάσεις τα τελευταία δυο χρόνια στην Κέρκυρα.

Τα λεγόμενα food tours έχουν αγκαλιαστεί ιδιαίτερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επιθυμούν να μυηθούν στην κερκυραϊκή κουλτούρα μέσα από την πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας τοπική γαστρονομία, γοητευμένοι από τη μακρά ιστορία που κρύβουν τα «χρυσά» προϊόντα της κερκυραϊκής γης.

Λάδι, κρασί, μέλι, βούτυρο αλλά και κουμκουάτ , αλλαντικά, μπαχαρικά, λιμοντσέλο και τσιτσιμπύρα έχουν πλέον μια ξεχωριστή θέση για τους επισκέπτες που επιστρέφουν πίσω στις πατρίδες τους με τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις.

Αυξάνονται

Ενδεικτικό μάλιστα  είναι και το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και τα τουριστικά γραφεία του νησιού που οργανώνουν στοχευμένα food tours σε οινοποιεία, ελαιώνες, αλλαντοποιίες και άλλες κερκυραϊκές γωνιές όπου παράγονται τα αγνά και  εκλεκτά προϊόντα του νησιού.

«Τα τελευταία δυο χρόνια οι γαστρονομικές περιηγήσεις  επιλέγονται πολύ από τους επισκέπτες, καθώς θέλουν να συνδέσουν το πολιτιστικό κομμάτι με την γαστρονομία του νησιού και βιωματικά να απολαύσουν τον τόπο που κάνουν διακοπές. Τους εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ότι πρόκειται για αγνά και φρέσκα προϊόντα, όπως και το ιστορικό υπόβαθρό τους», τόνισε στην «Ε» η ξεναγός Μάγδα Κουσουνή, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

Όπως διευκρίνισε οι περιηγήσεις αυτές είναι διάρκειας μερικών ωρών (3 – 3.30 ώρες) με ιδιαίτερη απήχηση τόσο στους επιβάτες της κρουαζιέρας αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες που θέλουν να γευθούν τους τοπικούς «θησαυρούς».
 
Αρχή το 2016

Πρωτοπόρα στο food tour με στόχευση το λάδι είναι η γνωστή οικογένεια Δαφνή που διατηρεί την επιχείρησή της στον Άγιο Ματθαίο και έχει λάβει χρυσά βραβεία  για το εξαιρετικό αγνό παρθένο λάδι αποκλειστικά ποικιλίας Λιανολιά «Governor». Πρόκειται για το πρώτο ελαιοτριβείο της Κέρκυρας που ξεκίνησε τα περίφημα  olive tours πριν από έξι χρόνια.



ΦΩΤΟ@GOVERNOR.GR

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Σπύρος Δαφνής, η εμπειρία είναι μοναδική για τον επισκέπτη, καθώς περιλαμβάνει ξεναγήσεις στον αιωνόβιο ελαιώνα και στο ελαιοτριβείο – μουσείο με τα σπάνια κειμήλια, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις ποικιλίες ελιάς στο νησί , την ιστορία τους, τις θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες του λαδιού με κατάληξη τη γευσιγνωσία ελαιολάδου.

«Ο κόσμος βλέπει ένα προϊόν στο ράφι, εμείς όμως του ανοίγουμε έναν κόσμο πίσω από εκεί και αυτή είναι η μαγεία», επισήμανε ο κ. Δαφνής. Όπως είπε, οι γαστρονομικές περιηγήσεις έχουν αναδειχθεί ως η κυρίαρχη τάση στις επιλογές των επισκεπτών της Κέρκυρας. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι μόνο κατά την περσινή χρονιά το ελαιοτριβείο του κ. Δαφνή υποδέχθηκε 15.000 μοναδικούς επισκέπτες , στο πλαίσιο της αγροτουριστικής δραστηριότητας του.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ